Един от най-зловещите родни килъри – Йоско Костинбродския се завърна в България

0

Гангстерът Йосиф Йосифов- Костинбродския се е върнал в България. Това е станало в началото на годината, научи „Уикенд” от свои източници в ъндърграунд средите. В момента Йоско си е в семейната къща в село Безден, кълнат се местните.

Той се водеше в неизвестност от март 2014 г. въпреки, че беше оправдан по обвинението, че е искал да убие известния ромски бос Киро Японеца и снимката му беше свалена от сайта на Интерпол. Припомняме, че при атентат на 12 юни 2003 г. двама маскирани стреляха по Киро Японеца от мотор, но той оцеля. На първа инстанция Йоско Костинбродския бе осъден на 17 години затвор. Същото наказание получи и другарят му Ивайло Симеонов – Богьовеца. След това обаче последователно Апелативния съд и Върховния касационен съд странно оправдаха двамата бандити.


Непосредствено след изчезването си в края на февруари 2014 г. беше плъзнал слух, че бандита е избягал в Сърбия. Другата версия гласеше, че е в Турция и се намира под крилото на известни местни наркотрафиканти.


В полицейски разбработки Йоско е сочен като един от най-зловещите родни килъри.

Официално това обаче никога не беше доказано. Сред жертвите му се преписват Филип Найденов-Фатик, Иван Може, Кирил Цветанов-Буята, бизнесмена Тани Танев от Долни Дъбник. Списъкът не свършва до тук. Двама от свидетелите срещу Йосифов и дясната му ръка Ивайло Симеонов- Богьовеца също бяха ликвидирани. На 4 декември 2014 г. пред блок 42 в столичния квартал „Банишора” уж неизвестен и досега килър изстреля 10 куршума, 8 от които попаднаха в тялото на 53-годишния Хрисим Хрисимов. Причината – приживе Хрисим е беше със статут на защитен свидетел срещу Йоско и Богьовеца.


Хрисимов подробно беше разказал преди това пред съдя как двамата са замесени в екзекуцията над Фатик. Митичният арабин беше застрелян на 19 август 2003 г. на кръстовището на булевардите „България” и „Гоце Делчев” в София. Месец по-късно разследващите уж  разполагаха с категорични доказателства, според които Фатик е бил надупчен именно от групата на Йоско Костинбродски. В екзекуцията участвали и двама от най-верните му хора – Иво Богьовеца и Асен Петров – Шаки. През септември 2003 г. Йоско бе арестуван и дори му беше повдигнато обвинение за разстрела на Найденов. Заедно с него в ареста тогава попаднаха Шаки, Богьовеца, Данаил Георгиев – Джаки Ръчичката, брат му Стефан Георгиев и Борис Арсов – Борчо.


На осмият ден след убийството на Фатик столични полицаи разпитват пред съдия Хрисим Хрисимов. След като дава показания обаче, той бързо се отрича от тях, а Йоско и хората са оправдани за случая. През 2013 г. Хрисимов се съгласява пак да свидетелства. По-малко от година по-късно той е гръмнат.


Същото се случва и с друг свидетел –

небезизвестния Красимир Гочев- Шмид. Той е бил човека, който разкрил, че бандата на Йоско е отговорна за изчезването на сина на футболния бос Венци Стефанов- Димитър, станало на 6 април 2004 г.  Според разказа му, Ивайло Симеонов-Богьовеца  лично е убил момчето. По време на пленът на Димитър,  Богьовеца една нощ влязъл дрогиран при него, без да си сложи маска на лицето. Младежът го видял и изверга се уплашил да не го издаде. Така решил да го ликвидира. Шмид беше гръмнат като куче с шест куршума изстреляни от автомат „Калашников” на 20 май 2014 г. в Своге.


Впоследствие се чу, че Йоско и групата му са имали  мощна сонда, която прави бързи и дълбоки дупки в земята. Престъпниците са инвестирали в специфичната геоложка техника около 30 000 лв. Режещата глава на устройството достигала до 15 метра дълбочина. На върхът и се поставяло тялото на жертвата, след което сондата е пускана в действие. Чрез този метод рискът от евентуалното намиране на трупа е 0%. Реално от тялото не остава нищо, което да подлежи на идентифициране, а камо ли и за намиране. Службите имали информация, че в запустели ниви около Костинброд и Своге въпросната сонда е засичана многократно. Според информация на „Уикенд” пръв за сондата в службите е разказал преди години Киро Японеца.
Именно около полетата на Костинброд и Своге в някоя дълбока дупка най-вероятно е заровено и тялото на хърватският килър Иван

Може. Чужденецът беше отвлечен от Йоско от заведението „Сливнишки герой” в едноименният град  в нощта на 23 срещу 24 февруари 2007 г. Свидетели на покушението бяха десетки клиенти на кръчмата. Какво следва от там нататък, никой освен Йоско не знае. Но е факт, че от Може няма нито вест, нито кост и до днес. На следващият ден след изчезването на хърватина от „Сливнишки герой”,  Йосиф Йосифов бе арестуван. Пред ченгетата разбойникът каза, че действително е качил Иван Може в джипа си, двамата се сбили, откъдето са и кървите петна в колата му, но след това го е изхвърлил жив близо до жп линията София – Драгоман. Магистратите тогава вкараха него и хората му зад решетките, но гангстерът не се застоя дълго там. В крайна сметка той не можеше да бъде обвинен и осъден за убийство поради простата причина, че няма труп.
Йоско имаше зъб на хърватина, заради разстрела на съратникът му Асен Петров-Шаки. Шаки беше ликвидиран в последният ден на август 2004 г. в  кафене в столичният квартал „Княжево”. Мократа поръчка беше изпълнена от хърватската група, оглавявана от Робърт Матанич, а Иван Може беше един от килърите, стреляли срещу Шаки. За това престъпление Може беше арестуван, съден и лежа две години в пандиза. В крайна сметка беше оневинен от съда, защото не се намериха категорични доказателства срещу него. Така хърватинът попадна в лапите на Йоско и хората му в онази фатална за него нощ на 23 февруари 2007 г., а часове по-късно се е озовал на върха на зловещата сонда в посока 15 метра под земята.


Според източници на „Уикенд” от средите на службите, поредната жертва на Йоско, за която се знае, е бандитът Кирил Цветанов-Буята. Той беше е известен в ъндърграунд средите като Кирчо Малкия или Киро Брежанеца, и беше сред хитовите имена в кримисредите на Благоевград и София от началото на 90-те години. По това време гравитираше около СИК. Издига се ударно там и дори става близък и доверен човек на Поли Пантев. В престъпния свят се говори, че точно Буята помага да бъдат откраднати прословутите 600 кг кокаин, които Пантев след това успява да пласира. Наркотикът пристига на яхта от Латинска Америка и е разтоварен в Пирея, Гърция. В България е прекаран в ТИР през ГКПП Кулата през 1999 г., а дни след това е задигнат от Поли Пантев от склад до Благоевград. След убийството на Пантев на остров Аруба, Киро Буята инвестирал своя дял от продажбата на дрога в собствен перспективен бизнес. Възходът му в подземният свят обаче настъпва след друго покушение. През февруари 2005 г. в центъра на Благоевград неизвестни и до днес килъри убиват смятания за наркобос и виден лихвар на Югозапада Васил Горчев-Кьоравия. Кирил Цветанов бързо се намесва в опразнената от Кьоравия ниша на пазара на наркотици в Благоевград и региона и става един от факторите в този бизнес там. Има оперативни данни които сочат, че Буята активно се е намесил и в производството на амфетамини.


Кирил Цветанов изчезва безследно на 6 май 2006 г. вечерта от къщата си в столичния квартал „Драгалевци”, след като получил телефонно обаждане от неустановен и до сега мъж. Явно човекът, който му се е обадил, е бил особено близък, защото той излязъл по домашни дрехи, без мобилен телефон, документи и охрана. Отвън го чакала кола, в която били хората на Йоско. Слух сочи, че преди това той казал на съпругата си „излизам  да се видя с „Пламен и Геле”. Трупът на Кирил Буята не е намерен и до днес…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.