Разследват Жоро Шопа за кокаина в Студентски град

2

Георги Семерджиев – Жоро Шопа, дългогодишен сподвижник на издирвания от Интерпол Евелин Банев – Брендо и хазаин на арестуваните миналата пролет в дома му край Барселона хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, е разследван от МВР като собственик на заловените в Студентски град 367 кила кокаин.

Рекордното количество дрога на обща стойност около 80 милиона лева бе открито в столичния студентски кампус на 24 май при рутинна полицейска проверка на подозрителен шофьор. След ареста на 33-годишния Николай Петров, в чийто автомобил бяха намерени 40 кила кокаин, последва обиск на наето от него жилище в Студентски град, където бяха открити още 327 кила кокаин.
Най-голямата находка, открита в разбитото наркодепо, обаче се оказа протезата на Манол Николов – Куция от Тополовград, втори братовчед на Жоро Шопа. 45-годишният трафикант е втория арестуван по наркоаферата от Студентски град. Мъжът, който е загубил левия си крак в автомобилна катастрофа преди 20 години и оттогава ходи с протеза, бе задържан на 2 юни в Долни Богров при секретна операция на МВР, а в дома му бяха открити топчета с кокаин, идентични на заловените 367 кила дрога. Според разследващите Манол Николов е

нарко готвачът на Жоро Шопа –

размесвал е с примеси чистия кокаин, внесен в България от Южна Америка, а след това е разпределял количествата на отделни партиди. Доказателствата, че Манол Куция е играл важна роля в наркотрафика се съдържат в откритата в апартамента в Студентски град тетрадка с неговия почерк.
В тетрадката Манол Николов е описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и количествата, които са изнасяни от жилището. Родственикът на Жоро Шопа е описвал и щампите на заловения кокаин. Сред маркировките са „Асо спатия”, череши с цифри, буквата „М” и кръгове със стрелки нагоре. Последните записки в наркотефтера на Манол Куция са от 24 май. Тогава той е отбелязал, че от депото в Студентски град излизат 40 кила кокаин – количеството, което бе спипано в колата на „мулето” Николай Петров.
Ангажирани в разследването криминалисти разкриват пред „Уикенд”, че основния заподозрян като бос на организацията за наркотрафик е Георги Семерджиев – Жоро Шопа. Под него в схемата е действал Тихомир Семерджиев, негов племенник.
Според оперативна информация, 42-годишния Тихомир, съвместно с други двама мъже, също разследвани като босове на наркотрафика, е внесъл от Еквадор близо тон кокаин още през февруари.

Дрогата е купена от картела „Лос Каленьос”

и е била доставена до пристанището в Солун, а след това е пренесена в България. Твърди се, че организацията на Жоро Шопа си е партнирала с други трафиканти за доставката на кокаиновия товар от Южна Америка. Другите заподозрени – двама ключови играчи на пазара, обаче веднага са изкарали своята част от кокаина към Европа.
Според криминалистите, схемата, която организацията на Жоро Шопа прилага в наркотрафика, е по-различна. Семерджиев, натрупал дългогодишен опит в трафика на кокаин, извършва доставки на малки партиди бял прах (количества между 10 и 50 кг) от България към Европа, като преди това дрогата се размесва в депа у нас. „От 100 кила кокаин неговия братовчед Манол Николов прави около 130 чрез примеси с метил и етил кетон, за да се гарантира по-голяма печалба. След това дрогата се изнася. Оперативна информация сочи, че част от трафикът към Европа се извършва с луксозни коли за над 150 000 евро. Друга

част от кокаина се изнася от сърби,

които са поели доставките към Холандия и Германия. Голяма част от размесения кокаин отива към Испания – Барселона, Марбея, Малага и Валенсия”, разкрива столичен антимафиот.
„Уикенд” научи, че ден след задържането на втория му братовчед Манол Николов – Куция, Жоро Шопа спешно е напуснал България в посока Гърция с нов модел „Мерцедес” S класа. От България е офейкал и неговия племенник Тихомир Семерджиев, както и още трима мъже, всички от Тополовград.
Остава загадка как Жоро Шопа е пресякъл границата, при положение, че е с повдигнати обвинения за укривателство на хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха открити в неговата къща край Барселона миналата пролет и екстрадирани в България. През есента на 2019 г. Семерджиев се сдоби и с обвинения като част от престъпната група на туристическото семейство за укрити данъци, а в съдебните кулоари упорито се мълвеше, че намерените

10 милиона лева в кутии за обувки

в х-л „Маринела” са собственост не на Арабаджиеви, а на Жоро Шопа, присламчил се край туристическото семейство покрай приятелството си със Стайко Стайков, бивш зет на Ветко и Маринела.
Семерджиев обаче съумя да отложи няколко пъти екстрадицията си в България, преди тайно да се прибере на 19 февруари в София и да бъде пуснат под гаранция от 50 000 лева от Специализирания съд. Съществува версия, че завръщането на Жоро Шопа в България тази пролет е свързано с доставката и преразпределението на кокаина, който впоследствие бе спипан случайно от МВР в Студентски град.
Що се отнася до арестувания втори братовчед на Жоро Шопа – 45-годишния Манол Николов – Куция, той отказва да сътрудничи на разследването. Мъжът е признал, че е влизал в апартамента с 367-те кила кокаин в Студентски град, в който бе открита и неговата протеза и тетрадка с почерка му, но отрича да е знаел за наркотиците. Манол Куция, както и другия арестуван Николай Петров, вероятно ще бъдат осъдени на по 10 години затвор за трафик на кокаин. Те обаче няма да са единствените обвиняеми, тъй като разследването е събрало още доказателства, уличаващи като замесени в трафика на кокаин Георги Семерджиев – Шопа, племенникът му Тихомир Семерджиев и още трима мъже от близкото им обкръжение.

2 Коментара
  1. Попов казва

    За тополовград

  2. Попов казва

    Брата на Жоро Шопа -Димитър Семерджиев баща на Тихомир , Заедно с неговите приближени Кристиян (Мано) , Неделчо Хижара са хората от Тополовград които са съпричасни в едни от най големите схеми на Картела.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.