Бившата жена на Панайот Рейзи продава вила за 490 000 евро

0

Иванка, бившата съпруга на имотния управник на Созопол Панайот Рейзи се разделя с къщата си в местността Буджака. Иска й 490 000. евро. Любопитно е, че в годишната си декларация пред КПКОНПИ за 2018г. Иванка Рейзи, която работи в НОИ, е написала, че тази къща е придобита за 135 474 лева, писа Уикенд.


От снимките, публикувани от Агенции за недвижимост, се вижда с колко екстри разполага имотът. Палатът се е ширнал върху над 440 квадрата, като дворът от половин декар има и басейн и всичко това е само на 30 метра от морето.

Тази къща остава в Иванка след развода й с Панайот Рейзи. През 2010 г., когато те се разделят, госпожата успява да му измъкне всичко, което се води на негово име. Понеже кметът още тогава, както разказват в Созопол, предвидливо е разпръснал доста имоти на подставени лица, бившата му жена не може да се добере до тях. Но, както се вижда, и тя не остава с празни ръце.
Къщата, която сега се продава за близо половин милион евро, е вдигната по времето, когато фамилия Рейзи построява три вилни комплекса край морето. Понеже по онова време

Панайот Рейзи е голям общественик,

някак не е удобно той да е най-отпред. Затова спретнатите ваканционни имоти се водят на фирми, регистрирани на името на кметския баща Васил Рейзи. Той самият е един от най-добрите местни рибари. На стари години обаче му се налага да го играе бизнесмен и се оказва мениджър на фирмите „Витл” и „Рейзи комерс – Васил Панайотов”.
Хора, участвали в изграждането на комплексите, още разказват, че на строежите често се отбивал Стефан Софиянски. Причината може би е, че по това време Панайот Рейзи членува в неговия Съюз на свободните демократи. Дори местните остават с убеждението, че и Софиянски е съсобственик в един от комплексите, които официално са на Васил Рейзи.


От друга страна, Панайот Рейзи не остава верен последовател само на идеите на Софиянски. Дългогодишният управник на Созопол тръгва от чейнча пред легендарната „Магура”, после налива основите като политик при левите в БСП, след това отива в Гергьовден, накрая се заседява за по-дълго в ГЕРБ. И така от партия в партия, изкарва три мандата начело на Созопол, развежда се с жена си, която пък сега продава къщата, останала й след раздялата за 490 хил. евро. Но това далеч не е единствената придобивка на бившата съпруга. След развода тя взема и имот в центъра на града и сега на това място се извисява

дълъг тенекиен комин на скара-бира,

точно в сърцето на архитектурния и археологически резерват „Старинен Созопол”. Всичко е обаче законно, защото скарата е направена с разрешение от Националния институт за паметниците на културата, срещу прозорците на вилата на Народния театър. Кебапчийницата се върти, разбира се, от трети лица. В морския град казват още, че бившата съпруга имала и цели 13 декара ниви в „Каваците”.


За капак, не стига подялбата на имоти след развода, но и Сметната палата по едно време обяви, че Панайот Рейзи е скрил и не е обявил в годишните си декларации, че има вила в зимния курорт Боровец с половин декар двор и е придобил над 24 декара урегулирани парцели край село Равадиново. Специално тази земя веднага след като гръмва новината, че е била скрита, той продава на един от най-близките си приятели.


Ефектът от всички тези разправии е, че става ясно колко имотен е станал политика Рейзи. А за разликата в цените, на които се придобиват и продават имотите във фамилията, е показателен следният пример. Например,

една от последните придобивки на Рейзи в „Буджака”

е терен от 1019 кв.м., който се води лозе. Созополският политик го взема за 42 хил. лева, поне толкова плаща по банков път. Е, сега къщата на бившата му жена, там е половин милион евро. А през годините успешно са разпродадени и въпросните три комплекса, дето се водят инвестиция на баща му.
Докато тече тази бурна строителна и търговска дейност, синът е председател на Общинския съвет в града, а след това и кмет и с размах е трупал печалби в частен план, при това не само за себе си, но и за близките им, че и за бившата си. И това е само видимата част.


Самият Панайот Рейзи през последните години живее в мезонет във ваканционното селище „Санта Марина”. Напоследък е рязко отслабнал, което породи слухове в града, че го мори тежка болест.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.