УНИКАЛНО! МВР спипа 100 кила кокаин в линейка

0

Криминалист разкри, че крупната пратка е на Георги Семерджиев – Жоро Шопа

Мафията в действие – сериозна наркопратка от над 96 килограма висококачествен кокаин от Колумбия е заловена при специализирана полицейска операция в понеделник.

Жоро Шопа май е новият наркобос

Според наш отлично информиран източник в МВР, пратката е собственост на очертаващия се като нов тартор в бизнеса с дрога Георги Семерджиев – Жоро Шопа.

Арестуваните антимафиоти от ГДБОП, спипани преди броени дни, опъвали чадър над наркотрафиканта. Оказа се, че спряганият като близък до Брендо гангстер стои и зад 320-те килограма кокаин в Студентски град, научи Lupa.bg.

По-рано днес стана ясно, че арестуваният шеф на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков от години са осигурявали чадър на групи за разпространение и трафик на наркотици срещу пари.

Освен това те са взимали пари, за да неутрализират конкуренцията на този нелегален пазар, както и да дават информация за разследвания на хора от наркобизнеса, за да могат да избегнат арести. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в неделя.

Според прокуратурата поне три години те получавали подкупи от представители на наркобизнеса. Някои плащали по 50 000 лева на месец за услугите на полицаите. Други разпитани по разследването обявили, че плащали по 20 000 лева.

За ареста на Панков и Ванков беше обявено в петък. Той стана по разследване на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР и на специализираната прокуратура. Акцията доведе до обезглавяването на ГДБОП – няколко часа след нея директорът на службата Ивайло Спиридонов подаде оставка. Това направи и зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Главният прокурор Иван Гешев определи акцията като безпрецедентна.

В неделя от държавното обвинение обясниха, че двамата висши служители от ГДБОП са работили с още един полицай – инспектор от сектор „Престъпления с превозни средства“ в „Криминална полиция“. Той играел ролята на касиер-счетоводител на групата. Четвъртият човек в нея не е част от сисетмата на МВР. Той е осигурявал връзката с хората от наркобизнеса.

Според обясненията на прокуратурата, двамата служители на ГДБОП са играели доброто и лошото ченге в схемата с изнудване и получаване на подкупи от хора от наркобизнеса. Подчиненият Ванков изготвял фиктивни справки и сигнали срещу тях, а шефът му Панков искал пари, за да им помогне. Даването на предварителна информация за разследвания било едно от направленията на работа на организираната престъпна група, обясни Милева. Това довело до осуетяването на редица операции срещу разпространението и трафика на наркотици у нас и в чужбина, твърдят от прокуратурата.

Другите „услуги“ били осигуряване на чадър над групи за наркоразпространение и трафик, както и удари по конкуренцията с „образуването на оперативни дела срещу конкретни лица“.

„Групата беше разкрита със съдействието на изнудвано лице, което през годините многократно давало подкупи на началника на сектора в размер от 5000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да са укрие, за да не бъде задържан“, обясни Милева. Тя добави, че при задържането поисканият подкуп бил от 10 000 лева. Част от сумата е предадена в „гъста местност в ж.к. „Захарна Фабрика“. Милева не пожела да уточни за колко пари става въпрос.

Тя припомни, че действията на висшите полицаи са поставили под риск отношенията с европейските служби, тъй като двамата били „контактната точка с европейските ни партньори, шенгенската информационна система и Интерпол“.

„Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия“, каза директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков. Той обясни, че двамата служители били под мониторинга на дирекцията му от една година. Работата обаче била трудна, тъй като те добре познавали методите на разследване. Успели да осуетят вътрешно разследване през 2017 г.

Банков определи поведението на шефа на отдел „Наркотици“ Панков като „нагло и арогантно“. „Не съм виждал такова поведение в моята практика. Не се спираше пред нищо, за да поиска, изнудва и манипулира, за да получи пари“, обясни той.

Допълни, че практиката продължавала от години – подобни случаи имало и през 2014 г. „Полицаите нямаха дори морален ангажимент, въпреки че имат малки деца и имат ясното съзнание, че покровителстват канал за наркотици в България и към страни от ЕС. Бяхме пред сриването на доверието към страната. Гордея се, че успяхме да постигнем тези резултати“, допълни Банков.

По думите му има връзка между арестите сега и хванатите големи количества наркотици на борсата на столичния кв. „Слатина“, както и в „Студентски град“ по-рано тази година. Не уточни обаче каква е връзката.

За тримата задържани полицаи прокуратурата иска постоянно задържане под стража, а за четвъртия участник в групата – да бъде пуснат под гаранция от 5000 лева. Предстои мерките да се гледат днес от съда.

Обвинението срещу арестуваните е за участие в организирана престъпна група, за което се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години. Срещу Панков има и две обвинения за искане и получаване на подкуп, за които се предвижда същото наказание, както и глоба и лишаване от права.

Снимките са илюстративни от аналогичен случай в Англия с наркотици в линейка

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.