Бившият зам.-министър Красимир Катев отърва пандиза след катастрофа и 2 трупа и един ранен

0

Бившият заместник-министър Красимир Катев окончателно се измъкна с условна присъда, въпреки че в катастрофа по негова вина загинаха двама души. Върховният касационен съд тези дни му даде 3 години условно, след като делото се влачи почти 8 години между съдилищата в Добрич, Варна и София. Тази милостива присъда идва буквално дни след като общественото мнение, потресено от смъртта на Милен Цветков, настояваше за по-тежки наказания на виновниците за катастрофи, отнели човешки живот.

Съдебното дело срещу Красимир Катев нашумя и покрай опитите на прословутия експолитик Живко Мартинов-Суджука да накара бившия окръжен прокурор на Добрич Пламен Николов и шефа на полицейската дирекция Веселин Колев да смекчат разследването срещу бившия зам.-министър на финансите. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обясни, че Мартинов натискал да бъдат променени данни в техническата експертиза, за да се намали вината на Катев. Самият Пламен Николов си замълчал за тази афера на Живко Мартинов, вместо като прокурор да го подгони за натиска, над обвинението, както изисква законът. Едва след като Суджука е изгонен от парламента Пламен Николов внезапно се оказа свидетел срещу него, а на самия Мартинов беше повдигнато обвинение за този нелеп натиск.


Катастрофата, в която Красимир Катев уби двама младежи и нарани пътуваща с тях жена, стана в края на август 2012 г. край Балчик. Полицията обясни, че в неговият „Фолксваген” навлязъл при изпреварване в насрещното платно и се сблъскал челно с друга кола край разклона за балчишкия кв. „Момчил”. При това загиват 20-годишният Димитър Георгиев и 25-годишният Пламен Райков от добричкото село Оброчище и е наранена тяхна спътничка. В катастрофата е ранена дъщерята на Катев, а тъщата му е със счупена ръка.


При разследването се оказа, че шофьорът в другия автомобил не е имал книжка, но няма вина за удара.
Веднага след инцидента Красимир Катев се беше разтичал да търси помощ за тъща си и дъщеря си, без да се поинтересува за състоянието на ударените от него хора. Да, той беше направил всичко възможно, за да помогне на близките си, търсил частни линейки, но въобще не погледнал какво става с хората в размазаната от него кола, нито пък се беше опитал да им окаже каквато и да е помощ. Това беше и мотивът на съдиите да му дадат ефективна присъда.
Развитието на съдебния процес е скандално, като се започне още с натиска, упражнен от Суджуса. Окръжният съд в Добрич побърза да оправдае Красимир Катев, но във Варна апелативните магистрати върнаха делото, а след това Катев е осъден на 4 години затвор. Последва обжалване и присъдата е намалена с половин година. След това Върховният съд върна делото, понеже имало две различни експертизи за това как точно е станал ударът. Най-накрая след 8 години Красимир Катев е с 3 години условно наказание.
Бившият депутат Живко Мартинов, който също е клиент на прокуратурата и съда, от политик се преквалифицира в търговец на зърно, отглежда лавандула и продава торове, казват запознати. Те прогнозират, че и той най-вероятно ще се измъкне от решетки, въпреки 6-те обвинения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.