Гешев зае страна: Бойко, Менда и Горанов на разпит заради Васил Божков

0

Главният прокурор Иван Гешев най-сетне зае страна в спора между Бойко Борисов и Васил Божков. Премиерът, заедно шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова финансовият министър Владислав Горанов са разпитвани от прокурорите по казуса с хазартния бос. Това стана ясно от съобщение на Спецпрокуратурата.

Във връзка с множество запитвания от медии и тиражирането на невярна

информация, Специализирана прокуратура заявява, че продължават

действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул.

„Московска“ № 43 в гр. София по досъдебното производство, по което Васил Божков е

привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против

финансовата и данъчната системи.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Напомняме, че обвиняемият В. Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта.

Органите на досъдебното производство събират и проверяват, както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му.

Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство. В тази връзка по настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция Национална сигурност“ е възложена проверка, която до момента е установила, че „УниКредит Булбанк“ АД не е уведомявала САД „Финансово разузнаване“ при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно ЗМИП.

В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата.

С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването. По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз. Предоставяме снимков материал от помещенията на ул. „Московска“ 43 в столицата, които до момента не са публикувани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.