Имотната мафия пак се развихри (Плячкосват изоставени апартаменти и къщи ВИЖТЕ СХЕМИТЕ)

0

Изоставени къщи, апартаменти и земеделска земя са на прицела на имотната мафия, която е отново във вихъра си с добре работещи схеми за измами, разкриват пред „Уикенд” източници от МВР. Такава собственост има в изобилие из цялата страна и сега сръчните аферисти са отворили уста да я прилапат.

Собствениците на някои от тези имоти са в чужбина от години и въобще не възнамеряват да се прибират, за да се занимават със стари сгради, които буквално са се превърнали в руини, въпреки че голяма част от тях са на атрактивни места.
Дори в идеалния център на София, около трамвайната спирка при НДК има такива апартаменти, които са видимо без стопани от години. Оказва се, че в много случаи истинските наследници дори не предполагат, че имат права върху тях. Най-често те или никога не са имали контакти, или от години са прекъснали отношенията си с роднините, от които им е останало имането.
Запознати разказват, че специално за

имотите на евреи и арменци,

които още преди години са емигрирали от България, се е специализирала истинска мафия. В миналото са вече времената, при които силоваци директно се разправят с наематели или представители на емигрантите. Такива истории се разказваха в изобилие за сгради около стария офис на „Визаж” на ул. „Неофит Рилски” в столицата. Това е вече минало. Днешната мафия е по-изтънчена и разполага с елитни адвокати и агенции за недвижимост. Те проучват кои апартаменти са останали без наследници по една или друга причина. Най-апетитни са тези на хората, починали далеч от България, като те набързо се реституират от името на някакви мними наследници. Дали истинските наследници въобще подозират какво става със собствеността им и че някой в България я взема от тяхно име, е друг въпрос.


Така в един момент около подобни апартаменти, по правило разположени в центъра на София и големи градове като Пловдив и Варна се появяват новоизлюпени собственици и развяват пред ошашавените съседи документи, според които те са стопаните.
Същите схеми се въртят обаче не само в големите градове, но и в по-затънтени места в провинцията. При това там измамите стават още по-лесно, понеже бързо се намират сговорчиви юристи

и още по-сговорчиви местни общинари.

Няма две мнения по въпроса – имотната мафия често демонстрира, че е по-гъвкава от държавата. Най-скъпите имоти по правило бързо се предлагат за продажба, за да се скрият следите на измамата, а и да се избегнат разправии с истинските наследници, ако те се появят в един момент от чужбина.
Според полицията мафията, която върти измамите, в последните години става все по-изобретателни в измислянето на схемите си, като все по-често те са на ръба на закона. Освен емигрантска собственост, се издирват и самотни стари хора, които поради своето юридическо невежество лесно се поддават на уговорките на измамниците и сключват договор за дарение. При тези случаи мошениците често откриват жертвите си и в частни болници и хосписи. Ценна информация получават и от погребални агенции, които обикновено са наясно кой самотник какво е оставил.
Разследващите все по-често се натъкват на следната схема: самотен възрастен човек, чийто деца и внуци от години са се изнесли в чужбина, и не го поглеждат, живее в хубав апартамент или къща в апетитен район. Измамниците се появяват, започват да се грижат за него, като успяват да го

уговорят да напише завещание,

в което да посочи тях като наследници на имота.
Дори бившият военен министър Николай Ненчев се забърка в такава афера със завещание, както разказа преди време „Уикенд”. Той се оказа стопанин на ценни имоти в столичния квартал Симеоново и във Варна, като беше използвано по най-безскрупулен начин завещанието на потомствения земеделец Георги Скачков. Приживе той, понеже няма никакви наследници, решава да дари на партията си два свои имота във Варна, в местността Траката, и един в столичното Симеоново. Болният Скачков пише завещание, че дарява всичко това на „БЗНС-Мозер” и фондация „Селска чест“. Тези две формации обаче не са регистрини, а възрастният господин мечтае имотите му станат дом на партия БЗНС, а във Варна да се подреди фолклорна и етнографска сбирка. Два дни след като подписва завещанието си, той умира. Изминават 16 години и през август 2012 г. Николай Ненчев, по това време главен секретар на БЗНС, регистрира сдружение „Селска чест”. Така имотите на стария земеделец отиват в ръцете на тази прясно създадена структура, която

само по име дублира мечтата на Скачков.

Върху скъпото му наследство слага ръка Николай Ненчев. По-късно от единия му имот във Варна е изваден паметникът, който Скачков издига на майка си. Така де, няма да пречи на новите собственици. А сега Ненчев обикаля телевизиите да обяснява колко несправедливо е съден заради онези сделки с ремонта на прословутите самолети, които се развяваха по времето, когато той беше военен министър. За имотите на Скачков обаче не се е чуло да е питан, а какво остава някой да му потърси сметка…
Освен чрез завещания, имотната мафия прилапва собственост и чрез даване на заеми срещу лихва. По тази схема тарикати се настаняват в имот в центъра на София като първо дават кредит, а после отказват да си го получат обратно. Такъв казус от години ври и кипи на столичната ул. „Княз Борис Първи” 97, като съдебните дела чия е собствеността все още не са приключили. Истинските наследници на скъпия имот са категорични, че за нищо на света няма да се откажат от наследството си. Самата историята се заплита през 1999 г. като тогава е даден на един от бъдещите наследници заем на 10 000 лева от страна на лихвари, които гравитират около разстреляния сикаджия Бай Миле. След това те се изплъзват и така и не си вземат парите, но претендират за имота, който бил гаранция за заема.
Имотната мафия, в която неизменно се подвизават силоваци, не се свени да използва и далеч по-груби похвати при живи и здрави собственици. В Плевенско преди време се разказваха легенди за подвизите на Камен Блабузанов-Куката и Валентин Георгиев-Жълтия. Оказа се, че техни подчинени набелязват земи в и издирват собствениците им. След това или ги карат да подпишат пълномощно, или фалшифицират подписите им. След като им вземат имането, го препродават с добра печалба. Повечето от жертвите са

възрастни хора или изпаднали в бедност.

Някои от тях дават жалби, но получават отказ да се образуват дела и така схемата продължава с години. Самите Жълтия и Куката обаче не са будали и не разписват документи. А и как да се явят като собственици на каквото и да е, след като трябва да доказват произход на парите си. Полицията и спецпрокуратурата, след като разбиха бандата, призоваха измамени да свидетелстват, но не е известно колцина са се престрашили. И как да тръгнат да се оплакват, след като от Куката и Жълтия хората в Плевенско продължават да треперят.
През последните години превземането на чужда собственост особено в малките градчета и селата, сякаш става още по-лесно, понеже тези места и без друго се обезлюдяват, а и няма кой да оспорва чия собственост е дадена къща или нива. Общинските власти въобще не се ангажират да се намесват или да решават подобни казуси. След като научават за смъртта на самотен собственик на апетитно имане, измамниците понякога не си играят да подправят завещание, а направо се свързват с негов далечен роднина, който по една или друга причина не може да наследи имота. Тогава се подава заявление до съда, за да се признае собствеността, разясняват юристи. Ако се отсъди в полза на мошениците, новата собственост бързо се вписва в Имотния регистър, като по-нататък ръцете на аферистите са развързани за всякакви сделки.
От полицията обаче казват, че във всекидневието си и хората понякога съвсем

доброволно подпомагат измамниците.

По най-различни поводи охотно дават данните си, личните си карти и това улеснява престъпниците, като не им се налага да правят сложни проучвания. Като знаят мястото на безстопанствения имот и имат представа кой е бил неговият собственик, измамниците вече са направили първата стъпка към заграбването му. Ако бдителни съседи не подадат сигнал, работата е опечена и няма начин да се намеси полиция, да се прави разследване. Според юристи единственото спасение от подобни неканени обитатели е да се издирят наследниците на истинските собственици. Ако това е невъзможно, следващата стъпка е да се докаже, че имотът е останал без стопани повече от 10 години.
„Ако например е рухнала ограда, или е направено някакво елементарно подобрение във въпросната изоставена собственост, с документи може да се поиска общината да възстанови средствата на съседите, които са ги направили” – обясняват източниците ни. По техни наблюдения най-често кметствата така или иначе не могат да стигнат до наследниците и след известно време обявяват имота на търг, с парите от който да се възстановят и разходите за ремонтите. Тогава могат да се появят вече съвсем законни притежатели на имота. Източниците ни допълват, че такива случаи обаче се броят на пръсти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.