Спипаха 23-годишен ало измамник с 8 бона, часове след като ужилил жертвите

0

23-годишен мъж от Велико Търново бе задържан от служителите на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас броени часове след вземане на сумата от общо 8 000 лв. от две жертви на телефонни измами, осъществени по класическата схема „оказване на съдействие на полицейски служители при залавянето на телефонни измамници“.

При първата измама – около 13.00 ч. на 21.06.т.г. 83 годишен бургазлия от к-с „Лазур“ получил телефонно обаждане от мъжки глас, представил се за полицай. Непознатият въвел възрастния мъж в заблуждение, че се провежда специализирана полицейска операция за задържане на телефонни измамници, като неговата роля е ключова – чрез оказването на съдействие на служителите на реда измамниците щели по-лесно да бъдат задържани и осъдени по бърза процедура. Пенсионерът събрал сумата от общо 3 000 лв. от жилището си, като увил парите в алуминиево фолио и при подаден му по телефона сигнал, изхвърлил пакета от петия етаж пред блока. Малко по-късно 51 годишния му син установил, че баща му станал жертва на телефонни измамници и сигнализирал в Пето Районно управление – Бургас.

Втората измама, осъществена на 22.06.т.г. около 11.00 ч. спрямо 35 годишен бургазлия, следвала схемата на първата измама. Младият мъж решил да съдейства на мнимия полицай потърсил го по телефона, като за целта оставил найлонов плик със сумата от 5 000 лв. в кошче за боклук, разположено до лавка в Борисовата градина. Малко по-късно бургазлията констатирал, че е станал жертва на телефонна измама и алармирал служителите на Първо Районно управление – Бургас, пише Флагман.

В резултат на бързите оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от служителите на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас е задържан 23-годишен великотърновец, който в ролята на „муле“ взел сумите от двете измами. Установено е, че същият дошъл в Бургас няколко дни по-рано, като отседнал на хотел, разположен в цевнтралната градска част. След ареста му, осъществен непосредственно след втората измама и последвало претърсване в обитаваната от младия мъж хотелска стая, са намерени и иззети паричните суми от двете измами, както и дрехите, с които е бил облечен, докато е вземал парите от измамените. Великотърновецът направил пълни самопризнания, като предстои да му бъде повдигнато обвинение от Бургаска района прокуратура по чл. 209 от НК / измама/.

ОДМВР – Бургас за пореден път призовава гражданите да повишат нивото си на бдителност по отношение получаването на съмнителни телефонни обаждания, да проведат превантивни разговори със свои близки, като тук освен възрастните хора да се включат и подрастващите и не на последно място да запомнят, че измамниците използват различни сценарии, но винаги искат пари!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.