Наглост: От килията Николай Банев заграбва над 500 декара в Бояна

0

От килията в затвора Николай Банев подготвя грандиозна далавера, научи „Уикенд” от запознати с плановете му. Подсъдимият за много тежки икономически афери е замислил да вдигне вилно селище, като заграби значителна част огромната територия на „Аудиовидео Орфей” ЕАД в полите на Витоша. Дружеството, което е под егидата на Министерство на културата, има над 500 дeкара земя край резиденцията на Баневи.

Дори самия палат на одиозния милионер е вдигната върху имот, който съгласно разпореждане на Министерския съвет, е бил част от тази собственост на „Аудиовидео Орфей”. Преди години обаче се повяват реститути, които с решение на поземлената комисия си връщат парче земя от онези над 500 дка и след това набързо го продават на група „Технология на металите” на бизнесмена Красимир Дачев. Покрай сделка с „Полимери” имотът отива в ръцете на Банев.
Нито Министерството на културата, нито „Аудиовидео Орфей” показват интерес и грижа за запазване на скъпата си земя в един от най-хубавите райони на столицата. Вероятно това е и причината навремето Красимир Дачев да въведе в регулация възстановената нива, да я застрои и прехвърли на Баневи. Те пък я разширяват и

правят „корпоративна” резиденция,

като е доста съмнително дали цялото това преустройство е законно направено. Безгрижието и небрежността на Министерството на културата и „Аудиовидео Орфей” са факт през годините. Те въобще не се интересуват какво става със скъпия имот. Запознати са категорични, че те не се намесват нито при изработване на кадастралната карта, нито при застрояването на имота, а най-вече при неговото превземане от частниците.
Вероятно всичко това не е убягнало от погледа на Банев, който сега е на път да сложи ръка върху много скъпия имот, въпреки че е в затвора. Неговите адвокати вече ударно действат, докато истинският собственик на имота спи.
Да припомним, че Банев си беше харесал и 3 декара на Киноцентъра в Бояна. След дълги разправии и тежки съдебни дела той беше отблъснат и принуден да премахне от заграбената земя незаконната си ограда и примитивно скования зайчарник. След като мераците му са отрязани най-категорично, Банев е наясно, че повече не може да посяга на имотите на кинаджиите, но пък защо да не се опита да надвие такъв небрежен собственик като „Аудиовидео Орфей”. Свободните над 500 дка край резиденцията му са новата цел на бизнесмена, който от в момента е обитател на Софийския затвор.
Понеже тези над 500 декара в Бояна не са публична държавна собственост, нищо чудно при безхаберността на собствениците – културното министерство и „Аудиовидео Орфей”, той да успее. Юристите му през последните седмици са се разтичали да вадят документи, с чиято помощ, а също и със свидетели, ще се опитат да докажат, че Николай и Евгения Баневи владеят имота по давност. Ако се сдобият с констативен нотариален акт, 500-те декара стават техни и няма да има никаква пречка да вдигнат вилно селище.
Адвокатите му напоследък са постоянно присъствие в столичната дирекция „Архитектура и благоустройство”, където активно проучват устройствения статус на мястото и вече

калкулират какво може да се построи

в полите на Витоша.
Всеки нотариус може да им издаде констативен нотариален акт, след като представят трима свидетели, които да разкажат, че Баневи владеят имота над 10 години. Едва ли юристите на подсъдимите милионери ще се затруднят да извадят такива „очевидци”. След като нотариалният акт се впише в Имотния регистър, истинските собственици на земята остават с вързани ръце. Няма никакво съмнение, че Баневи бързо ще намерят мераклии да се заселят в красивата местност.
Въпросните над 500 декара имат интересна история. „Аудиовидео Орфей” е дружество, което произвежда и съхранява аудиовизуални продукти по заявка на български и чуждестранни клиенти. От години то печели главно от наеми от студиата си, а също и от техниката за заснемане, които отдава на различни клиенти.
Атрактивният имот в една от най-красивите части на столицата навремето е точно 582 декара. Те са били част от киностудиото „Бояна”, но са извадени от нея през 2005 г., покрай приватизацията й. Земята е прехвърлена на държавното „Аудиовидео Орфей”. След това реститути започват дела за атрактивния имот. Въпреки че от него са отрязани части покрай въпросните дела, той все още е над 500 дка.
Ако Банев успее да го прилапа, заслугата няма да е само негова, но и на истинските собственици, които се правят на разсеяни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.