Вижте къде плава тайно синът на Миню Стайков с конфискуваната си яхта (Карти)

0

Запорираната от КПКОНПИ яхта „Брайт Стар“, собственост на арестувания милионер Миню Стайков, продължава за плава необезпокоявана във водите на Мраморно море, установи проверка на ПИК.

Луксозната лодка на стойност 4.5 милиона лева, която подсъдимият за производство, трафик на цигари и ДДС-измами олигарх притежава от четири години, бе поставена под възбрана от Антикорупционната комисия през 2019 г. По документи яхтата се води на една от фирмите на Стайков – „Топаз мел ООД“.

Вече трети месец тя пуска котви из марините на Истанбул и региона около Босфора. Най-често лодката може да бъде забелязана на „Атакьой марина“, яхтеното пристанище на квартал „Бакъркьой“.

Според сайтовете за следене на корабния трафик яхтата на Стайкови сменя местоположението си, като по-рано в понеделник, например, пусна котва на „Пендик“ – пристанището на едноименния квартал в азиатската част на мегаполиса. Текущата позиция на корабчето на родните милионери се получава чрез автоматичната идентификационна система AIS.

Тя проследява плавателните курсове на корабите чрез транспондерите им и се използва от корабните служби за движение. Запознати подозират, че е възможно със запорираната яхта да плава синът на Миню Стайков – Стайко.

Скандалноизвестният наследник се покри след зрелищния арест на бул. „Черни връх“ в началото на декември миналата година. Стайко не се е мяркал и из квартала на богатите – „Бояна“, където е ситуиран палатът на баща му.

Затова не е изключено да се е покрил в Турция. Допреди да се установи във водите на Мраморно море, лодката дълго време бе пуснала котва край Гърция. Според сигурни източници, операцията с преместването към Босфора е била организирана от сина на подсъдимия олигарх. Подозира се, че целта била да я спасят от конфискация. Надеждите на фамилията обаче са напразни, тъй като това на практика няма как да се случи.

Плавателният съд не може да бъде продаден поради две причини

първо,  над него вече е наложен запор и второ – КПКОПНИ осъществява сътрудничество на международното ниво, когато това е необходимо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.