Как бивши елитни ченгета се оказаха в преторианската гвардия на Васил Божков ( Изкупували пушки и пистолети от поделенията във Врачанско)

1


Избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков събира край себе си цяла свита от бивши офицери от НСБОП. С тяхна помощ той разполага с такова „информационно обслужване”, на което може да завиди и МВР, обясняват запознати с качествата на въпросните служители. Те предполагат, че Божков ще разчита на тази преторианска гвардия и за партийния си проект, който вече обяви.

Източниците ни допълват, че освен елитните полицейски експерти, още преди 20-тина години Божков имал в структурата на холдинга си и техническо звено. То пък била въоръжено с най-модерната техника за подслушване и заглушаване. „Дори в МВР тогава не можеха да си позволят толкова скъпа апаратура – подчертават бивши полицаи. – Още навремето хората на Божков можеха да подслушват и да проследяват когото си пожелаят, бяха по-силни дори от външното наблюдение в МВР”. Бюджетът за подслушване и следене бил на практика неограничен.
Сред бившите кадри на НСБОП в отбора на Божков

почетното място се отрежда на Славчо Марков.


Сега той се намира в ареста, където попадна след шумен арест преди броени дни.  
През последните години официалната му професия е адвокат, а синът му Филип, който е също юрист, е свързан с изграждането на модерния жилищен комплекс на Божков – „Нове хоумс”. Баровските сгради са разположени в „Красно село”, върху земята на някогашния „Балканкар”.  
Бащата Славчо Марков навремето напуска НСБОП, защото шефовете му са надушили, че работи нерегламентирано за Васил Божков и изнася огромни масиви данни и ксерокопирани документи. Това обясняват пред „Уикенд” източници с отлична памет.
Информацията за теча от антимафиотската служба обаче е била оперативна и Марков, който тогава е шеф на направлението за борба с наркотиците, е деликатно посъветван да се пенсионира. „Като шеф на направление той беше на много висока позиция, веднага след директора и заместниците – обясняват негови бивши колеги. – Дочу се обаче, че обезпечава информационно Васил Божков и това доведе до отстраняването му. В един момент се беше самозабравил и затова го уличиха, иначе беше много хлъзгав и опитен полицай, при това оперативен работник и то от малкото, които не са били свързани с Държавна сигурност”.
Според източниците ни, интелигентният Славчо Марков, като дългогодишен служител на МВР, създава и съхранява покрай работата си контакти не само на всички нива в министерството, но и в криминалния свят. Описват го като много ловък манипулатор в комуникацията, който знае как да поддържа връзките си.
Счита се, че като

познавач на системата на МВР,

той е направил контакта на Васил Божков с опитните служители от СОБТ, част от които се заемат с физическата охрана на бизнесмена. Впрочем, за тези тесни връзки на милионера с баретите се говори още от времето, когато се подвизаваше групата на Бай Добри и само споменаването на името й хвърляше в ужас криминалния елит. От СОБТ идва и Веселин Балтов, шеф на охраната на Божков, който сега е в ареста, заедно със Славчо Марков.
Сред приближените на Васил Божков е и бившият вътрешен зам.-министър и зам.-шеф на парламента Явор Хайтов. През последните години той се явява като адвокат на скандалния милионер. Казват, че Славчо Марков, който е семеен приятел с Хайтов, го свързва с Божков. Приятел на двамата адвокати пък е бившият военен министър Николай Ненков.
Както е известно, Ненков и Хайтов направиха политическа кариера покрай „БЗНС-Народен съюз”. В края на 90-те години Явор Хайтов, който е работил като следовател, става зам.-министър на вътрешните работи. Тогава начело на ведомството стои Емануил Йорданов, а приятелят на Божков отговаря за полицейското дознание и търговските дружества на министерството. По-късно пък стана зам.-председател на парламента, от което можем да си направим извода до какви високи позиции във властта излитат приятелите на Божков.  


Самият Явор Хайтов никога не е крил близостта си с най-богатия българин. Той, например, става шеф на управителния съвет на холдинга „Железопътна инфраструктура” по времето, когато Божков държи основния пакет акции в тази структура. Иначе казано, забележителна кариера под крилото на влиятелен милионер.
Въпреки високите постове, на които се подвизава, като цяло Явор Хайтов се запомни най-вече с изключително наглата заменка, която направи на някакви свои на горски шубраци из Троянско срещу имот за 40 млн. евро до резиденция „Евксиноград”. Това е една от онези прословути заменки, заради които и досега България е под заплахата от санкции от страна на Брюксел. Според нашия съд обаче той е невинен.


Последното, което се чу за господина е, че станал топлата връзка между Божков и кресливата политичка Май Манолова. Много й помагал с логистиката за нейните

политически „пърформанси” тук и там

през последните месеци и най-вече около изборите за кмет на столицата.  
Освен от политика, полицейският кръг край Божков, казват, че много разбира и от бизнес. Дават като азбучен пример сделки с оръжие. „Преди години групата на ченгетата около „Нове холдинг” имаше много подредена организация във Враца и Мездра. Впрочем, в Мездра е живял в детските и младежките си години Явор Хайтов и явно оттогава познава много хора там” – продължават източниците ни. Опитните бизнесмени, с големи връзки навсякъде из силовите, а и другите, министерства, започват да изтеглят останалото оръжие – пушки, пистолети от закритите вече поделения във Врачанския край. В този вид обаче те не могат да ги пласират. Затова ги прехвърлят в завод на „Терем” във Велико Търново. От него пушкалата излизат със сертификат и така вече имат право да ги продадат. „Ако прокуратурата се разрови, ще излязат много любопитни сделки” – допълват запознати.
Покрай дебелите контакти във Врачански, верните хора на Божков разработили и канал за антики с разклонения из цяла Северозападна България по направление към Сърбия. С групата много добре работел покойният историк Божидар Димитров. Той, да припомним, приживе беше член на фондация „Тракия” на беглеца в Дубай. Неин изпълнителен директор е също пенсионирано ченге – Кирил Христосков, бивш шеф на отдел „Антики” в ДС, а после на същото направление в НСБОП. След като се пенсионира от МВР става официално експерт по антични ценности при Васил Божков. За полицейските акции на Кирил Христосков иманяри от цялата страна и досега разказват потресаващи детайли, особено как ги е шамаросвал, а те с вързаните ръце не можели да го фраснат подобаващо. Но най-вече са впечатлени от начина, по който тогава са описвани намерените съкровища в домовете им. „Броеше се през три –

две – за музея, едно в другата торба”

 – допълват лично засегнати от обиските, ръководени от полицая.  
Друго име – Каню Канев, е от една генерация със Славчо Марков, допълват източниците ни. Навремето работел в Националната служба за сигурност, която по-късно се влива в ДАНС. Там той ръководи отдел „Вътрешна сигурност”. „Доста народ разплака и си спечели омразата им” – допълват източниците ни.  
Сред верните кадри на Божков бил и Борислав Александров, който се кичел с колоритното прозвище, с извинение, Борето Гъза. Прякорът му идвал от обема на ханша му, а не защото е с гаден характер, обясняват ченгета, оттеглили се от службата. В НСБОП Александров се появил по времето на Борил Кацаров и бил служител в отдел „Терор”. Преди това работел в отдел „Кражби” на столичната полиция. „Не блестеше с нищо особено” – припомня си бивши колеги.
Засега от цялата кохорта бивши полицай край Божков в ареста са само двама – Славчо Марков и Веселин Божков.
Няма обаче съмнение, че собственикът на „Нове холдинг” е имал малко МВР в сянка.

1 Коментар
  1. Маргина казва

    Къв Божков и къв Маджо бе … Аз съм шефа и на Брендо и на братя Галеви и Златко баретата и на Таки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.