Кокаинът в Студентския град изважда агент под прикритие

0

Заловените 360 кг кокаин в Студентския град са част от операция по извеждане на агент под прикритие от международен канал за трафик на наркотици. Това обясниха пред „Уикенд” отлично запознати със ситуацията. Те допълват, че това, което се разигра с ареста на паникьосания дилър и откриването на опиатите в гардероба му, е само видимата част, която се подхвърля на медиите и на пръв поглед няма логично обяснение.

Източниците ни обаче не пожелаха да уточнят кой е полицейският агент, изваден от комбинацията, дали е в България или в чужбина, както и за каква дестинация е бил предназначен заловеният опиат. Във всеки случай огромното му количество показва, че София е само транзитен пункт.  
Историята, която леко прилича на анимационен филм, започна с ареста на 33-годишният Николай  Петров от монтанското село Златия, който първо бе спипан с 40 кила от най-скъпия наркотик, наредени с багажника на колата му. Според официалната версия е спрян случайно от полицията. Имал чисто досие и често пътувал в чужбина, но въпреки това се държал подозрително, затова ченгетата се усъмнили и

вдигнали капака на багажника.

Часове по-късно в квартирата, която обитавал под наем в Студентския град излезли от гардероба още 320 кг кокаин, опаковани в пакети с различни забавни знаци върху тях. Преди дни бе арестуван и негов съучастник, представен само с инициалите си – М.Н.
Според източниците ни старите играчи в пазара на наркотици в България са вече тотално елиминирани. Последните по-сериозни местни дилъри са разгонената група на Радмил Ранов-Ланчето, преди това бяха разбити бандата на Чуковете, в ареста е Митьо Очите, Весо Дебелия е разстрелян, години по-рано са премахнати Иво Карамански и Поли Пантев, а представителите на фамилията Тюркмен са пратени в шеста глуха още по времето на Иван Костов и т.н. Списъкът може да бъде и по-богат на вече неактуални имена –Златко Баретата, Ради от „Симеоново” и други, но както обясняват източниците ни, с разстрела на висаджията Георги Илиев е елиминирана последната фигура, която общува с най-високите етажи на международната организирана престъпност и има директни сделки с руската, италианската, испанската мафии, пласьори на кокаин. Други босове, например като Къро, оцелели от някогашните силови групировки, сами преценяват, че няма защо да си цапат ръцете с ветровития бизнес, понеже са достатъчно интелигенти, за да си дадат сметка, че това е занимание, което вече носи повече смърт, отколкото печалби.
„Дори последните заловени през януари – Красимир Кюркчийски (бивш шеф на столичната митница), Огнян Асенов (рехабилитатор от Бургас), които внасят кокаин от Колумбия в кашони с плодове, се оказаха само пионки в международна мрежа с участието на известни имена като лекаря на Марадона, които обаче се оказват под полицейски контрол” – продължават източниците ни.
Трафикът с наркотици според тях вече е изцяло под контрола на

американската федерална агенция DEA.

Да припомним, че тя е създадена през 1973 г. от президента Никсън с цел да координира борбата срещу наркотрафика. В България като нейни агенти от години се сочат бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, а също  и Евелин Банев-Брендо. Показателно е, че и тримата бяха съдени, получиха присъди, но накрая дори не помирисаха затвора, а успешно изчезнаха, като при това прокуратурата не успя да разкрие офшорните им сметки, богатствата им останаха така или иначе непокътнати, а делата за отнемането им циклят с години. Трафикът на наркотици носи милиони евро и няма кой да го остави в ръцете на момчета от Люлин или някакви наематели на гарсониери в Студентския град, допълват източниците ни.
Те твърдят, че този бизнес, както и канабиса, от 2010 г. са в ръцете на албанската мафия, (докато турската държи хероина) при това не само на Балканите, а в цяла Европа. Албанците имат директни  връзки с производители в Латинска Америка, а кашоните, в които бананите се прикритие за пратки кокаин, не са измислени на пристанищата в Бургас и Варна. Още през 2018 г. в Дуръс полицията конфискува пратка с банани от Колумбия, в която имаше над 600 кила кокаин, припомнят източниците ни.
Те обясняват също, че албанците променят и правилата на играта, като благодарение на тях в повечето европейски страни през последните години

кокаинът става все по-чист от гадни примеси

и по-достъпен като цена.
От друга страна, и тази мафия не е единна структура, а в нея има два големи враждуващи клона – албански и косовски. Общото между тях е обаче, че са в тесни връзки с италианските фамилии, които от години контролират трафика на кокаин по цял свят. Освен това от много време албанците са тези, които перат парите на различни донове в САЩ чрез различни бизнеси – строителство, туризъм, включително и боклукчийски фирми. Във всички случаи обаче успехът на отделните мафиотски клановете зависи от това доколко са свързани с властта, респективно с DEA.
Показателно в това отношение е, че през януари 2019 г. в Албания се предаде на властите Климент Балили, наричан балканския Ескобар, който беше в нелегалност от 2016 г. Преди това той строи хотели по Адриатическото крайбрежие, изживява се като успешен бизнесмен, дори се намества в управата на град Саранда. И така, докато не го подгонват от DEA, като крайно неудобен, неконтролируем и опасен.
Парите от наркотрафика, колкото и жестоко да звучи, продължават източниците ни, се изпират в легалната икономика, което също не е възможно за случайно попаднали. А често с тези мръсни пари се  пълнят и касите на официални социални фондове. Затова и този бизнес, както много други, вече е урегулиран и е със строго регламентирани участници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.