Месарският бос Димитър Маджаров забърка международен скандал: Псува зет си и цяла нация (Документи)

0

Безпрецедентно скандално дело на етническа основа се оформя в Пловдивския районен съд. Ответник по делото е месопреработвателят Димитър Маджаров, пише  „Скандал”.

Докато в миналото за едната чест са се водили битки с оръжие, днес да защити честта си към съда се е обърнал бившият зет на мастития бизнесмен. Е.К. съди Димитър Маджаров заради обидни думи и ругатни, отправени по отношение както на самия него- турчин по произход, така и спрямо цялата турска нация.

Темата за етническата толерантност е болна тема за обществото ни.

„Аз уважавам и обичам хората- българи и турци, прекланям се и пред двата народа, уважавам традициите им, чувствам се еднакво добре и в България, и в Турция. Затова за мен е непонятна омразата на някои хора към тези с друга вяра или народност“, така Е.К. коментира решението си да заведе дело срещу Димитър Маджаров за непозволено увреждане- нанесени обиди спрямо него и спрямо турската нация.

Повод за това дело са цяла плеяда от обидни думи и ругатни, отправени от мастития бизнесмен към бившия му зет и турския етнос по време на съдебното заседание по дело, водено от Е.К. за уеднаквяване на имената на децата му с неговите .

Дъщерята на Маджаров – С.М.,

която е била женена за Е.К., отказва да даде съгласието си имената на децата да бъдат уеднаквени с турските име и фамилия на баща им. Съдът узакони този парадокс- един баща да няма деца и в актовете за раждане на децата да е записан несъществуващ човек с мотива, че сегашните имена на децата са звучни български имена, има ги в „Именника на българските имена“ и това е по- важно от факта, че това не са бащините имена на децата. Случката се разиграва по време на съдебната битка в заседанието на 30.10.2017г, докато тече разпитът на свидетеля О.Х.- приятел на Е.К. от Истанбул. Нервите на Димитър Маджаров не издържат да слуша разказа на О. Х. за връзката на децата с баба им и дядо им по бащина линия, познаването на турските обичаи, отбелязването на турски религиозни празници заедно със семейството си. Нещо нормално, като се има предвид смесената кръв на тези деца и родствените връзки с родителите на баща им. Недоволен от чутото, Маджаров става нервно от мястото си и напускайки залата, отправя псувни и ругатни както към бившия си зет и близките му, така и към цялата турска нация:

„Да те е.а в турчина долен! Да е.а и вашата нация турска!“

Казаното Е.К. приема като нанесена публично обида спрямо него и спрямо нацията, към която принадлежи, като с това са накърнени както неговите чест, достойнство и доброто му име, така и същите тези изрази могат да се приемат като отражение на етническата омраза и нетърпимост от страна на Димитър Маджаров към хората с различна религия и етническа приналежност.

Е. К. е категоричен, че за него това е дело на честта – неговата чест, честта на децата и семейството му, честта на цяла една нация. Категоричен е, че в случай, че съдът присъди в негова полза, спечелената сума ще дари за благотворителност. Гледната точка на Димитър Маджаров предстои да чуем в съдебната зала на Пловдивския районен съд на 30.06.2020г., за когато е насрочено първото по делото заседание.

Претенцията на ищеца

в настоящото производство представлява позоваване от негова страна на ограничението на свободата на изразяване на мнение и ненакърняване на доброто име на другиго, предвидено в т.2, чл.10 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, в сила за България от 1992г.,  доколкото  с исковата молба се претендира налагане на предвидената в закона санкция на ответната страна за защита репутацията и правата на ищеца, накърнени от ответника при упражняване на свободата  на изразяване на мнение. В решенията на Европейския Съд за защита правата на човека е залегнал принципът, че съществуват  предели  на свободата на изразяване на мнение и граници на допустима критика, установени за защита правата и репутацията на другите, при преценката за превишаването на които, при съпоставянето на интереса от свободно слово и интереса от защита на нечия репутация, съдът следва да обърне специално внимание  както на  характера на речта и думите, които са използвани, така и на контекста, в който те са направени обществено достояние, като  има предвид случая като цяло. И в чл. 39 от КРБ изрично е закрепен принципът, че свободното изразяване на мнение „не може да се използва за накърняване правата и доброто име на другиго“.

От „Скандал“ са дали право на коментар и мнение по случая и на Димитър Маджаров. До момента такива обаче не са получени в редакцията.

Очаква се делото да протече

при голям обществен интерес, тъй като такова дело досега не е водено. Всеки гражданин на страната ни има право да избере религията, която да изповядва и възгледите, които да споделя. Без значение каква е вярата – християни, мюсюлмани, будисти , хората са хора и никой няма право да се подиграва и да унижава другите около себе си, без значение дали е седнал на дебелия си портфейл или над главата му са опънали чадър магистратите от някой съд, в случая- Пловдивският. 

В следващи статии ще представим работата на Районен съд– Пловдив, като отделим специално внимание на „случайното” разпределение на делата и връзката на съдии с месарския бизнес на Димитър Маджаров.

Прикачените снимки представляват двата протокола за избор на съдия- докладчик по воденото дело- съответно за първоначалния избор и за преразпределението на друг съдия.Обяснението на преразпределящия зам. председател на Районния съд в Пловдив е, че при обема работа в съда е човешко да се допуснат грешки при разпределянето на делата, което налага и тяхното „правилно“ преразпределяне. Много преди главният прокурор Иван Гешев да заговори за „коронавируса“ в съдебната система, ние май го открихме в този и в още няколко подобни протокола от преразпределени дела, водени все между тези две страни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.