Нов развой в мегаделото: „Чуковете” останаха без свидетели (Зловещата банда се измъква без присъда 10 години по-късно)

0

Показанията на четирима свидетеля, на чиито твърдения се крепеше обвинението срещу бруталната банда на „Чуковете” са отпаднали, научи „Уикенд”. Така се слага край на сагата, в която прокуратурата и съда бяха замесени почти година.

На 15 юли миналата година в Специализирания наказателен съд стана ясно, че четиримата свидетели, които фигурират в делото под номера 1, 2, 4 и 9, са напълно неоткриваеми. Според прокуратурата те не могат да бъдат намерени, защото начина им на живот е такъв, че много пътували в чужбина. На следващото заседание тези лица също не са се явили и съда е заличил показанията им по делото, разкриха пред „Уикенд” юристи. Това дава шанс на подсъдимите да се измъкнат напълно невинни.


Делото „Чуковете” се точи вече десета година.

Обвиняеми са Камен Балбузанов – Куката, Любомир Симеонов – Чука, Радостин Бързанов, Кирил Киров-Кирчо Руския, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Преждаров, Александър Пацов, Панайот Мартинов, Павел и Веселин Ермалаеви Веселин Иванов, Даниел Душков и Георги Лазаров. Според обвинителния акт на прокуратурата бандата е била създадена от Христо Вартерян – Ицо Исуса. Той обаче е в неизвестност от края на 2008 г. Публична тайна е, че е ликвидиран.


Веднага след това ръководството на престъпната група е поето от Борис Борисов-Боби Белята. Той пък беше убит на 27 февруари 2015 г. Екзекуцията стана на безлюдна поляна до затвора в столичния кв. „Казичене” около 21,15 ч. вечерта. Неизвестен и до днес килър го направи на решето с 13 куршума. В ъндърграунда витае слух, че трагичната съдба, която застигна Белята, е заради съгласието му да стане защитен свидетел на прокуратурата.


Отделно по кориците на делото пък се оказа, че „Чуковете” са обвинени в един куп престъпления като продажба на наркотици, въоръжени грабежи, рекет, побои, но въпреки това за магистратите е без значение колко са спечелили гангстерите от тези дейности.


В обвинителния акт срещу „Чуковете” няма и ред за финансите, придобити от членовете им, нито пък искане до Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да запорира сметките на членовете на бандата.
В средите на специалните служби още от години се таи сериозното съмнение, че „Чуковете” са били покровителствани от висши магистрати. Още през 2010 г. в зародиша на разследването срещу бандата на един от служителите на Софийска градска прокуратура се случиха серия от инциденти. Ставаше въпрос за прокурора Чавдар Ангелов. Тогава той разкри, че след започване на делото му бил откраднат „Фолксваген Поло”, паркиран пред дома му. Колата не е открита и до ден днешен. „След това бяха нарязани с нож и четирите гуми на стария ми „Ланус”. На няколко пъти влизаха в дома ми и го обираха”, разказа тогава Ангелов. Той не криеше убедеността си, че посегателствата са свързани именно с професионалните му задължения. Чавдар Ангелов припомни тогава и за директни заплахи, получени от Цветомир Миленов, подсъдими по онова време по делото. Случайно или не името на Миланов е отпаднало към днешна дата в делото срещу бандата на „Чуковете”.


Последният коз на прокуратурата за ефективна присъда срещу гангстерите е да успеят да навият единият от членовете на бандата Михаил Димитров да пропее срещу аверите.

В края на 2013 г. Димитров беше арестуван с 15 кг. хероин в Истанбул и получи 10-годишна присъда в Турция. Той е трябвало да вкара дрогата в България и тук да я предаде на лица, свързани с групата на Румен Анастасов – Козела. Той е крупна фигура в ъндърграунда. През 2013 г. в ДАНС стартира разработка срещу Румен Атанасов, в който пишело, че е бил от близкото обкръжение на сръбския гангстер Сретен Йосич и роден бандит с колоритен прякор. Агентите са имали и данни, че Козела е бил личен спонсор на заемащия по това време висша позиция в ГДБОП Валентин Цоновски. В разработката се твърдяло, че е много вероятна хипотезата Цоновски към 2013 г. да е бил едно от водещите лица от системата на МВР, отговарящо за покровителстването на търговията и каналите за наркотици, преминаващи през България. Точно по това време Румен Атанасов набрал сериозна мощ в ъндърграунда и дори е бил основният играч за транспортирането на кокаин по море.


След като получава подкрепа и чадър от ГДБОП, групата на Козела и най-близките му хора Христо Михайлов и Весо Черния постепено завземат и столичния пазар на кокаин и хероин.

Човек на Козела е и Божидар Кузманов- Кравата, който опита да убие Митьо Очите.
Най-изненадващо Михаил Димитров се появи миналата година в сградата на Специализирания съд. Той разви версията, че избягал от турския затвор, без документи се явил на Капитан Андреево и помолил нашите гранични полицаи да го , без да го предават на турците. Тази версията за бягство на Димитров звучеше абсурдно. Присъдата му в Турция просто е била намалена с една трета и за това е бил пуснат да се прибере в България, разтълкуваха криминалисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.