Малката Бирма – бледа сянка на себе си от времената, когато живееше като баровец, днес го издържа Лидка Скалата (Фото)

0

Нищо не е останало от славното минало на столичния бохеми плейбой Жоро Бирмата, видя репортер на „Галерия“.

 Разследваният заедно с баща си и брат си за четири нелегални фабрики за цигари плейбой в ъндърграунда беше забелязан в заведение миналата седмица в компанията на друг мъж. Беше без охрана, без отрупана маса и шумна компания.

Георги Станоев е бледа сянка на себе си от времената, когато се биеше по заведенията, а гаджета му бяха фолк певиците Алисия и Преслава. 

Малката Бирма, както е известен мъжът, се издирваше от Интерпол две години. Знаеше се,  че се крие в Дубай където го арестуваха преди няколко месеца и го пуснаха като Васил Божков. След това обаче Бирмата мистериозно се прибра в България, за да се предаде и да получи обвинението си като член на престъпна група заради разбитите през лятото на 2018 година 4 нелегални фабрики за цигари, оборудвани с модерни машини и скрити в изоставени сгради в Тутракан, Сапарева баня и Горна Оряховица.

Докато фабриките са работили Малката Бирма се разхождаше из София и по морето с Bentley, което се оказа на приятел на баща му, който ги издал. Бизнесменът разказал пред прокурорите, че Бирмите му предлагали да се включи с пари в инвестиция за фабрика за цигари, която се оказала нелегална.  Преди Бирмата се предадоха брат му Антон и баща му Евлоги, които отдавна са на свобода и едва свързват двата края. Всички са обвинение за разпространение, но не е за производство на нелегални цигари и  за пране на пари. Разследването продължава,  защото вече ясно, че Бирмите не стоят на върха на пирамидата с незаконния бизнес за десетки милиони на година.

 Има подозрения кой е финансирал фабриките, от които Бирмите само са транспортирали цигари и са отговаряли за работниците, но все още не събрани достатъчно доказателства.

Миналата седмица и КПКОНПИ  нанеси удар върху фамилията. По искане на въпросната комисия  съдът запорира всички недвижими имоти на бащата и двамата му синове –  жилища на морето, в Разлог, София и Панчарево, пет коли, сред които и Porsche Cayenne. Най-голям ще бъде искът срещу Евлоги Станоев малко над 4 милиона лева, от по-големия му син ще се търсят 1,2 милиона, от малкия и най-известен само 340 хиляди лева.

Бурята на прокуратурата и антикорупционната комисия на главите на Бирмите подмина друг важен член на семейството – майката Лидия Станоева,  известна като Лидка Скалата.

Лидия с Малката Бирма и съпруга си Евлоги по времето, когато живееха заедно.

 За нея няма никакви данни да се е занимавал с нелегални цигари. Тя продължава да развива бизнес и помага на членовете  на семейството си финансово, разкриват запознати. Станоева отказала каквато и да е била помощ от бившия си мъж Евлоги, който преди години я заряза заради по-млада жена.

След щателната проверка на антикорупционната комисия на бизнеса на Бирмите се развенча мита, че те са  печелили добре от легален бизнес. Повече фирми били кухи и не действали от години.  Натрупали обаче имоти за десетина години, а проверката на доходите им показа, че няма как да са закупени със законни средства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.