Осъденият на три години затвор, за източване на държавния резерв, Мирчо Циганина изчезна

0

Мирчо Петков- Циганина не може да бъде открит, за да се яви на делото срещу него и още осем души за източване на държавния резерв, което стигна до последна инстанция показа проверка на „Галерия”.

 Заседанието се провело на 29 май. И се явил само един от подсъдимите. Мирчо Циганина е с присъда от три години затвор за грандиозна афера с 60 хиляди тона пшеница от резерва, извършена от 2002 до 2004 година.

 Ако бъде потвърдена той трябва да влезе в затвора на общ режим

Не е задържан под стража заради дългото проточило се разследване.

„Може да се окаже, че е последвал примера на Братя Галеви и Брендо. Няма и следа от него. Следващото заседание по делото е насрочено за края на септември –  достатъчно време, за да се организира бягството”, твърди запознат със ситуацията.

Мирчо Циганина е осъден като лидер на престъпната група, в която са Станислав Копаров – бившият шеф на държавния резерв и съпруг на евродепутатката Искра Михайлова, и други чиновници.

 Накратко обвиненията срещу Циганина са, че негови фирми са взели незаконно 60 хиляди тона пшеница от резерва, а след това са ги върнали фиктивно, само по документи. По онова време Мирчо Петков е приближен на ДПС и НДСВ и има пръст в строежа на сарая на Доган в квартал Бояна.

 Днес фирмите му, с които е направил далаверата с резерва не съществуват или са прехвърляне на подставени лица. Другият бизнес на Мирчо Циганина е във фалит и съдебни изпълнители се опитват да продадат каквото е останало от него.

Щетата за държавата от далаверите с резерва

е оценена на няколко десетки милиона по делото, които подсъдимите трябва да върнат бюджета.

Според запознати това е невъзможно, защото парите отдавна са потънали в офшорни сметки или в черните каси на политически партии.

 Пшеницата от резерва е изнесена с кораби. Освободена е от резерва с няколко заповеди на Копаров като шеф, защото плавателните съдове можели да поберат още и още. Допълнителните количества са  били осигурени за броени дни.

А участието на Мирко Циганина в преговорите и неговите фирми е доказано.

Преди години Мирчо Циганина се хвалил, че плащал постове на министри и познават висши прокурори които го пазят. Всички отричаха.

Сагата с делото срещу Мирчо Петков и шефовете от Държавния резерв се точи от 2006 година, когато бях арестуван и обвинени. Делото тръгна през 2010 година и вече е на финалната права. Всички освен Циганина са осъдени условно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.