Славейко Джуката разкрива кой поиска сина на Венци Стефанов да бъде убит

0

Популярният в столичния ъндърграунд гангстер Славейко Шишков-Джуката може да се окаже ключът по разкриването на едно от най-мистериозните престъпления, извършвани в България. Източници на „Уикенд” от специалните служби разкриват, че Джуката е дал на полицаи информация, която ще доведе до разкриването на отвличането и последващото убийство на сина на футболния бос Венци Стефанов- Димитър.

Самият Славейко има и към днешна дата проблеми със закона. На 6 май тази година Шишков и легендарния крадец Николай Венков – Понти и братовчед му Венелин Венков бяха спипани в Свищов, след като свиха 72 000 лв. от касата на местния месокомбинат. Шишков, Понти и братовчед му получили вътрешна информация, че в месокомбината има каса с голяма сума пари и решили да атакуват. Взломили касата, използвали тапа и други техники, за да заглушат алармата. Успели да задигнат близо 72 000 лв. и духнали обратно. Ченгетата разбрали веднага кой стои зад дръзкия удар и уведомили СДВР, тъй като и Понти, и Славейко живеят в столицата, а са засечени в града дни по-рано.


Заради този грабеж Славейко Джуката може да получи до 10 години затвор. Срещу него тече и още едно дело – пак за грабеж, но този път от 2017 г. На 1 декември преди 3 години  въоръжена група от трима крадци нападат семейство от мъж, жена и две деца в Нова Загора. Бият ги, завързват ги и започват да тарашат жилището в търсене на пари и злато. 6 месеца по-късно, на 5 юни 2018 г. криминалистите стигат до престъпниците. Арестувани са 41-годишен мъж от Сливен, друг 40-годишен от село от село Зимница. Третият е именно Славейко Шишков.
Източници на „Уикенд” от специалните служби разкриват, че името на Джуката е познато на МВР още от началото на века. Още преди 16 години в ГДБОП сериозно са работили по версията, че преките автори на покушението над сина на Венци Стефанов – Димитър са Георги Георгиев-Жоро Пъпката, Славейко Шишков и Йордан Цонков-Джиджи. Към днешна дата жив е само Шишков и точно той може да каже кой е дал поръчката за похищението.  


Трагедията се случи на 6 април 2004 г. в 11,30 ч. на паркинг пред блок 113 в столичния кв. „Гео Милев”. Точно в този час Димитър паркира сребристият си двуместен спортен „Мерцедес” С 11 77 НК откъм задната част на блока, където се намира служебния вход на заведението му кафене „Киара”.  Към колата се насочват четирима непознати с полицейски униформи. Единият се надвесва над отвореното стъкло и нарежда на младежа да излезе от колата. Митко се подчинява, след което похитителите го сграбчват и го натикват в бяла кола с монтирана синя лампа на капака. После отпрашват в посока  бул . „Цариградско шосе”. Това е и последния път, когато някой вижда жив Димитър Стефанов. В часовете след отвличането се появи версията, че сина на президента на футболен клуб „Славия” е похитен като отмъщение за взрива в централата на СИК на бул. „Джеймс Баучер”, където загина Стоил Славов единия от шефовете на групировката. Нещата всъщност са далеч по-оплетени и действително произлизат от процесите, развиващи се по това време в СИК, твърдят полицаи.


Още на 6 април вечерта президентът на футболен клуб  „Славия” получава анонимно обаждане да приготви минимум 2 млн. лева. Впоследствие, по признанията на самия Стефанов, историята се развива динамично. Следват поредица от телефонни разговори с похитителите. Притесненият баща стриктно изпълнява нарежданията им. Едно от тях гласи да приготви исканата сума за откуп и да хване влак от централна гара. Това става на 12-тия ден. Стефанов хвърля през прозорец на влак в движение и сак с внушителна сума вътре от 1 250 000 лв.  Въпреки всичко и до ден днешен синът му не се е върнал в дома си. Екипът от антимафиоти, разследващ престъплението, бяха получили от свой информатор в подземния свят принтирано копие на фалшив задграничен паспорт на Димитър, направен две седмици преди отвличането. Тескерето изглеждало едно към едно като истинско. Всичките му данни са сменени, дори имената. Автентична е единствено снимката, на която си е той. Именно заради наличието на този документ дълго време витаеше версията, че момчето не е отвлечено, а се крие в чужбина, а цялата история е постановка на баща му.


Издаването на фалшив паспорт и най-вече бързото му намиране може да означава две неща. Едната версия е че това е оперативна постановка, която се прави с цел да се заблуди разследването. Самият Венци Стефанов многократно е казвал, че шанса сина му да е жив е почти нулев и че в отвличането са замесени високопоставени полицаи. В интервю, дадено преди 8 години, самият Стефанов потвърди, че едно от лицата, отвлекли и затрила сина му, е Жоро Пъпката.
Георги Рандев Георгиев, както е цялото му име, е бил добре познат приживе на органите на реда. Той бе човекът, който се намира точно под Джиджи в йерархията на люлинската престъпна структура. Прави престижна кариера на касоразбивач, участвал е и във въоръжени грабежи пременен с полицейска униформа.
Точно такива типове, правещи се на ченгета, отвличат и Димитър пред заведението му. „Уикенд” научи, че чрез специални разузнавателни средства, използвани по  разработка срещу люлинската банда, е засечено, че те са имали високопоставени покровители в системата на МВР и прокуратурата. Ченгетата са писали писма за конкретни действия срещу групата лично до тогавашният министър Георги Петканов и главният прокурор Никола Филчев, но от тяхна страна последвало странно мълчание. Джиджи и Пъпката са подпомагани и от ченгета на средно управленско ниво.

Един от тях бил бивш шеф на отдел в СДВР, известен с прякора си Наско Ламята. Прозвището му идвало от неутолимото му желание да „лапа” пари. При един от арестите на Пъпката в джоба на якето му е намерена визитна картичка на полицай Емил Иванов, бивш шеф на група „Сигма” в МВР. Действащи ченгета са засичани с Пъпката и на срещи в ресторант „Лебедите” в Панчарево. Другият полицай, който бил на заплата при люленците, се казвал Пацо. Известно време той се изявявал като шеф на „кражбите” към Националната полиция.  
На 5 септември 2004 г. вечерта около 30-годишен неизвестен и досега килър, с късо подстригана коса и среден на ръст, причаква Пъпката пред дома му в столичният квартал „Младост”. Изпеченият крадец късно вижда опасността. Убиецът вече е вкарал два куршума в гърба на жертвата и трети контролен в главата. Дошлата на място оперативна група от криминалисти към столичната полиция отбелязва в протоколите настъпилата смърт.  


„С убийството на Георги Георгиев някой просто се опита да прекъсне връзката между него и босовете му поръчали отвличането на сина ми”, твърдеше преди години  Венци Стефанов.
На 22 януари 2009 г., около 19 ч. двама мъже се приближават до автомобил „Мерцедес” паркиран пред блок 914 в „Люлин” 9. В немската лимузина се намират Йордан Цонков-Джиджи заедно с непълнолетна си интимна приятелка Теодора. Мъжете изваждат автомати и започват убийствена стрелба. 15 от куршумите попадат в тялото на Цонков. Теодора се отървава с леки наранявания. Смъртта застига Джиджи само ден след като един от подчинените му Пламен Куцаров дава показания в сградата на ГДБОП при 4-часов разпит, че шефът му е поръчал отвличането на Кирил Божилов-Цигането, а той лично е участвал в престъплението. Божилов беше отвлечен на 12 ноември 2008 г. По подобие на Димитър Стефанов и за Цигането близките му платиха безсмислен откуп. Приятел на Киро пуска с кука от моста преди тунела на „Люлин” сак със 100 000 лв. Бандитите взимат парите и офейкват пред погледа на намиращите се наблизо ченгета от Дирекция за оперативно издирване в МВР. През това време Божилов вече лежи заровен в местност до Костинброд. Малко след като дава показания срещу Цонков, Куцаров също загадъчно умира в ръцете на конвоиращите го до сградата на ареста антимафиоти.


Единственият жив към днешната дата човек, за който се твърди, че е участвал в отвличането на сина на Венци Стефанов, е Славейко Шишков. И неговата престъпна кариера тръгва от „Люлин”. Първите стъпки в кражбите прави рамо до рамо заедно с Джиджи.  По-късно се оттегля оттегля от този занаят и превръща хобито си към скъпи автомобили в бизнес. Шишков беше собственик на автокъща в София, която е известна със супер луксозните си автомобили за продажба. Голяма част от колите там бяха придобити чрез линзигови измами.


Смята се, че синът на Венци Стефанов е ликвидиран физически от Ивайло Богьовеца, тъй като Димитър успял да види лицето му. Това води до напрежение в бандата, отвлякла момчето, тъй като убийството му не е планирано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.