Прокурори, назначени от покойния Камен Ситнилски, разпъват с години чадър над Васил Божков (Американското посолство отказва виза на Черепа за САЩ и го вкара в черен списък)

0

Бизнесменът, беглец от правосъдието, Васил Божков винаги е имал свои хора във върха на съдебната система, обясняват пред „Уикенд” запознати с казуса. Най-известният приближен на олигарха от елита на правосъдието е покойният прокурор Камен Ситнилски. След смъртта му, допълват източниците ни, щафетата е подета от неговите протежета, които благодарение на него и до ден днешен са на ключови позиции в храма на Темида. Затова не е чудно, че доверието в съдебната система е традиционно ниско, а Васил Божков с години е недосегаем.

Приживе Камен Ситнилски е наричан от подчинените си „Дон Корлеоне на съдебната власт”, понеже той коли и беси с години в правосъдието и особено по времето, когато е първи заместник на бившия главен прокурор Борис Велчев.
Ситнилски наблюдава грандиозни разследвания, които обаче завършиха в шеста глуха. Сред тях имаше и такива за измамите с еврофондовете, които също приключиха безславно. В онези години се говореше, че той предупреждава бившата шефка на НАП Мария Мургина, че ДАНС се готви да я арестува при вземане на подкуп. Години по-късно, както е известно, делата срещу нея завършиха без успех за обвинението.

С инициалите „К. С.” е подписан и SMS

до прословутите Пламен Галев и Ангел Христов, които бяха осъдени, но бяха предупредени и потънаха в нелегалност преди 8 години, вместо да бъдат арестувани и пратени в затвора. Нищо чудно, така наречените братя Галеви винаги са били не само в отлични отношения с Васил Божков, но са и негови бизнес съдружници. Заедно и висаджийския бос Таки те имаха общи фирми за пътно строителство и поддържане.
Няма да е странно, ако прокуратурата започне едно разследване вътре в своите редици, но не само за времето преди ареста на Васил Божков, който явно предупреден духна, подобно на приятелите си Галеви, а и за годините, през които сигналите на потърпевши срещу него, са потъвали в нечии чекмеджета.
Още преди години се разбра, че „Нове холдинг” е наблюдаван изкъсо и от чужди дипломатите, но въпреки това прокуратурата не си направи труда да се размърда, казват запознати. Те допълват, че така или иначе до средата на 90-те години Васил Божков все още не е сред най-големите богаташи в България, но после изведнъж отскача нагоре и вече никой не смее да произнесе прякора му Черепа, с който се е подвизавал преди промените в средите на търговците на валута и хазартно зависимите, какъвто според слуховете е бил и той. Възходът му тръгва, както вижда цяла България, когато започва ударно да

прибира най-тлъстите държавни поръчки

за строителство и ремонт на пътища.
Преди години излязоха на бял свят имената на бизнесмени, които са с отказ за мизи за САЩ. Сред тях беше и Васил Божков, редом с титаничния приватизатор Николай Банев. А както е известно, на хора от такъв ранг визи се отказват заради връзки с организираната престъпност, корупция или подозрения за наркотрафик.
Още през август 2009 г. американски дипломат пише в доклад, че Васил Божков е „най-печално известният гангстер на България”. Тази оценка е направена от временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик, след отпътуването на посланик Нанси Макълдауни. В дипломатическата си грама той уточнява още, че „най-търсените престъпници в България са Черепа, Баретата, Пилето и Пръча”.
Американският дипломат в същия документ отбелязва, че „мащабите на дълбоко окопаната организирана престъпност в България, са огромно предизвикателство за новото правителство”, като има предвид кабинета на Бойко Борисов, който е наскоро формиран. В доклада има и списък на лица от организираната престъпност, като той се води от Васил Божков, който през въпросната 2009 г. вече бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии, според наблюденията на посолството. Дипломатът подчертава, че Божков е „все още активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства. Всичко това е написано в грамата преди 11 години. В нея са още братя Маргини, Пламен Галев и Ангел Христов, Златомир Иванов-Баретата и други, по-дребни риби като Николай Методиев-Пилето и Йордан Тонов-Пръча.
Ясно е, че тези хора не могат да бъдат неутрализирани за един ден, но при връзките им във върховете на съдебната система не е чудно, че специално за Божков трябва да минат 11 години, за да бъде изкарана от леговището си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.