Барета участвал в отвличането на Адриан Златков?

0

Баретата Красимир Пешовски, който беше арестуван на 18 април миналата година в момент на взимане на откуп за откраднат автомобил, е бил разследван и за съпричастност в отвличането на Адриан Златков. Това разкриха пред „Уикенд”  източници от специалните служби. Пешовски беше шеф на отряд в СОБТ, каквато е абревиатурата на поделението във Враня, а преди 5 години за кратко време дори е бил и заместник-директор на баретите.

Кариерата му там започнала още в края на миналия век и завърши на 18 април 2019 г. Тогава служители на „Вътрешна сигурност” го арестуваха с белязани 2000 лв., които той е взел от Галина Томова. На дамата месец преди това и откраднали джипа, а Пешовски й обещал, че ще го върне срещу рекет от 11 000 лв. Томова подала сигнал в МВР за изнудването и баретата е бил поставен под наблюдение. Докато вървят преговорите за връщането на колата между двамата, той си взел специален телефон и сим карта на чуждо име. Искал от жената парите да бъдат дадени в плик, като преди това да се обменят в чейнджбюро. Преди съда да го остави за постоянно в ареста, Красимир Пешовски излезе пред магистратите със защитна теза, че бил жертва на постановка. На 25 април миналата година съда изненадващо го пусна от ареста с парична гаранция.


Оказа се, че преди 3 години баретата е бил разследван, че се занимава с незаконна лихварска дейност. Според оперативни данни, той раздавал заеми в Благоевград и региона заедно с известния тамошен лихвар Венцислав Шалявски.
Наши източници от СОБТ разкриха, че за първи път името му се свърза с ъндърграунд схеми още от преди 19 години. Като млад служител на баретите е имало данни, че е замесен в известната банда на „Крокодилите”. В полицейски разработки тя е определяна като най-мощната организирана престъпна група, действала по магистралите в България. Бандата беше оглавявана от Емил Милев-Крокодила и брат му Евгени Милев-Гейзо. Последният екшън с двамата братя, заради който бяха и арестувани, се случи на 13 декември 2009 г.  на моста на магистрала „Тракия” край Вакарел. Тогава малко след полунощ трима маскирани с бронежилетки с надписи „Полиция” и кола със синя лампа спират на магистралата аудито на турчина Мустафа Гюмюш. Единият от маскираните се качва при чужденеца и му заповядва да кара за разклона на Вакарел с изгасени светлини. Така стигат до закътано място, свалят турчина от колата му, бият го с приклади на автомати и юмруци и го закопчават за дърво с белезници. След това залели колата му с бензин и драснали клечката. Преди това Гюмюш се простил с 5000 евро. Тримата бандити обаче не знаели, че в този момент ги дебнели ченгета от „Магистрална полиция”  Към тях тръгнала патрулка с включени светлини, но „Крокодилите” открили огън по полицията с автомати „Калашников“, последвал ответен огън, който уби на място един от престъпниците Димитър Митрев- ¬Богровеца. Другите двама – Емил Милев и брат му Евгени, успяха да избягат.


В хода на последващото разследване става ясно, че Евгени Милев се е опитал да си издейства фалшиво алиби на 13 декември, според което на тази дата не бил в България. Граничният полицай Димитър Иванов от Калотина вкарал Гейзо в компютрите на пункта като излязъл от страната на тази дата.
После Евгени Милев бе арестуван и срещу него бе образувано дело за използване на фалшив документ. Оказа се, че освен граничният полицай Димитър Иванов, на Крокодилите е помагал и брат му, който е¬ действащ до 2010 г. служител на отряда за борба с тероризма¬ СОБТ.
С това обаче далеч не свършвали връзките на гангстерите с ченгета. Установено беше, че Емил Милев е плащал на високопоставен служител първо в „Криминална полиция” и така си е осигурявал полицейски чадър.

Всъщност обаче двамата братя не са били лидери, а по-скоро изпълнители в група за магистрални грабежи. На върха на бандата стояли екс служители на отряда за борба с тероризма. Тази група е действала по пътищата още от края на 90-те години до ареста на Крокодилите.

Името на Красимир Пешовски се появило и покрай разследването на ГДБОП по случая с отвличането на Адриан Златков, син на търговеца на автомобили Тони Златков. Според оперативна информация, именно баретата е направил контакта между бандата на Иво Ториното и столичен автокрадец, от който е взета колата за покушението. Отвличането на момчето стана на 30 август 2017 г. В края на януари 2018 г. Иво Ториното  беше арестуван и обвинен, че е помагал за отвличането на Адриан Златков. 72 часа по-късно обаче беше пуснат на свобода. Причината беше, че прокуратурата няма нито едно доказателство, което може да издържи в съдебна зала. Преди 2 години държавното обвинение посочи него, Мартин Марков, Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова, че са били помагачи за отвличането на Златков.


На 30 август 2017 г. момчето беше отвлечено близо до дома си, докато отиваше на работа. 11 дни по-късно той бе освободен и се прибра при родителите си.  Тогава от МВР обявиха, че бащата Тони Златков е отказвал съдействие на полицията и не ги е информирал за действията си. Дни след отвличането стана ясно, че младежът е бил причакан на метри от дома си в село Герман, а шкодата, с която го похитили, била крадена 9 дни по-рано Тя била със затъмнени стъкла и синя лампа. В МВР имало данни, че десет дни преди похищението Иво Ториното лично закарал въпросната кола в сервиз в кв. „Дружба” в столицата, където са й били затъмнени стъклата.


Похитителите инсценирали полицейска проверка и 25-годишният Адриан спрял. Той доброволно излязъл, а в колата му останали документите и телефонът. Колата била записана от камери при дома на автокрадеца Ярослав Димитров-Яро, който два месеца по-рано бил пуснат от затвора предсрочно.
37-годишният Георги Джамбазов и 34-годишното му гадже Здравка Стефанова бяха обвинени, защото са купили и дали на похитителите симкартите, с които те са общували с бащата на Адриан. Картите са били закупени от Сърбия. Джамбазов работи като шофьор при Ториното. На 8 февруари 2018 г.  Софийският апелативен съд освободи от ареста задържаните за отвличането на Адриан Златков. Като причина беше посочено, че доказателства срещу тях били само косвени и няма как да издържат в съда. И до днес не е ясно кой всъщност е поръчителя на похищението…  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.