Свидетел срещу Златко Баретата – убит? (2 години никой не знае къде е Кирил Илиев)

0

Подсъдим по дело за източване на ДДС заедно със Златко Баретата е възможно да е бил убит, научи сензационно „Уикенд” от столични антимафиоти. Става въпрос за Кирил Илиев, който се води в неизвестност от декември месец 2018 г. От тогава до сега от него няма ни вест, ни кост.

Кирил Илиев е ключов участник по делото срещу Златомир Иванов, Милко Милков-Понса, Росен Драгнев-Капитана и Иван Колев за източване на 8 млн. ДДС от сделки с петрол.
След като Илиев изчезна, съдът беше изискал всякакви справки в опитите си да го открие. В писмо от Националната следствена служба се твърди, че подсъдимият не се намира в арестите в страната. СДВР обявява, че той не се намира на територията на страната. От Гранична полиция уточняват, че за Илиев и още няколко свидетели, които не могат да бъдат открити, не са регистрирани излизания зад граница. Което означава, че или Илиев е напуснал страната с фалшив паспорт или е ликвидиран. Второто според полицаи е много по-вероятно. Причината е, че Кирил Илиев преди две години е бил съгласен да стане свидетел на прокуратурата, ако отпаднат обвиненията срещу него.


Според разследващите, Илиев е довереникът на Росен Капитана, който организирал източването на данъци през фирми бушони. За целта той вербувал наркоманите Николай Алексиев-Чернобила и Тихомир Танев-Сачмата като подставени лица за собственици на кухи фирми. Трупът на Сачмата е открит през юли 2012 г. обезглавен в землището на село Мъдрец край Гълъбово, а година по-късно е намерено и тялото на Чернобила. Криминалисти сочат, той е умрял от свръхдоза хероин, но съмненията около трагичния му край остават.
Кирил Илиев участва в управлението на „Ритейл петро системс”, „Темпо мениджмънт груп”, „Сид България 01” и „Темпо газ”. След близо 4 години процесът срещу Баретата и хората му за източване на ДДС е много далеч от финалната права.


Покрай това дело имаше голяма драма и с друг от подсъдимите – Росен Драгнев-Капитана. Той се намира в ареста от 19 октомври 2017 г. Тогава изненадващо се появи в Специализирания съд по дело, по което е подсъдим заедно със Златко Баретата за източване на ДДС. От появата му в залата прокуратурата се възползва и поиска той да бъде моментално задържан. Преди това Драгнев беше засечен чак през юни 2014 г. в Стара Загора. Пребиваването му там е свързано с инцидент – смелва от бой местен наркодилър. Случаят обаче е покрит от МВР и прокуратурата. След това Капитана изчезва и така до 19 октомври 2017 г. Пред съда той разви тезата, че никой не го е търсил през периода, в който е пуснат за издирване. Изискана била само справка от затворите и арестите дали не лежи някъде. Оказа се, че през това време Драгнев се е заявявал неведнъж пред властите. Участвал е в управлението на фирми, които били вписвани в Търговския регистър. През май 2015 г. е припознал родилото му се дете. Момиченцето е кръстено Калина. Така се казва и съпругата на Златко Баретата.

Преди това Росен Капитана дава показания пред прокуратурата, че след стрелбата срещу Златко Баретата през януари 2013 г. пред входа на Съдебната палата в София, бизнесът му с дрога е поета от неговите хора Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Златко Малкия. Двамата станали лидери на престъпната група.
Ториното се отчитал на Малкия Златко и на Златомир Иванов, като си прибирал процент от печалбите – между 20 и 40%, твърдеше Драгнев. Дилъри в организацията пък били Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Тодор Цветанов, Петър Цветанов и Стефан Грозданов. Наркотиците се продавали основно в София и в Слънчев бряг. Баретата искал да излезе в сянка заради старото дело срещу наркоорганизацията му „Фирмата”. Затова поръчал на доверените си хора Ториното и Малкия Златко да движат бизнеса и единствено те да комуникират с него на срещи в дома му в столичния квартал „Драгалевци”.


В част от показанията си Драгнев говореше и за връзките между Иванов и несебърският бос на дрогата Димитър Желязков – Митьо Очите. Освен като тартор на наркобанда, Баретата имаше повдигнато обвинение и че е присвоил „Мерцедес Е 500”. Той бил с бронировка Б4 и принадлежал на Иван Колев, роднина на съдружника му Росен Драгнев. Колев трябвало да носи пари на Баретата от общия им бизнес с Капитана в Казанлък. Един ден наркобосът поискал колата, за да отиде с нея на заседание в съда. Това се оказало злополучният ден на 29 януари 2013 г., когато килър го причака пред Съдебната палата и го напълни с 4 куршума. Впоследствие Иванов отказал да върне возилото, като даже зашлевил Колев, който понечил да си го иска.
Преди три години обаче пред Специализирания съд Иван Колев се отрече от показанията, които беше дал по време на досъдебното производство срещу прочутия мафиот, а именно, че е присвоил мерцедеса му. Истината била, че колата била купена с пари, събрани от бензиностанции. Те били собственост на фирма, която Росен Драгнев управлявал, с одобрението на Баретата. Мафиотът и Драгнев се познавали още от деца. Капитана е ръководил преди години и офиса „Аполо и Болкан’ в Казанлък.


Конфликтът между двамата обаче избухнал покрай общият им петролен бизнес. Твърди се, че Капитана е измамил Златко Баретата с 3 млн. лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.