Дани Дъмпела уби трима с менте амфетамини („Пико” предизвиква фатален край с инфаркт)

0

Трима наркомани са починали миналия месец в София след употреба на фалшив амфетамин, който се продава от дилъри, приближени до Даниел Стефанов-Дани Дъмпела, научи „Уикенд” от столични полицаи. Смъртоносната дрога, ликвидирала наркозависимите, е била „пико”. Това е синтетичен наркотик, метамфетамин, който се извлича от ефедрин и червен фосфор. Веществото е под формата на кристали, най-често едри като сол, с много бледосив цвят.

„Пико” започва да действа между третата и петата минута и рязко вдига кръвното налягане. В нормални дози наркотика влияе подобно на „LSD”, но без да причинява халюцинации. Приет в по-високи дози, наподобява действието на амфетамините – води до превъзбуда, енергичност, бодрост, самоувереност, прилив на сила, бързина и точност на ума, висока инициативност, приповдигнато настроение. Умората и гладът са потиснати. Когато действието приключи, надрусаният се чувства като изстискан парцал.
Тримата мъже, починали през април след употреба на „пико”, са били с диагноза инфаркт. Всички те са купили наркотика от дилъри, за които се смята, че са под контрола на Дани Дъмпела. Не е ясно какво количество е било произведено и дали в скоро време няма да има още трупове, коментират мрачно ченгета пред „Уикенд”.


Даниел Стефанов е лидер на организирана престъпна група, близка и под контрола на силни фактори в бившата групировка ВИС. Реално той е със статут на оперативен мениджър, който обаче можел да взима самостоятелни решения за продажба и трафик на дрога. Дъмпела ръководи бригада от над 20 човека. Те са разделени на „ВИП дилъри” и „улични продавачи”. Т.нар. „випаджии” продавали само кокаин. Цената му е 140 лв. на грам. Чистата печалба на структурата на Дъмпела е около 80 лв. на грам, като тя се постигала след сериозно разреждане на кокаина. Използвали се всякакви примеси, които поне не били толкова опасни за здравето, колкото съставките на „пико”-то.
Уличната бригада продавала всичко друго без кокаин. При амфетамините маржът на печалба е далеч по-малък и стигал до 3-4 лева на хапче. Канабисът носил приход от 5 лв. на цигара. Средната заплата на дилър се движила около 5000 лв. на месец. На фискирано месечно възнаграждение от 4000 лв. към структурата му имало и десетина столични полицаи от различни районни управления, твърдят запознати.

Корумпираните служители на реда имали задача да пазят дилърите от проверки и да предупреждават предварително за акции.

Другият им ангажимент е бил да разчистват територията му от конкуренти. Така например преди 5 години Стефанов беше причината да бъде атакувана от полицията бандата на Радо Темерута. Близки авери на Дъмпела бяха пуснали в службите сигнал, в който с подробности се описваха схемите на Темерута, дясната му ръка Атанас Георгиев-Гаргата и останалите от групата Иво Станев-Турчина, Венци Боксьора, Мартин Дългия, Камен и Иво Митков-Касабата.


Дъмпела получавал всеки понеделник апетитни суми от продажбите на дрога.

Преди да стигнат до боса, парите минавали през трима посредника. Самият той нямал никакъв досега с лицата от по-ниските нива на организацията. Това е от съображения за сигурност. На практика, единствения начин да бъде доказано, че е бос на структурата, е някой от организацията да стане защитен свидетел и да „пропее”.
Възходът на Даниел Стефанов в ъндърграунда започнал след стрелбата срещу Митьо Очите през 2016 г. Преразпределение на позициите във ВИС го довело до честта да заеме по-челни позиции в наркомафията. Незабелязан от големите играчи, Дъмпела неусетно се превръща в сериозен фактор на пазара на дрога в столицата.


Криминалната кариера на новия наркобос започва през 2008 г., когато е арестуван заради изнудване, а година по-късно, през 2009-а, е сгащен от МВР в Дупница с 3 грама хероин и използване на фалшиви документи. През 2010 г. Дъмпела се опитва да стане част от групата на Йоско от Костинброд. По това време той въртял любов с момиче на име Деси, която била сестра на един от главорезите на Костинбродския. Заради въпросната дама, Даниел изял бой в известна столична дискотека.


През пролетта на 2011 г. Дъмпела започнал сам да разпространява слухове, че е част от групировката на Златко Баретата и дори се ползвал с неговата лична подкрепа.
Малко след това започва работа като охрана на енергиен бос. Даниел не се задържа обаче дълго при него и сменя работодателя. В края на 2011 г. е използван като наркодилър от дясната ръка на Сако – Милен Даврански-Катерицата, и от Киро Руския. Ролята на Стефанов е била да продава кокаин в няколко столични нощни заведения. В дискотеките са и 90% от клиентите на белия прах. Като такъв Дъмпела е засичан в различни клубове в Студентски град.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.