Нова престъпна схема: Мишо Кривия задигна близо 10 милиона с фалшиви кредити

0

Най-добрата банда крадци в България, оглавявана от Михаил Николов-Кривия, е задигнала поне 10 млн. лева през последните 2 години от банки. Обирите на трезорите обаче са ставали по съвсем нов метод, чрез който е почти невъзможно да бъдат хванати. Това разкри пред „Уикенд” столичен криминалист, разследващ сериозните икономически престъпления.

Обирите вече не стават по класическия метод с разбиване на трезори, а много по-фино. Методът се нарича „фалшив кредит”. Схемата е особено популярна и действа по следния начин. Бандитите намират наивници, най-вече хора на средна възраст или пенсионери, които да са с чисто кредитно досие. Предлага им се да кандидатстват за кредит с гарантирано одобрение. Сумата обикновено е около 20 000 лв. Тънкият момент е, че за един кредит те подават документи в рамките на един и същ ден в 10 банки. По правилата на банките всеки заем се отпуска само след като се направи проверка на кандидата в регистрите на БНБ. Когато кредита се одобри, той веднага се публикува в този регистър. Според източника ни, Мишо Кривия е имал човек в БНБ, който задържал информацията, подавана от банките за кредитополучателите, свързани с бандата. Така един и същ човек е одобряван от няколко банки едновременно за сумата от 20 000 лв.


От тези пари официално искащия кредит получава 30%.
Останалите средства се разпределяли между престъпната група и чиновника в БНБ, гласи оперативната информация. По този начин са били откраднати от различни големи банки близо 10 млн. лева.
Това е и причината от няколко година бандата на Мишо Кривия да не е направила нито един голям банков обир. Което не пречи на цялата група – Михаил Николов, брат му Александър, Венцислав Димитров-Фитила, Николай Стойков-Куфара, Петър Николов-Крадеца, Сашо Кюстендилеца, Любо Гъзаря, Васко Заека, Илиян Хрътката и Стоян Мозъка, да получават сериозни суми с банкови кражби, без да имат реален риск от арест.


За Михаил Николов отдавна се говори, че има спестени поне 20 млн.

лева и е сред най-богатите родни бандити. В тайни сейфове в България и чужбина, човекът който в миналото беше дясната ръка на Йордан Цонков-Джиджи, бил скатал и килограми злато и диаманти. Всичкото това имане е натрупано от над 20-годишната му забележителна кариера на крадец.
Обирите, в които той е участвал, са стотици. Според столични ченгета само неговите набези и на групата му в къщи на баровци са над 500. Автопарка му се изчислява на близо 1 млн. лева. Кривия разполага с лимузини „БМВ”, „Мерцедес”, „Ауди”, „Бентли”, джипове „Рейндж Роувър”. Нито един от тях обаче не е на негово име. А когато ги ползва, винаги е с шофьор. Ако сам реши да кара кола, тариката задължително сяда на скромен автомобил, която не бие на очи.
Михаил Николов е и топ специалист в България по изпразването на трезори. Кривия и бандата му бяха сгащени един-единствен път – на 1 юни 2011 г. Това антимафиоти предотвратиха обир на трезора на ДСК в центъра на София на пл. „Александър Батенберг”. В ареста попаднаха и аверите му Венци Фитила, Венци Лисицата, Николай Куфара, Русия, Малкия, Пешо Крадеца, Сашо Кюстендилеца, Любо Гъзаря, Васо Заека, Стоян Мозъка, Илиян Хрътката и Големия Куман. Крадците започнали подготовката за атаката в 23 часа предишната вечер. Като начало заглушили охранителната техника. Специалната джаджа се намирала в две таксита, които били паркирани наблизо. В едното имало и апаратура за подслушване на честотите на полицейските радиостанции.


Точно в момента, в който цялата група престъпници от 10 човека направи опит да влезне в трезора, където по това време е имало сума от 1 млн. лева, ченгетата ги изненадаха неприятно. Въпреки че бяха пипнати на калъп, Мишо Кривия и хората му обаче престояха в ареста едва няколко месеца и намериха бърз път към свободата си.
Година и половина по-късно групата на Кривия пак атакува ДСК. На 9 декември 2012 г. авер на Кривия, брат му Александър Николов и още двама техни помагачи удариха клон в столичния квартал „Красно село”.

По тъмно те влязоха там и изпразниха 8 трезорни касетки. В една от касетките е имало документи, пари и злато на известен столичен прокурор, носеше тогава пикантната мълва.
От влизането на престъпниците до излизането им, цялото действие се е разиграло точно за 30 мин. Почеркът на обира копираше едно към едно друга кражба в клон на ДСК, случила се 2 години по-рано. На 6 декември 2010 г. охраната на същата банка, но в офиса им в кв. „Младост” завари трезорното помещение разбито. Крадците се бяха спуснали с въжета от покрива, през вентилационната шахта на козирката на блока, заглушили СОТ алармата и отмъкнали съдържанието от половината каси в трезора. След това поръсили с червен пипер навсякъде, за да не могат полицейските кучета да надушат следите им. Оттам Мишо Кривия и компания си тръгнаха с пари и злато на стойност над 1 млн. лева. Преди 5 години Михаил Николов думна и трезора на банка „Пиреос” на бул. „Черни връх” в София. В първата седмица на юли 2015 г. от този клон на финансовата институция по мистериозен начин изчезнаха над 150 000 лв. от трима клиента. Той се намира близо до ресторант „Кошарите” и до сграда на спецагентите от ДАНС – факт, който по никакъв начин не притесни крадците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.