Бившият собственик на „Родина“ и кокаинов бос дължи 4 млн. на държавата

0

Пуснатия на свобода от затвора в Гърция преди 4 години трафикант на наркотици Васил Нинов дължи колосалните 4 млн. лева данъци на държавата, научи „Уикенд”. НАП е запорирала сметките му, но по никакъв начин не може да си вземе дължимото.
Васил Нинов е във фактически фалит и се издържал само от заеми. По наша информация освен към НАП, той дължи и 1 млн. лева на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. Преди половин година кокаиновия бос е взел и 350 000 лв. заем от друг човек, за да плати бъбречна транспантация на съпругата си в Германия.

До банкрутирането на хотелиера се стигна, след като той беше принуден да плати 3 млн. евро глоба на съда в южната ни съседка.

Точно тази глоба беше и причината той да бъде освободен от затвора и пуснат да се прибере в България.
В Гърция почти всяка присъда за престъпления, различни от убийство, може да се намали или нулира, ако осъдения се откупи. Откупването става с плащане на глоба към държавата, като нейната стойност зависи от престъплението, обясняват юристи. Васил Нинов беше осъден на две съдебни инстанции на доживотен затвор и за това сумата, която той е платил, е толкова висока. Откупването може да стане чак след като и Върховния съд на Гърция потвърди присъдата. Това при случая с Нинов стана през август 2017 г. Веднага след това адвокатите му са задействали процедурата по плащането.
През есента на 2017 г. известния хотелиер беше пуснат от затвора в Гърция, където излежаваше доживотна присъда и се прибра тихомълком в родината. Присъдата беше заради трафик на 36 и половина килограма кокаин.

Той беше задържан с дрогата на 10 юли 2012 г. в южната ни съседка на път за България. При подобни случаи е практика да се образува разследване срещу трафиканта и в страната получател на дрогата, дори и когато тя физически не е влязла. Такова е трябвало да бъде стартирано в ГДБОП, тъй като се касае за голямо количество наркотик. Това обаче не е станало нито преди 8 години, нито сега, когато Нинов вече си е тук.
Неофициално се твърди, че пасивността на спецченгетата по темата е заради висш полицай, който открито покровителствал хотелиера. Същото ченге е замесено и в други афери, свързани със знакови трафиканти на кокаин.


Преди 8 години гръцки полицаи съвместно със служители на щатската ДЕА хванаха Нинов с рекордните 36,4 килограма кокаин, скрити в личният му автомобил.

Хотелиерът пътувал за България. Сексапилна родна блондинка, агентка на американската служба за борба с наркотиците ДЕА стои в дъното на ареста му. Информацията за мистериозна жена покрай аферата с екс шефа на „Родина” изплува и по време на процесът срещу нашенецът в Гърция. От документи от полицията на южната ни съседка стана ясно, че каналът е следен в продължение на 4 месеца от агенти на ДЕА. По време на контролирана среща в хотел в центъра на Солун между испанец, португалец и Нинов, е присъствала и въпросната дама. Тя е била там с препоръката на испанеца, който твърдял, че проявявала интерес към покупката на хотел „Родина”. Жената обяснила на перфектен испански и английски, че ще плати баснословна цена за хотела в София. Малко след това според адвокатите на Нинов в неговите ръце и тези на придружаващият го управител на хотела Константин Георгиев се озовават две чанти с 36,4 кг. кокаин.

Българите ги мятат в багажника на автомобила на Нинов и отпрашват за България.


В координирана полицейска акция по същото време, когато на ръцете на Нинов се слагат белезници, е обискиран и автомобила на испанеца и португалеца, паркиран пред централен хотел в Солун. Полицията намери в тях 127 пакета с общо 131,584 кг кокаин. Иззетият при акцията наркотик беше оценен на 15 млн. евро. Установено беше, че той идвал от Латинска Америка и е бил предназначен за гръцкия и български пазар. Малко след арестът на Васил Нинов стана ясно, че щатската ДЕА е следила пратка, пристигнала с контейнер на пристанището в Солун от Латинска Америка, а групата от получатели била постоянно записвана повече от 4 дни. Тайнствената дама, която се оказва агентка на ДЕА, изчезва в деня на ареста на Нинов. Информацията за нея липсва в кориците по делото, а самата тя никога не е била издирвана от гръцката полиция. По време на едногодишното разследване на гръцките служби преди произнасянето на първата присъда доживотен затвор Нинов нито веднъж не призна, че дрогата е негова и упорито твърдеше, че изобщо не е знаел за нея.


Преди 5 години трафиканта успя да продаде перлата си в бизнеса столичния хотел „Родина” за сумата от 25 милионна лева. „

„Родина” беше обявена за продажба, заради дълг на Нинов от 9 млн. евро към банка ОББ. От сделката обаче бизнесмена не взе нито лев. Цялата сума отиде тогава за погасяване на дългове, включително и към НАП.


Новият собственик на хотела – пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, пък е започнал да прави там грандиозен ремонт. Плановете му са догодина „Родина” да отвори врати напълно обновен.


Към днешна дата семейство Нинови имат като собственост само един хотел в столичния квартал „Надежда”. Точно там в момента живее фалиралия трафикант на кокаин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.