Валентин Златев ли ще е поредният олигарх в ареста? (Босът на „Лукойл” май е напуснал страната)

0

Бизнесменът Валентин Златев най-вероятно е напуснал страната, считат запознати, особено след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов няколко пъти публично повтори, че той е следващият едър милиорен, който ще бъде ударен. Националистът досега не е изричал празни приказки.

„Собственикът на „Лукойл България” Валентин Златев премина безпроблемно през всички политически правителства у нас – за мен това е случай на срастване на икономическата с политическата власт, известно с термина олигархия” – произнесе се Валери Симеонов. И добави: „А всички, които търсят под вола теле и  казват, че държавата иззема бизнеси, ще попитам означава ли това, че държавата няма право да има и държавни болници?”. Думите му явно се отнасят към последните удари на прокуратурата срещу Васил Божков и братя Бобокови, все „свещени” крави на прехода и бизнеса.
Недосегаемият статус на Валентин Златев като че ли съща започна да се пука, след като

руснаците го махнаха от шефското място

в „ЛУКойл”. Направиха го председател на контролния съвет на петролния гигант, което уж било повишение, но така или иначе той вече е аут от оперативното ръководство на рафинерията. Руснаците обаче не обясниха защо го махат, но някои медии написаха, че причината е банална – имало съмнения, че нефтената компания била източена. Според други, „братушките” били гневни на Златев, че вече не можел да осигури необходимото лоби за безпроблемния бизнес на енергийния мастодонт.
В началото на годината пък главният прокурор Иван Гешев на заседание на ВСС заяви, че се срещна с обикновени хора, а не с олигарси и добави, че имал „обаждане в кабинета от Златев, иска среща, аз с такива хора не се срещам”.
На свой ред срещу Златев се изправи и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. В разгара на пернишката криза с водата, той директно обяви, че ВЕЦ „Бебреш”, собственост на Васил Златев-баща, източва едноименния язовир и Ботевград може също да остане без вода заради него. След това самият Валентин Златев цъфна в една от телевизиите да обяснява, че ако се наложи ще спре играчката на баща си, тоест ВЕЦ-а, от който по негови думи нищо не печелил.
Все събития, доскоро немислими – някой кмет да скочи срещу Златев или пък той самият да благоволи да се появи в медия!
Въпреки цялото високомерие, което лъха от правешкия бизнесмен, взходът на Валентин Златев винаги е свързван не толкова с личните му качества, колкото с „правилния” му произход. Известно е, че той е от Правец, родното място на Тодор Живков. По време на соца баща му Васил Златев е несменяемият кмет на селото, станало град през 1981 г.

Кметува в Правец от 1968 чак до 1990 г.

През 2016 г. се оказа, че Златев-старши не е проверен от Комисията по досиетата. Причината е, че за 5 души от общината, сред които и той, не били предоставени нужните данни. Интересно защо е бил скрит? Дори и да се окаже агент на ДС, едва ли някой ще бъде кой знае колко впечатлен!
Самият Васил Златев, подобно на сина си, също се крие от  медийни изяви. Все пак споделя в едно от интервютата си: „Под мое ръководство са построени площадът, хотелът, културният дом, резиденцията „Правец” и всички инфраструктурни проекти… Като кмет съм посрещал 19 държавни глави, сред които Индира Ганди, Ерих Хонекер, Ким Ир Сен и други”.
Местни хора обаче си спомнят и друго – през 1981 г., когато обсъждат какъв да е гербът на новия град Правец, той настоява в него непременно да се вплете родната къща на другаря Живков! Лично бай Тошо спира порива на раболепния кмет и осуетява безумната идея.
Въпреки напредналата си възраст, Васил Златев не се е отказал да върти бизнес. Той е шеф на фирма „Агрима”, която произвежда и продава безалкохолни напитки у нас и в Македония. Той е и шеф на туристическия бизнес на фамилията, която към хотелската си колекция добави наскоро поредната си придобивка, вдигната на мястото на бившето кино „Сердика” срещу паметника на Васил Левски.  Преди години пък се чу, че Васил Златев купил самолета на беглеца от правосъдието Цветан Василев. Златев обаче планирал да не лети с него, а да го ползва за туристическия си бизнес.
Докато бащата кметува в Правец, синът Валентин, който е роден през 1965 г., завършва английската гимназия в София, приет е да учи счетоводство в Икономическия институт в София, но заминава за Москва, в далеч по-престижния МГИМО, ковачницата на дипломати. В руската столица той редовно се появява на сбирките на българските студенти. Очевидци си спомнят, че се държал изключително високомерно и така между другото показвал, че носи пистолет. „Убедени бяхме, че е ченге, виждахме го, че си позволява да командва дори дипломати от посолството” – припомнят си бивши студенти. За разлика от другите студенти властният по характер Златев не се сгъвал в общежитие, а се ширел

в апартамент към търговското представителство

на България в Москва.
След Москва той започва работа в „Роснефт”, а по-късно става шеф на смесеното дружество „Росбулнефт”. Златев още през тези години е вече на „ти” с държавното ръководство в България, твърдят запознати. През 1999 г. за изненада на мнозина  тъмносиният Иван Костов продава  „Нефтохим” на руската ЛУКойл, а  Влентин Златев става неин шеф.
Когато на власт идва Симеон, се чуват първите призиви от властта за проверки на бургаската рафинерия за данъци и въобще за алъш-вериша с горивата, понеже и народът негодува, че у нас се продава най-скъпият бензин в Европа. Може и да е случайно съвпадение, но точно тогава излизат снимките на онази яхта в Монако,на чийто борд играят карти царски министри с контрабандиста Иван Тодоров-Доктора.
През годините всеки, който е повдигал някакъв въпрос за цените на бензина или данъците, които плаща бургаската рафинерия, е елеминиран по един или друг начин. Дори Митьо Очите се оказа за първи път в затвора точно защото си беше позволил да скача срещу Златев. Чак след това от МВР се сетиха, че Желязков е наркотрафикант и рекетьор. Все пак, през 2011 г. и „ЛУКойл” беше за малко посечен, като му отнеха лиценза, но нещата бързо-бързо бяха замазани.
Едва сега Валери Симеоново си позволи да пророкува:  „Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно.  Факт е, че има първи удар, ще има втори, очаквайте и трети удар. Първият случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков. Сега се нанася втори удар върху установен монопол и картел”.
Валентин Златев, дори и да не бъде арестуван, интересите му ще бъдат сериозно накърнени, считат познавачи. Според тях това ще стане, ако наистина се създаде верига държавни бензиностанции, които ще разбият картелното споразумение между търговците на горива, за което всъщност намеква и шефът на НФСБ. Идеята на Веселин Марешки бе лансирана още преди 3 години, но тогава не срещна сериозна подкрепа. Сега обаче правителството я припозна и преди дни обяви, че усилено работи по проекта. Предвиждат се между 85 и 110 държавни бензиностанции в цялата страна, като първите 40 от тях ще отворят още през март догодина, а останалите ще заработят до идното лято.
Според любителите на конспирации Валентин Златев и бившия политик Николай Камов са единствените български членове на

масонската ложа „Билдерберги”.

Освен това бизнесменът винаги е бил подозиран за тесни връзки с някогашната КГБ и сегашните руски служби. Дори и това да са само несправедливи обвинения, факт е, че Валентин Златев винаги е бил от най-страстните русофили.
Мнозина сега се питат дали пък прокуратурата в един момент няма да извади доказателства и за негова съпричастност към аферата с вноса на италианския боклук. Съмненията идват заради ареста на неговото протеже Красимир Живков, бивш зам.-министър на екологията. Дори се твърди, че благодарение на приятелството им Живков се задържал с години на този пост.
Подобно на другите новоизлюпени милионери и Валентин Златев, за когото обаче се твърди, че е милиардер, обича лова и има съпруга – Люба, която е 20 години по-млада от него. Преди това въпросната дама като ученичка била манекенка в модната агенция на Маринела Арабаджиева в Пловдив. Двамата обаче се запознават в… небето. Тя работи известно време като стюардеса в „България еър” и в бизнес класата на полета София-Москва обслужва редовно олигарха. Като галантен джентълмен, Златев я кани на среща и скоро двамата започват връзка. През 2008 г. се ражда синът им Васил, а през 2011 г. – дъщерята Кристина. Самата Люба, казват, била запалена по малките самолети. Имала и подарък яхта от съпруга си.
През последните години Валентин Златев, освен че отнася проклятия за скъпия бензин, се сдоби с незавидна слава и покрай т.нар. Къща с ягодите на столичната ул. „Сан Стефано” 6. Красивата сграда се руши, а собственикът й не се трогва особено от критичните медийни публикации.  Впрочем, той прехвърли вината върху разни държавни институции, които му пречели да я ремонтира и имали неизпълними изисквания. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.