Надежда Георгиева убита заради запис на интимните изпълнения на политик с малолетна ромка

0

Убийството на ямболската адвокатката Надежда Георгиева едва ли някога ще бъде разкрито, но набедените за участници в кървавото престъпление един след друг вече осъждат прокуратурата затова, че ги е влачила с години из арести и съдилища. Дотук сметката е вече над 100 000 лева – пари, които разбира се, ще се вземат от данъците на българите, а не от джоба на полицаи и магистрати.

Димитринка Атанасова, преди известна като Калайджиева, е поредната замесена в това дело, която окончателно осъди прокуратурата и ще получи 50 хил. лева. В продължение на 15 години бившата секретарка на военния прокурор Николай Колев е обвиняема, но накрая е оправдана за смъртта на Надежда Георгиева. Жената, която по-рано беше известна като Димитринка Калайджиева, беше поискала 480 хил. лева компенсация, но и 50 хил. не са малко пари, още повече че на първа и втора инстанция съдиите й дават едва 10 хил. лева.

Другите подсъдими  – Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев
също водят подобни дела. Пламен Калайджиев, който е

бивш съпруг на Димитринка,

взема 30 хил. лева, въпреки че беше поискал половин милион, като съдът се мотивира с икономическото положение в България. По неговото дело даде показания брат му, който разказа за кошмара, преживян от Пламен и близките му. Калайджиев е хвърлен в ареста за година и половина. През цялото време изпитва страх и ужас да не го изпратят в затвора до края на живота му. След всичко преживяно той и Димитринка се развеждат. Майката на Пламен пък не може да преживее ужаса от това, което се случва със сина й, разболява се от тумор в мозъка и умира през 2007 г., като така и не дочаква да чуе, че той е невинен. Калайджиев напуска ареста вече с високо кръвно налягане и което е още по-жестоко, вече живее с мисълта, че е виновен за смъртта на майка си. Брат му разказва пред съда, че веднага след като Пламен е арестуван, съседи и познати започват да ги избягват. Чак когато се разбира, че е невинен, отново започват да ги  поздравяват, по негови думи –

 „все едно, че сме спечелили от тотото”.

Орлин Аврамов също води дело за обезщетение, но то още не е приключило окончателно. Засега са му присъдени само 9000 лева, въпреки че е поискал половин милион.
Въпреки че сега един след друг осъждат прокуратурата, съдбите и на тримата са съсипани след тези 15 години съдебни разправии и неволи. Димитринка преживява тежко онкологично заболяване, което я принуждава да ползва инвалиден стол. Винарската изба на Орлин Аврамов от години е затворена и сега той се издържа с малък ресторант. Пламен Калайджиев се е захванал с домашни ремонти.
Другият подсъдим в делото –военният прокурор Николай Колев беше разстрелян пред дома си през 2002 г., като убийството му не е разкрито и досега. Неговите близки също осъдиха прокуратурата за  27 000 лева обезщетение. Магистратът беше обвинен, че съветвал Димитринка Атанасова, Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов как да извършват престъплението.
30-годишната Надежда Георгиева беше намерена заклана със сатър на 28 февруари 2000 г. в мезонета си в кв. „Стрелбище”. На коя дата и в колко часа е станало престъплението обаче не е ясно, понеже трупът й е увит в одеала, а парното и електрическа печка са пуснати на най-високи градуси, за да се вдигне температурата в помещението и да се ускори разлагането. Версията, заради която Орлин, Пламен и Димитринка са хвърлени в затвора, е битова – събрали се на гости при Надежда Георгиева, пийнали, скарали се и адвокатката била убита. Едва ли някой обаче повярва на тази

съшита с бели конци история,

при положение, че Надежда Георгиева, като ангажирана с търговски дела, има контакти с висините на съдебната власт.  
От заподозрените само Димитринка успя да избяга в Лондон, а английски съд отказа да я екстрадира заради съмнения, че българският съд не може да й осигури справедлив процес. Орлин и Пламен бяха хвърлени в ареста. Доказателството за вината на Орлин Аврамов е потник с кърваво петно, като дрехата е извадена от пералнята в дома му при акция на полицията. Според ДНК-експертизата кръвта е на Надежда Георгиева, но близките на Аврамов веднага заявиха, че потникът с петното е подхвърлен при обиска от самите ченгета. После се оказа, че и тримата подсъдими за клането имат алиби за времето на убийството и през 2012 г. Градският съд ги оправда.  
Шест години по-рано, през 2006 г. обаче следователят по делото Илия Илиев получи инфаркт, докато стои пред вратата на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Според магистрати той щял да разкаже как е натискан да смачка разследването на зловещото престъпление. И досега мнозина считат, че Надежда Георгиева е жертва на големи икономически интереси, като освен това имала и любопитен архив с документи и записи – компромати срещу влиятелни магистрати и политици. В юридическите среди намекват, че е била много близка с Филчев, но в един момент се скарала с него.


Според източник на „Уикенд”, Георгиева е била ликвидирана, след като се опитвала да изнудва влиятелен политик с 80-минутен запис на негов сексуален контакт с непълнолетна ромка. „Сеансът” бил проведен в нейния апартамент, който тя доброволно преотстъпила, но преди това монтирала камери. Няколко месеца след това поискала да й бъдат платени 200 000 долара, за да не разпространи видеото. Очевидно това е решило съдбата й, смятат компетентни. След като е ликвидирана, записа също изчезва.


Бившият депутат, сега консул в Ниш, Едвин Сугарев пък написа писмо до Висшия съдебен съвет, че бившият прокурор Никола Филчев е убил ямболската адвокатка, нещо, което така или иначе не беше доказано. Филчев се закани да съди Сугарев, но впоследствие се отказа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.