Оправдаха тихомълком следователя на Митьо Очите

0

Иван Христов, известен като следователя на Митьо Очите, е оправдан тихомълком от специализирания наказателен съд на 16 юни, показва проверка на „Галерия“.

Магистратът беше отстранен от съдебната система през 2017 година, защото има хотел и ресторанти, които се водят на името на съпругата му. Дотогава той работеше в Окръжния следствен отдел към прокуратурата в Бургас. След престрелка между групите на Митьо Очите и Божо Кравата през 2016 година Христов отново влезе във фокуса на вниманието заради контактите си с Димитър Желязков. Тогава ясно, че Христов има хотел близо до службата си в районното управление в Слънчев бряг и е натрупал доста пари от туризъм.

Самият Христов твърди, че познава Митьо Очите от разследване на бомбения атентат срещу него през 2015 година, когато загинаха съпругата му и брат и.

От 2003 година не поддържали връзка. За атентата беше осъден на доживотен затвор Стоян Димитров Тулупа, който още твърди, че е невинен, и обявява следователя в  близко приятелство с Митьо Очите.

 Разследващи така и не намериха доказателства че Иван Христов е покровителствал престъпната дейност на Очите в Слънчев бряг

Повдигнаха му обвинение за лично укривателство и намеса в работата на полицията по случай с побой и грабеж.  Случката е от шести юни 2016 година, два дни преди стрелбата в бар Фор Ю, между групите на Очите и Кравата. В заведението на жената на следователя Вира Таки бар влязъл германец,  който познавал диджея. Двамата се скарали, чужденецът си тръгнал и се заканил да се обади в полицията. На няколко метра по алеята пред бара го настигнал следовател Иван Христов и го напръскал със спрей, а след това няколко човека го нападнали пребили и ограбили. После се прибрали в заведението. Туристи видели случката и се обадили в полицията. Пристигнали двама униформени. На мястото обаче ги чакал следователят Христов, който освен че им бил шеф е известен като собственик на заведение и други туристически обекти. Христов започнал да им заповяда какво да пишат в докладната записка и им припомня, че може да разследват сигнали срещу тях и те забравили за пребития германец. Спомнили си едва когато Иван Христов изпадна в немилост заради контакти с Очите.

Година след инцидента двамата охранителни полицай си спомнили за случая и  дали показания, но те не били достатъчни да го осъдят.

От прокуратурата са протестирали оправдателната присъда на Иван Христов и делото ще се гледа на втора инстанция в Апелативния специализиран наказателен съд. Бившият следовател не е лежал в ареста за разлика от Очите, който е на топло вече две години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.