Ради Ланчето се пече в Гърция, докато дилърите му са на съд

2

Столичният наркобарон Радмил Ранов-Ланчето е млад, усмихнат мъж. Страховитият предводител на най-голямата армия от улични дилъри в страната, делото срещу която тръгна тези дни в спецсъда, умело крие физиономията си от медиите с години. Във вестниците и сайтове се препечатва от години само една негова снимка. „Уикенд” откри и други два фотоса, на които се вижда колко самодоволен е той.

И как иначе, Ланчето е неуловим както за камерите, така и за полицията и затова ловко се изхлузва и от обятията на Темида. И сега той е в нелегалност, както и други 16 от общо 41 подсъдими дилъри, работили под неговото оперативно ръководство! Кога ще приключи делото е трудно да се прогнозира поради огромния брой подсъдими и още повече адвокати, които ги защитават. Обвинителният акт срещу бандата, която беше разбита миналия август при мащабна акция на полицията в София, Пловдив и по Черноморието, е

462 страници, цял криминален роман.

Предводители на наркодилърите според прокуратурата са Радмил Ранов-Ланчето, заедно с Веселин Христов-Паяка, Владимир Сашков-Късоръчко и Кирчо Киров-Руския. Те също се изплъзнаха от ченгетата миналото лято и продължават успешно да се крият.
Ланчето има от какво да е ухилен и сега. Въпреки че през последните години минава за един от главните диригенти на наркотрафика в София, той доскоро е недосегаем за закона. Сега се спотайва според отлично запознати в Гърция. Не е ясно дали Паяка, Късоръчко и Руския са с него. По-вероятно е обаче да са тръгнали по свои пътища, защото всеки един от тях знае отлично, че може да бъде изпържен от другите. А и между тях от години имало подозрение, че някой е доста по-близък с ченгетата.
„Радмил Ланчето винаги е живял като баровец в София – твърдят запознати с житието на наркобарона – не излиза от клубовете, а полицията го пази. Чичо му е шеф на високо ниво в МВР”. Преди акцията през миналия август Ланчето е арестуван за последно от антимафиотите от ГДБОП през юни 2013 г., заедно с неговия съратник Веселин Христов-Паяка и други трима дилъри. Антимафиотите претърсват жилищата на бандата и вадят богата гама наркотици – 2,5 кг марихуана, половин кило амфети, кило и половина хероин, както и доста висококачествен кокаин. Спецченгетата спипват и тефтерите, в които е водено счетоводството на групата. Уж бандата е закована с доказателства, но Паяка си излиза от килията само след 24 часа. Ланчето и другите остават за 3 денонощия. Когато съдът гледа изменението на мярката им за задържане, се оказва, че са

изчезнали документи от делото.

А в тях има важни разпити на свидетели. Скандалната липса помага на Радмил-Ланчето да излезе набързо под домашен арест. Той веднага започва да привиква свидетелите, които са имали неблагоразумието да дадат показания. Пред ужасените им погледи Ланчето размахва изчезналите от съда документи, твърдят отлично осведомени. Източниците ни допълват, че дори и сега, макар и босът да е в нелегалност, свидетелите се паникьосват, само като се спомене името му, понеже са наясно със силните му позиции. Доказателство, че това не са празни приказки, са многобройните случаи, при които наркобаронът и неговата свита се измъкват сухи и невинни.
Преди време, например, бойните другари Ланчето и Веселин Христов-Паяка се скарват с пласьора на дрога Васко Илиев-Малкия. Няколко седмици по-късно под балкона на Васко е сложена бомба. Ради Ланчето е арестуван като евентуален поръчител. Пращат го уж за 24 часа в ареста, но той си тръгва оттам много по-рано. Не минава много време и го спипват на сръбската граница с кокаин. Само два часа по-късно Радмил си тръгва по живо по здраво, без никакви последствия.
Следващият скандал, в който отново е замесен той, избухва в Свети Влас. Там е задържан Красимир Гергов, който пътува с кола, натъпкана с канабис, амфетамини и кокаин. Автомобилът с дрогата обаче се води на името на Радмил Ранов. Полицията странно защо дори не си прави труда да извика Ланчето и поне заради протокола да го пита какво правят наркотиците в колата му. 47-годишният Гергов също не е случайна фигура, а авторитет в средите на измамниците и автоджамбазите. Той лежи в затвора 10 години за убийство на ливанец, а екшънът в Свети Влас става малко след като е напуснал килията.


Друг любопитен случай, при който Ланчето излиза неопетнен, се разиграва в МОЛ-а на бул. „Стамболийски” в столицата. Там е хванат пласьорът Тошко с 1 кг. амфетамини, натъпкани в гащите му. В дома на дилъра ченгетата попадат на грижливо отглеждана оранжерия с 50 саксии марихуана. Тошко е под опеката на Ланчето и затова срещу него няма никакво дело, считат източниците ни.
Радмил Ранов, разбира се, далеч не е единственият наркобарон, който няма проблеми със закона. Колегите му Късоръчко, Руския, Паяка и до един момент техният

някогашен бос Росен Кръстев-Стъкларя

също знаят как ловко да се плъзгат между алинеите на Наказателния кодекс. Всъщност възходът на тези господа започва още преди години в люлинската банда на недоказания от съда като наркобос Христофорос Аманитидис-Таки. После, когато той изчезва в Дубай, а хората му бяха тикнати по арестите, Росен Кръстев-Стъкларя успява да се спаси от полицейските акции. Той обаче дава ценни показания, с които заковава бившите си приятели като закоравели наркобосове. След това започва ловко да се измъква от полицейски акции, докато накрая не е пребит от своите и детрониран от бандата. Преди да се стигне дотук обаче Стъкларя е заловен в кюстендилското село Ръждавица с цяла нива канабис. Оказа се обаче, че посевите са на друг „земеделец”. След това антимафиотите залавят 11 кг. хероин и става ясно, че е за групировката на Стъкларя. Никой обаче не му търси сметка. Явно наркобаронът по това време разчита на вратичката в Наказателния кодекс, според която при съдействие на органите наказанието трябва да бъде под минималното.
Люлинецът Росен Стъкларя успешно върти алъш-вериша с наркотиците, но е изместен от Радмил Ранов-Ланчето. Пред най-близките си Ланчето години преди това често споделя, че мечтата му е един ден да махне Стъкларя и разбира се, в крайна сметка успява.

Радмил тръгва от най-ниското дилърско ниво,

а после се издига заедно с Веселин Христов-Весо Паяка, Кирчо Руския и Владимир Късоръчко. Те се издигат до полковниците в бригадата на Стъкларя, а накрая направо вземат нещата в свои ръце. При това за пред хората те имат и легален бизнес. Например, Радо Ланчето с Весо Паяка се водят търговци на коли, втора ръка. Ранов прибавя към това и погребална агенция.
При това Ради Ланчето, подобно на големите донове, дава и свой принос – освен с пласмента на дрога, подхваща и проституцията. Обзавежда няколко бардака в частни апартаменти, казват източниците ни, като някои от неговите труженички обслужвали клиентите само по домовете. За тях лично отговарял Мартин Хахото, който обаче предпочитал да го наричат Кукото. Той лично отчитал приходите на Радмил Ланчето.
Сега сред 41-те подсъдими, които се изправят пред спецсъда има и една жена, като според запознати става въпрос за Ани, бивша съпруга на Радмил. Въпреки че се официално развеждат, тя остава сред най-близките му сътрудници. На нея директно се отчитат наркодилърите в оборотния Студентския град.
В личен план, както споделят наблюдателни, Ланчето, докато се разхожда из София необезпокояван от полицията, никога не носи в себе си телефони. За мобилните му комуникации се грижи личният му секретар Златан, наричан Злати.
Под Ланчето в структурата на бандата му стоят няколко души. Цецо Педофила, чийто прякор е лепнат, понеже е съден за педофилия, ръководи четирима дилъри, които имат свой отделни пласьори, пуснати по улиците. По Чреноморието емисари на Ранов са Сашо Бопаджията, Дюлгера и Мартин Стрелеца, който отговаря само за кокаина.
Столичният квартал „Сердика” е оставен в ръцете на Любо Гърбата, който работел с непълнолетни дилърчета, според запознати. В „Люлин 2” продавал някой си Ацето, като имал предпочитание основно към хероина. „Люлин 3” е в ръцете на изчезналия в суматохата Кирчо Руския, а негови подчинени са Голямата и Малката Питка. Ицо Полицая пък движел свои дилъри в „Обеля” и някои части от „Люлин”. Той е бивш служител на МВР и според източниците на „Уикенд” и бил един от топлите канали за връзка между ченгетата и Ради Ланчето.
За Веселин Христов-Паяка, казват, че се е специализирал в кокаина. В миналото няколко пъти е арестуван и пускан. Твърди се, че има решаващ принос в детронирането на Росен Стъкларя. Паяка беше арестуван през 2012 г. при прословутата операция „Чук”, от която пострадаха Стефан Бонев-Сако и Милен Даврански-Катерицата, но той си излезе под домашен арест.
За всички тези господа гражданството научи през 2016 г., когато центърът на София осъмна облепен с листовките, на които бяха лицата на Дъмпела, Гробаря, Боксьора, Ухото, Къцо, Бореца, Ланеца, Темерута, Бушона, Паяка, Телето, Късоръчко. Анонимният автор тогава беше написал, че повече от 10 години „Те тровят вашите деца”. Полицията чак през 2019 г. се сети да ги подгони. Сега пък тръгва делото срещу тях, като за първото заседание главатарите се оказаха в нелегалност, други са в затвора, а трети уж не се били запознали с обвинението и не получили призовки. Очертава се дълга битка с армията им от адвокати. Любопитно е и друго – кой ще заеме опразнена

2 Коментара
  1. Тъпилисте казва

    Това на снимкаъа не е ЛАНЕЦА ?????

  2. Преписано от скандално казва

    43000 прочита и само един коменрар. Само имената на тия тъпаци са ви врени снимките не отговарят. Легенди от скандално са големи измишльотини.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.