Весела Лечева е убедена, че Васил Божков е поръчител на стрелбата срещу съпруга й Манол Велев. След денонощие се отказва от думите си! ЗАЩО?

0

На 11 юли 2007 година известният бизнесмен Манол Велев, бе причакан  от килър,  който го прониза с един куршум в главата пред офиса му на столичната улица „Мизия“. Раненият е откаран в Пирогов, където хирурзите правят няколкочасова животоспасяваща операция. Пациентът изпада в кома и до днес не може да се върне към нормалния живот.  За него се грижи медицински екип, който поддържа живота му в домашни условия

 По време на атентата Манол Велев е известен бизнесмен, собственик на куп фирми. Всеизвестни са близките му отношения с президента Георги Първанов.

 Освен това е съпруг на председателката на тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта Весела Лечева.  В единственото интервю, което Лечева дава за първия брой на вестник „Галерия“, тя допуска, че Васил Божков може да стои зад поръчителството за атентата. На следващия ден настоява тази категоричност за евентуална негова намеса в атентата да отпадне, защото получила заплахи.

В интервюто Лечева допуска че стрелбата по Манол Велев е възможно да е свързана с нейната работа като шеф на ДАМС.

Тогава тя  решава да използва потенциала на спортния тотализатор, за да се акумулират средства, които да подпомагат спорта. За тази цел подготвя стратегия за модернизиране на тотализатора, която да бъде съпътствана с промени в закона за хазарта.  Тогава лиценз има играта „Еврошанс“ на Васил Божков , се превръща в сериозен конкурент на тотализатора.

„Не бих казала, че атакувах конкретно „Еврошанс“, просто защитих държавни интереси и тези на българския спорт“, обясни Лечева.

Тя прави два доклада за играта, в  които обяснява защото тя застрашава тотализатори и защо по принцип не е редно да се дава лиценз на такива игри. Иска промени в закона за хазарта, които да регулират тези процеси.  Праща доклад до министър-председателя, който по това време е Станишев, но не получава отговор.  Планира да изпрати стратегията през Емел Етем, за да бъде внесена в Министерски съвет. Отново няма реакция. Точно в този момент се случва атентатът срещу Манол Велев, който пречупва живота й.

Шампионката твърди в интервюто, че разследващите не са предприели най-логичните мерки и не са обърнали внимание на най-важния конфликт, свързан с тотализатора и спортните имоти.

В интервюто преди 11 години Лечева  казва на финала, че има две основни версии за атентата срещу съпруга й, а заподозрените от нея са двама.

„Ако се стигне до поръчителя, ще се разруши една корпоративна пирамида. Човешкият живот няма стойност за поръчителя. Той и друг път е решавал проблемите си по този начин“, заявява тогава шампионката и настоящ депутат от БСП.

След атентата Весела Лечева дава показания пред разследващите, включително пред служителите на ДАНС. Твърди се, ще разкрива шокиращи истории за евентуалните поръчители, които обаче не са използвани пълноценно в разследването. Според информация на „Галерия“  ключов свидетел на атентата срещу Манол Велев ще извади категорични факти за покушението, които са насочени към евентуалното участие на Васил Божков. Други свидетели пък щели да проговорят за връзката му с много други покушения, за които укриващият се в Дубай бизнесмен и кандидат-политик е обвиняем.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.