Арестуват Драгановеца за лихварство (Хора са загубили имоти заради дълг от 1000 лв.)

0

Пернишкият мафиот Стоян Кръстев – Драгановеца е разследван за незаконно лихварство. Срещу него има подадени няколко жалби в прокуратурата, научи „Уикенд”. Те са от хора, които са загубили имоти заради дълг от 1000 лв. Потърпевшите твърдят, че имуществото им е било взето по престъпен начин, въпреки че са си изплатили дължимото към Кръстев. Според оперативна полицейска информация Драгановеца е раздал заеми срещу лихва на стотици хора. По този начин изпирал парите си от трафик и продажба на дрога.

„Почти половин Перник са му длъжници под някаква форма. За графиците на плащанията на задълженията се грижи сина му Слави. Той пък има бригада от десетина мутри, които се намесват, ако някой закъснее с плащането”, пише в една от жалбите до пернишката прокуратура. Кръстев раздавал суми между 300 и 3000 лв., като месечната лихва била 30%. За всеки ден закъснение се трупала и отделна наказателна такса. Като залог бандата на Драгановеца взимала злато, техника, автомобили и имоти. По тази схема Стоян Кръстев е раздал около 200 000 евро, като над тази сума близо 1 млн. евро била чистата печалба, получена от раздути лихви.


Преди 2 години Драгановеца преведе на сметка на съда 100 000 лв. и оттогава е свободен гражданин. През 2017 г. той беше осъден на 8 години затвор за трафик на 4 килограма хероин. Наказанието беше наложено след одобрено споразумение с прокуратурата. Кръстев се призна за виновен и това смекчи присъдата му. Наложена му беше и глоба в размер на 100 000 лв. която трябваше да плати на държавата и той бързо го направи.


Пернишкият мафиот беше в наш арест между 2011 и 2013 г. След това бе екстрадиран в Германия заради въпросните 4 кила хероин. Там също полежа зад решетките и получи 8 години пандиз, но бе екстрадиран в родината.


Одисеята му с правосъдието започна през 2013 г. когато беше екстрадиран в немския град Гьотинген, заради случай, свързан с наркотрафик. Според тамошното разследване Кръстев организирал трафика на 4 кг. хероин, заловени през септември 2011 г. в Германия. Тогава при съвместна полицейска операция на ГДБОП и Федералната криминална служба, в района на Гьотинген бе хванат българинът Николай Колев, на 53 г., криминално проявен и осъждан за наркотични вещества. Той играел ролята на куриер на дрогата.


Заедно с Драгановеца бяха задържани и двама германци – получатели на стоката. При претърсване на автомобила, управляван от Николай, в специално изграден тайник в акумулатора бяха открити 4-те килограма хероин. Разследването установи, че организатор на групата, която пренасяла наркотиците от Турция през България за Германия, е именно Стоян Кръстев. Името на Драгановеца беше посочено на немските служби от ГДБОП. Според германските магистрати Драгановеца е бил мозъкът на цялата схема. Той е пращал свои доверени лица в големи градове в Западна Европа. Там подопечните на перничанина установявали контакти с местни дилъри и ежеседмично ги зареждали с качествена и евтина дрога. Хероинът бил осигуряван от самия главатар, който го внасял в България по разработен канал от Турция. Връзката с южната ни съседка били екс шефове на СИК в Добрич – Големия и Малкия Котарак.

У нас наркотиците били препакетирани и скривани в специални оловни тайници в скъпи авомобили, за да не се буди подозрение при преминаването на границите. Зад волана на колите сядали мулета с чисти криминални досиета, които срещу прилични хонорари разкарват дрогата из големите европейски градове. Хероиновата афера излязла на бял свят, след като немските криминалисти влезли в следите на нашенците и започнали да подслушват телефоните и да следят кореспонденцията им.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.