Удрят наркобароните Дебелия и Геле Черния (Групата спечелила 2 млн. евро само за тази година)

0

Орлин Йорданов-Дебелия и Ангел Кръстев- Черния са следващите наркобарони, срещу които спецслужбите подготвят акция. Това научи „Уикенд” от свои източници в МВР. Според оперативни данни, двамата контролират мащабен канал за трафик на кокаин от Доминиканската република към България и Европа, който действа от години.

Дебелия и Черния разполагат с мрежа от дилъри гълтачи, които пренасят дрогата. Мулетата били изпращани през Букурещ до Доминикана, където били настанявани в хотел. Преди да тръгнат към България, поглъщали между 80 и 100 капсули, всяка от които съдържала между 8 и 13 грама кокаин. Когато се прибирали у нас, човек от бандата ги чакал, събирал им телефоните и ги откарвал в база край Стара Загора. Там гълтачите прекарвали изолирани ден-два, докато изхвърлят капсулите. За услугата мулетата получавали от по 3000 до 5000 лв.


Наркоструктурата действала поне от 2015 г. Лице с прякор Жоро Гъза осигурявал паспорти на мулетата. Някои от тях пътували по няколко пъти.  Кокаинът бил пласиран в Пловдив, Варна, Бургас и София. Има информация и че част от дрогата била продавана в Унгария. Според информация на „Уикенд” общото количество на вкарания по този начин кокаин в България от тази група е над 10 килограма от началото на годината досега.  Печалбата на мафиотите е била около 2 млн. евро.


Въпреки че е сериозно има в престъпния свят, Ангел Кръстев винаги е гледал да стои в сянка, коментират пред „Уикенд” ченгета.

На пръстите на едната ръка се броят случаите, в които името му изплува публично. В началото на юни 2008 г. в дискотека „Малибу” в „Златни пясъци” избухва конфликт, който завършва със смърт. Убитият беше криминално проявения Венцислав Маринов, по прякор Боксьора, собственик на туроператорската фирма „Барнет-Н”. Тогава излезе информация, че собственика на скандалната дискотека, която е известна като сборище на дилъри и проститутки, е бил Геле Черния. На 20 март 2014 г. в Столичната дирекция на вътрешните работи беше постъпил сигнал, че Ангел Кръстев е заплашил случаен минувач в столичния квартал „Овча Купел” с пистолет и го е влачил 150 метра с колата си, опитвайки се да избяга от местопроизшествието.


Преди 5 години столичната полиция беше разбила една от групите му, които продаваха хероин и амфетамини в района на Трето полицейско управление. Именно Геле Черния е човека, който измисля метода дилъри да крият дозите в устата си. Това става в топчета, които се обвиват в полиетиленово фолио.  След това се обгарят с пламък на запалка, за да може то да прилепне хубаво и при поглъщане да не се разтвори в организма. Дилърът лапа топчетата и се появява на предварително уговорено място и в точно уречен час. Вади дрогата от устата си и я пъха с ръце в устата на клиента. В случай че стане гаф и се стигне до арест, пласьорите веднага гълтат топчетата. Така те излизат чисти и не могат да бъдат обвинени за разпространение на дрога.


Според спецченгета, на месец Геле Черния  изкарвал по 60 бона. Бил много силен в кварталите „Света Троица”, „Илинден”, „Западен парк” и „Красна поляна”. Навремето бил от близкото обкръжение на Златко Баретата. Като самостоятелен играч Геле Черния действал от началото на 2010 г. Бандата му не била голяма, но много стройно подредена. Под него са главните му отговорници. Това са три лица – Стаси, който се занимавал с хероина, Иво Дебелия, упълномощен да ръководи продажбите с канабис, и Киро, склададжията на групата.  Киро бил и човека, който прави топчета от дрогата. Уличните дилъри вземали от него, за да продават. Стаси и Иво Дебелия събирали сами парите, но и Геле Черния понякога участвал директно в прибирането на сумите от дилърите.


Орлин Йорданов-Дебелия също има богато кокаиново досие. Женен е за бразилка, има две деца от нея. През 2007 г. е арестуван в Бразилия с кокаин в рамките на операция, кръстена от тамошните власти „София”. Тя беше проведена заедно с британски и германски служби.  Към момента на ареста му той е бил издирван от Интерпол по искане на българските власти за престъпление станало в началото на века. Поне до 2007 г. за нашите служби името на Орлин Йорданов се е свързвало основно с дребни престъпление като кражби, измами и обикновено наркомуле, което пренася по кило-две дрога. Оказало се обаче, че информацията на МВР е доста остаряла. Докато Дебелия се криел от правосъдието в България, скока му в международната престъпна йерархия бил гигантски.  Смята се, че в Сао Пауло Дебелия е ръководил банда, финансирана лично от местния богаташ Маркос Сантини – собственик на веригата хранителни магазини „Фидел” и притежател на лиценза за марката „Версаче” в града.  Покровител на групата бил бившият цивилен полицай от Сао Пауло Рубенс Маурисиу Болонину. Тайна камера заснела няколко негови срещи с Орлин Йорданов. Той бе арестуван в момента, в който се опитал да предаде пратка с 30 кг кокаин на Милен Андреев – боцман на българския кораб „Петимата от РМС”. Плавателният съд с революционното название акостирал в южното бразилско пристанище Паранагуа, откъдето трябвало да отплава за Обединените арабски емирства. Тогава бе арестуван още един наш сънародник.


Според властите в Бразилия, Дебелия е ръководител на бандата. Тя внасяла кокаин от Колумбия в Бразилия. След това от пристанищата Паранагуа или Сантос дрогата потегляла с български кораби към Европа. Орлин Йорданов бил следен и подслушван в продължение на няколко месеца. Така било прехванато обаждане до него от боцмана Милен Андреев. На 1 декември същата година на пристанището Нордхайм в Германия бе задържан друг български кораб  – „Лиляна Димитрова”. При слизане на част от екипажа на суша в двама българи бяха намерени 10 кг. кокаин, а при претърсване на борда – и 20 кила марихуана. В същия ден в друг българин в Бразилия са открити и 11 кг. кока.


В момента, в който пет дни по-късно арестуват Орлин Дебелия с 30 кила дрога в Сао Пауло, белезници щракат на ръцете и на още двама сънародници. В тях са намерени още 43 кг. кокаин. Сметката показва, че преди 13 години са били арестувани 6-има българи – 2-ма в Германия и 4-има в Бразилия с общо количество 103 кг. кокаин.  Двата кораба  „Лиляна Димитрова” и „Петимата от РМС” са от един общ канал, като единият е пътувал със стока към Европа. Всичко това се случва в рамките на въпросната операция „София”. Бразилските служби установяват, че Йорданов е бил връзката между ниските и средните нива в един от каналите за наркотрафик от Латинка Америка за Европа. Организирал е логистиката на пратките, предавал е и заплащане на капитаните на съответните плавателни съдове за тайното пренасяне на дрогата. Осъден е на 12 години и 10 месеца затвор. Дебелия успява да избяга от затвора „Итаи”  на 12 октомври 2012 г. и с фалшив паспорт се връща в България. Днес отново е фактор в международния трафик.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.