Къро офейка в Южна Африка!Бившият бос на ВИС избяга, след като прокуратурата разпространи записи срещу Васил Божков

0

Бившият бос от ВИС Красимир Каменов-Къро е напуснал България и в момента се намира в Южна Африка. Това разкриха пред „Уикенд” служители на службите за сигурност. Той е излязъл от страната малко преди границите да бъдат затворени.

Случайно или не, решението му да се премести в ЮАР е съвпаднало с новата порция разкрития, които прокуратурата направи преди два месеца покрай разследването срещу хазартния олигарх Васил Божков. На 10 март от държавното обвинение пуснаха записи, направени от бившите съдружници на Божков – братята Цветомир и Боян Найденови- Цеките, както и баща им Стефан. На един от записите се чува как Черепа им казва, че Къро отишъл при него и го питал „Защо не ме остави да омаам Цеките?”. Точно два дни след оповестяването на скандалните разговори Красимир Каменов е излетял от Летище София в посока ЮАР.
Към днешна дата срещу него няма повдигнато никакво обвинение. Той дори не е викан за разпит от прокуратурата по досъдебните производства срещу Васил Божков. Според наши източници от специалните служби е възможно това да се случи, като и самия Къро очаквал неприятности с правосъдието.


Красимир Каменов никога не е бил арестуван, което не означава че срещу него не са се водили полицейски разбработки.

Една от тях е била преди 5 години. Тогава в ГДБОП е постъпила оперативна информация, че хора на  Красимир Каменов-Къро са поели контрола над големите контрабандни канали, по които в България влизат цигари от Турция и от бившите съветски републики. Партньори на Каменов били мастити руски мафиоти, които имат заводи за производство на тютюневи изделия в Молдова, Грузия и Армения. Цигарите били със завидно качество. Имало руски марки, но и ментета на световноизвестни такива. Цената, на която излизали от заводите, се равнявала на около 20 стотинки кутията. При положение, че се продават в България без мита, акциз и ДДС за по 3 лв., около 2,80 лв. е печалбата, която реализират трафикантите от всяка кутия. В Западна Европа кутия на черния пазар се шитка за около 4 евро, от които 3.80 евро са чистата печалба.


Ежемесечните финансови постъпление към Къро и партньорите му се равнявали на около 5 милиони евро, се твърдяло в оперативната информация. В схемата от българска страна участвал и бивш служител на ГДБОП, който през 2004 г. е бил уволнен за корупция. Неговата роля е била да поддържа контакт с митничари и служители на Гранична полиция, за да влизат цигарите с тирове безпрепятствено у нас..
Според полицейски източници, камионите с папироси на Къро минавали основно през българо-румънския граничен пункт „Дунав мост”. 30 000 евро рушвет се давали ежемесечно на един от шефовете на местната гранична полиция с прякор Джуджето. Името на Джуджето фигурите в няколко разработки на спецслужбата ДАНС като човек, който е ангажиран с наркотрафик на хероин, осъществяван от грузинска престъпна групировка.


През 2008 г.  контраразузнаването регистрира срещи между грузинците и тогавашния заместник директор на Агенция „Митници” Румен Божинов-Цайса, който е много близък авер на Джуджето. Босовете на грузинците са Георги Кахиани, заедно със съгражданите си Гиа Хергиани. Ченгета разриват, че двамата работили в тясно сътрудничество във Варна с чеченско-арменска група, чийто шеф е Руслан Елдарбекович Гапаев. Чужденците са разследвани у нас за пране на пари. През март 2008 г. финансовото разузнаване хваща съмнителна банкова операция, при която по сметки на Георги Кахиани в България са преведени над 1 милион щатски долара. Тримата грузинци са имали тясно сътрудничество с  български мафиоти още от края на 90-те година на миналия век,  най-вече от бившата групировка ВИС. Има данни, че са били близки с Мето Илиянски до неговото изчезване през ноември 2003 г., а после и с Красимир Каменов


В началото на тази година името на Къро пак беше замесено в скандална афера. В края на януари прокуратурата и МВР се похвалиха, че са разбили международен канал за трафик на кокаин. В зеленчуковата борса на столичния квартал Слатина  в камион с цитросови плодове бяха намерени следи от кокаин. Дрогата е била вкарана в самия плод, за да бъде трудна за откриване. Зеленчуковата борса в „Слатина” е собственост на фирма на Къро. Според криминалисти обаче боса е бил „нагласен” и нямал нищо общо със заловения наркотик. Явно целта е била да се насочи вниманието към него.
Красимир Каменов е собственик в сянка на дружеството „Ауто мобайл“.  То е наследник на приватизираната през 90-те години от хора на ВИС-2 общинска компания „Паркинги и гаражи”.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.