Авери на Митьо Очите пропяват срещу него и далаверите му

0

Най-доверените лица на Митьо Очите се обърнаха срещу него в съда и дадоха обширни показания пред Темида за това как са били принуждавани да вършат противозаконни действия.

Димитър Дидов, по-известен с прякора си Стамбата, боксьор и състезател по бойно самбо, открито се противопоставил на наркобоса, пропявайки за няколко побоища, мокри поръчки, изнудване, принуда, палежи и сплашване на длъжниците. Той бил организирал престъпни бригади и сплашвал дилъри, проститутки и таксиметрови шофьори от фирми на зетя на Митьо Очите – Велислав, но под заплаха.


Очаква се друг свидетел по делото срещу Очите също да се отметне от част или от целите показания срещу него, уплашен от евентуална вендета над семейството му. Става въпрос за замесения в наркотрафик Георги Илиев от Бургас, който първоначално разкрил ужасяващи схеми за рекет и в детайли разказал за престъпните навици и действия на боса, но после размислил. Дълги години Илиев е действал на средно ниво в организацията на Желязков. Бил е близък с дъщеря му и често говорел от нейно име и вършел куп безобразия под предлог, че иска да я защити.


Месец след ареста на Димитър Желязков в Бургас бе разбита организирана престъпна група с лидер именно Георги Илиев. Сведения за нея подал Митко Сламката, бивш съдружник на Бай Миле. В групата влизали четирима спортисти. Те обаче отказали да свидетелстват, за да не се вкарат в „приключение”.
Илиев дал 50 страници показания, в които надълго и нашироко разказвал как Митьо инквизирал и тероризирал местни дилъри, дръзнали да му се противопоставят. Натопени били Радослав Николов, по прякор Рачо, и Венцислав Христов – Лавацата. След месец престой в ареста, Георги Илиев сключва споразумение с прокуратурата за 2-годишна условна присъда и излиза на свобода. Въпреки това той остава основен свидетел срещу Митьо Очите, като около него гравитирали още двама бабаити, които се колебаели дали да отварят уста пред съда или да мълчат. От показаният на Илиев ставало ясно, че точно те са имали ключово значение, за да бъдат „заковани” част от хората на боса.


Бандата на Митьо Очите беше разбита през август 2018 г.

От тогава непрекъснато са появяват желаещи да свидетелстват срещу него и такива, които след дни на размисъл бързат да се открекат от казаните думи. Част от тях се превърнаха и в защитени свидетели на прокуратурата, а други преосмислиха поведението си.
Интересна история се разказва около 75-годишната баба Слава от Несебър, която била карана да препише част от имотите си в местността Индзираки над Свети Влас на местния престъпен бос. В замяна на това той обещал да прави „чадър” над двамата й внуци Стоян и Митко, които имали проблеми със закона. Старицата била навивана да преотстъпи 45 декара площ – скъпа земя, съставена от регулирани парцели. Митьо си правел сметката да строи затворен комплекс с всякакви екстри за летовници. Сделката се провалила, след като започнали арестите и разбиването на бандата на престъпния тартор. Баба Слава временно спасила имотите, но треперела от страх, че може да й се случи нещо, ако Очите излезе от затвора и подхване стария си бизнес.


Съдебното дело срещу Димитър Желязков и 12 участници в ръководената от него организирана престъпна група за разпространение на наркотици, изнудвания и палежи тръгна по същество в края на май 2020 г.

То бе отложено заради епидемията от коронавирус , която затвори временно съдилищата. Тази година обаче съдът ще работи през юли и август – без почивка, което означава, че ударно ще бъдат препитвани свидетели.


Желязков е обвинен в изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Знае се, че бандата му е действала на територията на Южното Черноморие в периода от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. Сред обвиняемите участници е и дъщерята на Желязков – Станислава, обвинена за събиране на „такса спокойствие” от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в Слънчев бряг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.