Зам.-министър станал професор с преписан научен труд

1

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов е преписал голяма част от труда, с който получава професорска титла. Заглавието на неговата разработка е „Конституционният въпрос в Босна и Херцеговина (1992-2013 г.)”, и удивително съвпада с дисертацията на докторант от университета във Велико Търново. Това установили източници от академичните среди, които настояват с въпроса да се захване прокурор и да се изясни има ли интелектуална кражба, или някои клевети господина.

Да припомним, че Николай Проданов стана заместник-министър на правосъдието по времето на Цецка Цачева от квотата на „Обединените патриоти”. Дадоха му като ресор затворите, в които положението далеч не е розово. Проданов обаче далеч не е само зам.-министър, но е и университетски преподавател, като

зад гърба си има 30 години научна кариера.

Професорският труд, за който се твърди, че е преписан, е представен пред комисия през 2016 г. Оказва се, че съвпаденията не свършват само със заглавието, понеже експерти установяват, че и голяма част от текста също е взета от работата на докторант на доц. Марияна Йовевска от Историческия факултет на университета във Велико Търново. Самият Николай Проданов в годините, когато слага пред името си съкращението проф., е зам.-ректор по учебната част и кариерното развитие. Както уверяват запознати, от висотата на тази позиция той има достъп до работата на клетия докторант. При защитата на професурата, журито няма как да знае какво се разработва, какво се пише и публикува във факултетите на университета във Велико Търново. Затова не е изненада, че Проданов получава възторжени рецензии за работата си, която впрочем е около 200 странички. Не сме специалисти по раздаване на титли, но някак е доста семпло с 200 страници да станеш професор. Само преди някоя и друга година с такъв обем бяха дипломните работи, например.
Въпросният труд, който е с размерите на брошура, е издаден в издателството на университета във Велико Търново в тираж от 50 бройки. Като зам.-ректор Николай Проданов е наблюдавал тогава и работата на издателството.
От тиража на книгата си той заделя 7 бройки, които подарява на членовете на комисията, както изисква добрият тон. Останалите, казват, са изкупени от автора и дори нямало депозиран екземпляр в Националната библиотека, въпреки че има такова изискване по закон.

Плагиатството обаче не може да бъде скрито

Най-малкото от доц.д-р Марияна Йовевска, която е научен ръководител на докторанта, а също и от други нейни колеги. Тях обаче никой не ги пита за качествата на професурата.
Скандалите около зам.-министъра, който е едновременно администратор и учен, обаче не свършват дотук. Както е известно, след като влиза в кабинета си на столичната ул. „Славянска”, той не спира да преподава. Преди време обаче Николай Проданов е уволнен от университета във Велико Търново, защото според колегите си не си взема часовете. После обаче съдът на две инстанции реши, че е акуратен преподавател и няма проблем да е зам.-министър и да води часове на студенти. При това той чете лекции не само във Велико Търново. От университета в старата столица правят проверка и разбират, че той работи по трудови договори на 8 часа в: Министерство на правосъдието, при тях, в университетите в Русе и Шумен, и има часове дори при някакви магистри във Враца! При това, за да успее да е навсякъде, променя графиците на своя глава. Въпреки това, съдът решава, че трябва да бъде възстановен на работа.
Иначе покрай тези дела беше изчислено, че за да успее да изпълни всичките си ангажименти, трябва да се труди поне по 20 часа в денонощие. Наистина малцина са способни на

такъв удивителен работохолизъм!

Николай Проданов сега продължава да е зам.-министър на правосъдието и професор по история на българската държава и право, с други думи контролира работата на затворите, но и учи младежта в 4 български града на държавност и правна история.
Юристи казват, че всичко това е напълно законно, но друг е въпросът дали е морално.
Впрочем, като правосъден зам.-министър Николай Проданов също има доста главоболия. Достатъчно е да припомним само един фрапантен случай – бягството на опасните затворници Владимир Пелов и Радослав Колев, които изчезнаха след като заплашиха надзирателите с оръжие, и само една чистачка беше хукнала да ги гони.
По време на този инцидент обаче Николай Проданов извадил късмет, понеже си пуснал 2 седмици отпуск. Почивката му била нужна не за да ходи на море или на екскурзия, а за да си подреже ореха, запомнили си негови подчинени.

1 Коментар
  1. Гецов казва

    Далаверата е по дълбока. Замесен е и тогавашният декан на Правния Факултет в Търновския университет Сивков. Сивков и Проданов стават професори по едно и също време. Сивков е рецензент на Проданов, а Проданов на Сивков. Научните журита и при двамата се утвърждават от ректора Христо Бонджулов. След това Бонджулов се скарва с Проданов и го уволнява. Мила родна картинка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.