Кокаинът за 80 милиона в Студентски град – внесен от двама нови босове, наследници на детронирания Брендо

0

Заловените в столичния квартал Студентски град 367 кг кокаин на обща стойност около 80 милиона лева са внесени в България от организацията на ново дуо наркобосове, набрали невероятна сила в поседните 3 години и на практика заместили детронирания крал на белия прах Брендо. Това е основната версия, по която работят криминалистите след ареста на 33-годишния Николай Петров, използван като муле от наркоорганизацията.

До редакционното приключване на „Уикенд“ имената на босовете, които стоят зад пратката, не бяха официално обявени от МВР като инициатори на наркоаферата, но според наш източник задържането на двамата мастити трафиканти и повдигането на обвинения е въпрос на дни. Според запознати и двамата, както и приближен до тях мъж с прякор Габаната, отговорник за

транспортирането на кокаина,

спешно са напуснали България.
Разкриването на рекордното количество дрога се дължи на усърдието на патрулни полицаи от 7-мо РПУ в Студентски град. В неделя по обяд ченгетата спират за рутинна проверка автомобил „Мерцедес” в близост до блок №36 в студентския кампус. Шофьорът на возилото обаче получава остра паник атака – започва да се поти, ръцете му треперят, а когато подава портфейла с личните си документи, по земята се разпилява пачка 100-левови банкноти. Паникьосан, мулето Николай Петров инстинктивно се заключва в автомобила си, оставайки на земята хилядите изпуснати левове. Следва обиск на мерцедеса, в чийто багажник ченгетата откриват два сака, натъпкани с 40 килограма кокаин в пакети от по килограм.
Ден по-късно, при обиск на апартамент в Студентски град, нает от арестувания Николай Петров, криминалистите откриват още 327 кила кокаин. Задържаното количество бял прах е рекордно за България. В сряда следобед арестувания Николай Петров бе откаран с белезници в Софийски градски съд, а магистратите решиха той да остане за постоянно в килия. Самата адвокатка на задържания обяви пред съда, че предпочита клиента й да остане зад решетките с оглед на неговата сигурност. Източник на „Уикенд” издаде, че задържания има съпруга и малко дете, за които се притеснява да не пострадат.
Макар арестуваното муле Николай Петров да отказва да сътрудничи на полицията, криминалистите разполагат с информация, че мъжът е

подставено лице на боса

и че през последните 2 години е играл ролята на „склададжия” в организацията за трафик на дрога – прибирал е в тайни депа кокаинови товари и е разнасял из страната наркобагаж. Арестуваният Николай Петров наскоро е бил за 3 дни в Турция и това кара ченгетата да се съмняват, че е транспортирал кокаин до южната ни съседка.
Според данни от разследването 367-те кила кокаин в Студентски град са пристигнали в България преди около месец, като е много вероятно пратката, идваща от Южна Америка, да е била значително по-голяма. За това подсказва различното брандиране на пакетите с кокаин – част от тях са с логото „Асо спатия”, други са обозначени с инициали с буквата „М”, има и количества с общо 8 различни маркировки. Чистотата на кокаина в различните пакети също не е еднаква, но засега не е известно дали част от

стоката е била размесвана с примеси

в България, или това е станало още в Южна Америка.
„Трафикантите на кокаин маркират стоката с различни инициали не за да се знае откъде идва, а за улеснение при предаването на стоката. Един клиент е трябвало да вземе кокаина, брандиран с „Асо спатия”, друг – този с буквата „М”. Малка част от заловения кокаин е бил предназначен за България, вероятно само първите заловени 40 килограма, открити в колата на арестувания Николай Петров”, коментира запознат с разследването.
Според оперативна информация, която службите проверяват, заловеният кокаин е тръгнал от Еквадор. Дрогата е била предназначена за Италия и Испания, но заради епидемията от коронавирус и засилената брегова охрана на Средиземно море, маршрутът е бил променен и кокаинът е влязъл в България по Черно море. Планът на трафикантите е бил стоката да продължи към Италия и Испания по суша. Предположенията на криминалистите са, че дрогата е щяла да бъде изкарана от България чрез износ на строителни материали или техника.
Уличеният като организатор на трафика на спипания кокаин в Студентски град е сред знаковите босове в този бизнес през последното десетилетие. Според ченгета е ръководил и банда за източване на

кредитни карти в Южна Америка

в края на 90-те години на миналия век. Впоследствие създава собствена организация за трафик на кокаин съвместно със свой приятел от казармата и с бивш футболист на „Славия”. Под тях в йерархията е мъж с прякор Габаната, който движи делата им в България.
Организацията работи съвместно с картели от Еквадор и Перу. Доскоро дуото не е вкарвало кокаин в България, а е извършвало доставки към Африка и към бреговете на Испания и Италия. Според запознати, българите са партньори на картела „Лос Каленьос”, който действа в цяла Южна Америка. През пролетта на 2018 г. властите в Перу задържаха 380 килограма кокаин в хладилен камион, ескортиран от двама перуанци и от българите Асен Чехларов и Георги Николов. Разследването тогава установи, че българите е трябвало да изкарат кокаина по море към Европа. Чехларов и Николов, подсъдими в миналото за източване на кредитни карти, са били

пратеници на нашите босове.

Те все още са в затвор в Перу. Пазят обаче омерта и не са издали никой от организацията.
Криминалистите работят усилено и по версията, че разпиления миналото лято кокаин в Черно море, изплувал по северното крайбрежие в района на Шабла и Варна, също е транспортиран от тандема. „Тепърва ще се прави сравнителен анализ на кокаина от миналото лято с този, открит в Студентски град, но е много вероятно дрогата да е от един и същи производител”, коментира високопоставен полицейски служител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.