Бившата кметица на Каварна – Нина Ставрева остави само дългове в общината след яки далавери

0

Хотел „Каварна”, който е собственост на общинско дружество в морския град, това лято няма да отвори врати и причината не е епидемията от Ковид-19, а финансовите афери на бившата кметица Нина Ставрева. Хотелът, разположен живописно над брега, е затънал в дългове.

Имотът е придобит от кметството по времето на Цонко Цонев. Когато в кметството се оглавява Нина Ставрева, тогавашният управител Желязко Железов го оставя със 70 хил. лева в касата. Сега хотелът е с над 109 хил. лева загуба. За хората в Каварна не е загадка как се е стигнало дотук. Всеки банкет на общината, казват запознати, е правен в ресторанта на хотела, а сметките най-често остават неплатени. Не е дадена и стотинка и за кетърингът на някаква европейска квалификация по футбол за девойки. Кметицата нарежда да се поеме изхранването на участниците, но после не отваря дума за плащане.
Последната капка са палми в саксии, които също остават за сметка на хотела. През 2017 г., след като плажът на града е разделен на три части, общинското дружество поема средната зона. Кметицата Ставрева веднага нарежда да се докарат палми за украса на плажа, разказват източниците ни. Те, разбира се, са взети от фирмата на брат й Ивайло Иванов, отново по препоръка на госпожата. Палмите пристигат от градинския център на брата и са наредени на пясъка. Хората се радват – Каварна станала като един същински Кан.
Лятото си отива, палмите са прибрани, но в общинското дружество, което стопанисва хотела, пристига фактура. Искат се 1600 лева за ползването на саксиите. Така се оказва, че сестрата-социалистка насочва към фирмата на брат си, а пък той самият не забравя да си поиска парите.
Управителят на дружеството обаче отказва да плати, защото касата е не само празна, но са натрупани и дългове за над 109 000 лева. Така хотелът, който доскоро работи на загуба, сега при новата кметица Елена Балтаджиева направо ще остане затворен. А дали някога отново ще посрещне гости или направо ще бъде пуснат за продажба, не е ясно.
Хотелът, както се казва, е по-малкият проблем. Болницата в града също е на прага да затвори врати. При предишния управител д-р Живко Жеков няма неразплатени сметки. Идва обаче екипът, подбран от Ставрева, и дълговете вече надхвърлят 700 хил. лева. Скоро градът ще остане без болница, подозират в Каварна.
Впрочем, в него наскоро са закрити и две училища. Да оставим настрана обезлюдяването на Каварна. Празните сгради сега ще имат нужда от охрана и поддръжка. А сметката отново ще трябва да плати кметството, чийто ангажимент е да се грижи за тях. Не е ясно обаче откъде ще се намерят пари, след като първо ще трябва да се погасят дълговете, завещани от Ставрева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.