Атентаторът, който уби жената на Митьо Очите, съди затвора

0

41-годишният Иван Рибов, който през януари 2008 г. с решение на Върховния касационен съд, окончателно бе признат за виновен за участие в бомбения атентат в Несебър от 9 ноември 2001 г., при който загинаха трима души, сред тях и съпругата на Митьо Очите – Тянка, е завел дело срещу ръководството на бургаския затвор.

В жалба до Административния съд Рибов твърди, че му бил отказан достъп до параклиса и банята. Лишеният от свобода обяснява, че искал да отправи молитва в Божията обител, но надзирателите му обяснили, че посещението там ставало по график. Той обаче съвпадал с времето, в което можели да бъдат в библиотеката, пише burgasinfo.com.

„Всички дейности, които има, попадат в периода на време за карето“, казва Рибов. И посочва, че неколкократно настоявал за промяна на графиците, но ръководството на затвора отказвало да се съобрази с искането му и в знак на протест отказал да се върне в килията си. Лишеният от свобода разказва пред магистратите, че бил подложен на физическо насилие и тормозът не свършил с това, а бил и поставен в група с четирима затворници диагностицирани с шизофрения, на всички тях било наложено наказание, като им било съобщено, че ще търпят последствията от неговите действия.

„Към момента имам Решение на Европейския съд, издадено от 2016 г., точно заради недаването възможност да се ползва баня, каре, параклис и тези дейности. Считам, че този акт не е законосъобразен. Този акт е издаден като форма на репресия“, посочва той. Според Рибов в нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека, бил лишен и от възможността за баня. Ползването на баня е осигурено два пъти седмично, контрира директорът на затвора Бранимир Мангъров. „Рибов твърди, че след престоя на открито, задължително трябва да ползва баня, което не е изведено по силата на никакъв нормативен акт. Освен това, също невярно е твърдението, приписвайки ми качество на работодател, че имам задължението да осигурявам ежедневно ползване на баня след работа. Той не изпълнява работа, чийто характер е свързан със запрашеност и големи физически усилия, които да водят до изпотяване.

В този аспект ще представя изпълнението на нормите за един месец, като доказателство за това, че физическата активност, която той има в килията си във връзка с извършваната работа, не води до прекомерни физически усилия, че да налага достъп до баня“. По искане на Мангъров съдът разпореди в следващото заседание да бъде представен доклад от нормите, които е покрил в работата си зад решетките Иван Рибов. Те, по според директора на затвора, ще послужат като доказателство за това, че физическата активност, която той има в килията си във връзка с извършваната работа, не води до прекомерни физически усилия, че да налага достъп до баня.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.