Още двама от НСО замесени в убийството на Станка Марангозова

0

4 думи. Точно толкова изрича столичния аферист Иво Масларов, доведен син на бившата социална министърка Емилия Масларова, за да разпореди убийството на представящата се като бизнесдама Станка Марнагозова. „Тази трябва да изчезне”, казва Масларов в средата на септември 2019 г. Дни по-късно – на 10 октомври, жената е разстреляна показно пред дома си.

Убийството на Станка Марангозова, в чиито сметки през годините потъват милиони левове, е разкрито, а в ареста са вече двамата преки извършители – Петър Костов-Стъкларя и приятеля му Георги, както и организатора Борис Иванов, който се оказа дългогодишен служител на НСО и бивше ченге от „Криминална полиция”. Фактът, че офицер от елитните части, охраняващи високопоставени политици, организира убийство с лекота, е най-шокиращия в цялата история.


Полицията бързо обяви и името на извършителя – Иво Масларов, както „Уикенд” пръв написа още преди месеци.

В момента той е обявен за издирване от Интерпол с червена бюлетина. Според популярния сайт Lupa.bg доведения син на Емилия Масларова е успял да духне от страната преди месец, след като разбрал, че ченгетата са напът да го разобличат. Има противоречиви данни за това къде се намира. Според някои е успял да се установи в Бразилия, където живеел негов близък приятел, но според други е в Австрия. Преди дни се появи и версия, че е приютен от подземния бос Красимир Каменов-Къро в ЮАР, която все още се проверява.
Източник на „Уикенд” твърди, че за убийството на Станка Марангозова са помагали още двама служители на НСО, които са близки приятели на Борис Иванов. Все още обаче полицията няма убедителни доказателства в тази насока. От няколко дни текат щателни проверки в службата за охрана, а всички служители ще минат през детектор на лъжата. Възможно е да има още арести по случая.


Борис Иванов се ползва с блестяща репутация в системата на националната сигурност, казват негови колеги. Висок и атлетичен мъж, той бързо печелил нови приятелства. Имал сериозен успех и сред жените. Разведен, с дете, дори имал мимолетна сърдечна афера със зам.-министърка. Тя останала потресена от разкритията, че е поръчител на убийства и още не можела да повярва, че това е възможно.


Оказа се, че Борис, известен с прякора Боби Рижия заради цвета на косата си, е бил и масон. Експерт е по взривни устройства. Като охрана е работил и в екипа, обслужващ президента Росен Плевнелиев, и бившия премиер Пламен Орешарски. Последно е бил зачислен към екипа, охраняващ Ахмед Доган. Когато го арестуват миналия четвъртък, той пътува за работа. Задържат го в служебния му автомобил, а той остава силно изненадан. „Станала е грешка, момчета”, смее се Боби Рижия, когато му слагат белезниците.
„Втрещени сме, че Борис се е забъркал в подобно нещо. Той винаги е бил купонджия, избягвал е кавгите, сърдечен човек е. Явно е бил натиснат от Иво Масларов да поеме поръчката – друго обяснение нямаме”, казват негови колеги. С Масларов двамата били приятели от години. Заедно миналото лято ходили на море. Вероятно там измамника е успял да убеди служителя на НСО да ликвидира Марангозова. Поръчката идва в средата на септември, а килърите си сършват работата бързо.
Самият Борис категорично отрича повдигатите обвинения. Твърди, че единствената му грешка е, че е общувал с криминално проявените Георги и Стъкларя, с които се познавал отдавна, но няма нищо общо с убийството на Марангозова. В телефона му обаче са засечени съобщения, които си е разменял и с тях, и с поръчителя на екзекуцията Иво Масларов.  
За поръчката на килърите е броена сумата от 50 000 лева. Парите са били предоставени от Борис Иванов на физическите извършители. Смята се, че той е взел още толкова от Иво Масларов. След убийството на Марангозова, той видимо се опаричил и погасил свои стари борчове, разкриват негови близки.
Интересно е обаче и друго, дали полицията ще разкрие някога и кой стои зад гърба на самата Станка Марнгозова, за да върти тя измамните си схеми през всички тези години толково спокойно. Вярно, били са я, разказват, че е влачена с кола из Врачанския балкан, отнет й е мезонета, но нищо повече. Разследванията срещу нея се местят напред – назад, от Враца в София, от един съд в друг, но в крайна сметка без резултат. Тя е с чисто съдебно минало. Колкото и да е хитра, тя едва ли може сама да погълне над 65 млн. лева, без да разчита на солидна опора. А и няма отговор къде са сега тези завлечени милиони от най-различни клиенти на брокерката.
Врачанката Станка Марангозова – по професия счетоводителка, за която погрешно се твърдеше, че е дъщеря на уважаван бургаски депута, вече покойник, беше застреляна миналия октомври в колата си, паркирана пред блок в столичния квартал „Младост”. По ирония на съдбата точно същия ден прокуратурата внася в съда обвинения срещу двама души – Иво Масларов и Веселин Денков за рекет над Марангозова. През годините те се очертават като основните й врагове, макар че списъкът на излъганите от нея включва още Румен Николов-Пашата, Димитър Желязков-Очите, столичният адвокат Стоян Рътков, бизнес дамата Бонка Кулинска и т.н.
Станка е застреляна с три куршума в главата, като върху трупа е захвърлена бяла роза, което породи различни спекулации и внушения от гангстерски филми и романи, като истината се оказа доста по-скучна. Стрелецът понеже бил аматьор, държал изкуствената китка за прикритие на пистолета си. Заловените двама като убийци – Петър Стъкларя се оказа, че се занимава с пътна помощ, а Георги е негов приятел. Стъкларя имал в миналото си и криминални регистрации. Полицията не уточни кой точно е натиснал спусъка, веротяно експретите ще кажат скоро и това. Те бяха заловени миналата седмица в къща в столичния район „Левски Г”.
Криминална биография на самата жертва също е богата. Още в родната си Враца, тя инкасира сериозни пари, които минават през нея „къде легално, къде не”, по израза на високопоставен полицай. Там счетоводителката изкупува земеделски земи, докато в един момент не напуска набързо офиса си и се изнася в София. Остават обаче десетки измамени собственици, които сигурно не са й простили и досега.
В столицата продължава с измамите си, докато през 2011 г. е арестувана от ДАНС, заедно с известен лихвар от Враца. След това става подсъдима за измама с около 1 400 000 лв., взети, за да бъдат умножени, но невърнати. Сред жертивте й е Бонка Кулинска, която обяснява пред разследващите, че семейството й превежда на Станка близо 1 млн. лева, с които тя трябва да играе на борсата. Купува обаче акции само за 115-120 хил. лева. Не е ясно къде са потънали тези пари. Започва дело, но то е прекратено след разстрела на Марангозова.
Завлечена с пари е и фирма, с участието на Румен Николов-Пашата, но от компанията били простили на Станка. Смята се, че тя е върнала част от сумата.
Друг нейн клиент обаче – доведеният син на бившата социална министърка Емилия Масларова – Иво не й е простил. От Масларов тя взема пари още през 2009 г. Той й дава 150 хил. евро, които тя трябва да развърти и умножи. Очакваната печалба е 15 до 30% върху сумата. Тя твърди, че  за няколко години превела на Масларов над 2 млн. лв., но те били нейни пари, понеже нямало как да му откаже. „Давах, докато имаше какво да давам“ – обяснява тя от телевизионния екран в единственото интервю, което дава, за журналистката Люба Кулезич. Още по това време от ГДБОП потвърждават, че имало реална заплаха за живота й. Остава загадка защо ченгетата не са разплели случая още тогава – може би един човешки живот щеше да бъде спасен.
Иво Масларов наема „Маршал кредит груп“ – фирма на Веселин Денков за събиране на вземания, която продължава да преследва Марангозова за невърнатите пари. Версията на доведения министерски син е, че не е получил никакви 2 млн. лева, а той самият дал на Станка 200 хил. лв. на заем, тя не му ги върнала и той продал дълга си на колекторската фирма.
Случаят приключва с брутален разстрел, ужасил с хладноръвието си цялата държава. И оказва се, че в държавата като посредници в поръчки за убийства се изявяват елитни гардове от НСО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.