Петър Биберов-Кюфтето се размина на косъм със свободата

0

Криминалният авторитет Петър Биберов-Кюфтето от Бандата с кирките вече е официално подсъдим, а това обърка плановете му да се измъкне на свобода. Преди броени дни Спецсъдът го пусна в домашен арест, но прокуратурата обжалва. Апелативните магистрати трябваше да кажат последната си дума, но пък прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Бандата на кирките, предвождана от Николай Мечков.

Така господин Кюфтето, който е втора цигулка в групата, се оказа, че е извадил късата клечка. Той остава в ареста, понеже вече има обвинителен акт и няма значение, че съдът на първа инстанция го пуска под домашен арест. Петър Биберов е зад решетките от октомври 2019 г. и можеше да си тръгне, понеже лежи почти 8 месеца, но късметът му изневери. 

Доскоро с него в ареста беше и шефът му Николай Мечков. Те бяха прибрани, заедно с другите „кирки” –  Златко Кънев, Милен Вълчев, Кирил Тодоров и Йордан Ганев. Дотук се стигна, след като се опитаха да завземат позициите на Димитър Желязков-Очите, след като той беше задържан в Истанбул. Със заплахи и насилие  рекетираха магазини, заведения, всякакъв дребен бизнес в Бургас, за който се сетят. Сред жертвите им се оказа и бизнесмен от Айтос, на когото бяха отнели хлебозавода и дори дома му. При „Кирките” дори се бяха хвалили, че много добре работят със свои хора на по-ниски нива в местната полиция.

Иначе Николай Мечков и бандата му от години минават за хора на братя Маргини, но най-вероятно сами се присламчват към легендите от миналото. Самият Мечков пък минава за представител на охранителната фирма VTA, само че никъде в документите няма доказателство, че работи за нея. Показателно е обаче, че търговците, тормозени от подчинените му, са „съветвани” да се застраховат точно в тази охранителна компания.

Господата Мечков и Кюфтето нашумяват през 2008 г., когато подземният бос Димитър  Желязков-Очите е пратен в затвора, след като по сведения на прокурори тръгва да воюва с Валентин Златев. Очите е настанен в затворническото общежитие в Казичене, а Мечков се опитва да превземе позициите му. Престъпниците в неговото обкръжение продават наркотици, но също и чупят витрини, палят коли, за да принуждават дребните търговци да се застраховат при тях. Коронният им номер е да забиват кирки в колите.

В онези времена Биберов е арестуван и осъден, но вече са изтекли нужните години за реабилитацията. На него сега му е важно онази присъда да бъде заличена, понеже на поредното дело е по-добре да застане с чисто досие.

През 2014 г. Николай Мечков и Кюфтето се оказаха търговци на гласове по време на изборите, което показва, че си имат и политически покровители. Две години по-късно пак са арестувани, заради трафик на мигранти, а също и рекетьорски палежи на коли, и чупене на витрини. Сред най-наглите им посегателства е терорът, на който подложиха бургаския фотограф Борислав Пенков. Те го тормозят, като включително палят и входната врата на дома му, защото снимал изгоряло заведение в морската градина на Бургас. Няма данни да са строго наказани за това, писа Уикенд.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.