Банев реве в писмо до първите в държавата: Страх ме е – наркоманите ще ме заразят с коронавирус, пълно е с комари и дървеници!

0

Банев реве от ареста в писмо до първите в държавата: Страх ме е – наркоманите ще ме заразят с коронавирус, пълно е с комари и дървеници!   

„Наркоманите в ареста са със слаб имунитет и лесно могат да заразят опашка от 800 души на лавката, надзирателите са  без предпазни маски.“ Това е написал в сигнал до институциите от ареста подсъдимият олигарх Николай Банев, в разгара на епидемията от коронавирус, пише „Галерия“.

Съпругата му Евгения, която е на свобода го е разпространила в новата страница на семейството във Фейсбук. Писмото е адресирано до президента, премиера, шефа на парламента, омбудсмана и дори до генерал Венцислав Мутафчийски. В него Банев казва, че се притеснява от зараза и зове за освобождаване на арестантите с изключение на тези обвинени и подсъдими за убийства.

Банев е клиент на Темида заради данъчни престъпления и пране на пари е в ареста вече 19 месеца.

След като съдът отказа да го пусне на свобода заради страха му от коронавируса, Банев е решил да пише до първите в държавата, за да се смилят над него. Той обитават килия в Централния софийски затвор, където се настаняват подсъдимите, когато делата им влизат в съда, а сред най-видните му  съквартиранти от специалния коридор са Митьо Очите и Миню Стайков.

„Подсъдимите са в постоянен кръговрат на пристигащи и заминаващи. Образованието, културата и хигиенните навици са в диапазона от гетата до най високите обществени прослойки“, пише Банев явно обиден, че  като представител на хайлайфа е принуден да дели пространство си с бедните цигани, които изобщо не обръщат внимание на личната хигиена. Банев се оплаква, че зад решетките постоянно има наркомани, които се лекуват с метадон. Имунната им система била слаба и можело лесно да  се заразят с коронавирус и да го предадат на останалите.  Новите подсъдими не минавали изобщо преглед. Помещенията  били пълни с хлебарки и дървеници.

 Банев признава, че през зимата поне нямало мухи, оси и комари, но сега инсектите се завърнали с пълна сила.

 Другата предпоставка, която застрашава здравето на Банев била опашката на лавката.

„Там всичко е с висока надценка. Малко от храните са полезни. Редят се по 800 души. По време на разходка за чист въздух остава малко време за спорт и движение“, пише олигархът.

 Той се оплаква и от храната в стола,

защото пристигала през двора на затвора в открити тави от съмнителни хора. След това пък казва, че тоалетните са от турски тип.

При разходка на каре, затворниците били  близко един до друг. Никой не ползвал маски, дезинфектанти, ръкавици. Раздавали по два сапуна на месец, с които трябва да се мият и перат, а налягането на водата било слабо. И пак се жали, че няма свиждания, което отдалечава арестантите от техния семеен живот. И завършва с предложение престой в ареста да е най-много четири месеца, а когато делото влезе в съда да пускат всички под домашен арест.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.