Гръмна нова далавера за над 12 млн. лв. с автобусите на Враца (ДОКУМЕНТИ)

0

Разследващите нищят поредната схема на „бизнесмена“ Юлиан Димов и кмета Калин Каменов за кражба на евросредства, научи Narod.bg

На поредната, още по-скандална далавера, се натъкнаха разследващите в разпоредената от Иван Гешев проверка на обществените поръчки в най-бедната община в България – Враца, разузна Narod.bg.

Както първи писахме в предишни наши публикации (тук и тук), община Враца и общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ станаха обект на разследване заради две нагласени обществени поръчки съответно за 9 и 5 милиона лева, в които печелившият е винаги един и същ – дружеството „Авто Инженеринг Холдинг Груп” на „бизнесмена” Юлиан Димов. И в двата случая, за да се „подпечата” фрапиращата измама, рушветът за чиновниците на кмета Калин Каменов бил шокиращо голям – по един милион лева за всяка една от двете поръчки.

Докато нищели тези далавери обаче, разследващи се натъкнали и на трето, още по-грандиозно престъпление – този път за над 12 милиона лева!

Цялата престъпна схема е станала възможна с подписа на кмета Калин Каменов

Как се крадат европейските пари във Враца?

На 17.02.2020 година в общинското дружество “Тролейбусен транспорт – Враца” ЕООД се състояло публично отваряне на офетите на участниците в обществена поръчка за доставка на 13 е-автобуса с дължина 12 (+/-1) метра и зарядни станции към тях.

Общо пет фирми подали оферти на скандалния търг:

  1. “Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД (ЕИК: 131163929). с е-автобуси XiamenGoldenDragonBusCo.” Ltd. (Китайска Народна Република).
  2. Консорциум “ Чериът Моторс – Хайгър”, с участници: “Чериът Моторс” АД (ЕИК: 202659250) и “Higer Bus Company” Ltd. с е-автобуси Higer” (Китайска Народна Република).
  3. Консорциум “Еуропиън Аутомотив Консорциум”, с участници: “Commercial Vehicles Import” Ltd. (със седалище Портомасо, Сейнт Джулиън, Малта) и “King Long United Automotive Industry Co.” Ltd. (със седалище Сямън, Фудзиен, Китайска Народна Република): с е-автобуси KingLongBus(Китайска Народна Република).
  4. “Българска Автомобилна Индустрия” ЕАД с е-автобуси Yutong(Китайска Народна Република).
  5. “Екселор Холдинг Груп” с е-автобуси AlfaBus(Китайска Народна Република).

Дотук нещата изглеждат нормално – голяма конкуренция и голям избор за възложителя. Но само на пръв поглед, защото при по-внимателно вглеждане, се оказало, че трима от тези петима участници са всъщност свързани, т.е., който и да спечели, победителят е един и същ.

Вероятно претоварени от голямото количество обществени поръчки, които се опитвали да овършеят, хората на Юлиан Димов всъщност обърквали всичко, като вместо да участват с фирмата на която, според сайта им, са официален представител – “King Long Bus” (Документ 1), те подали оферта с Xiamen Golden Dragon Bus Co.

Пропускът обаче не бил фатален – все са си те. Очевидно, решили този път да се поприкрият.

Според проверка в общодостъпни информационни бази данни компаниите “Xiamen Golden Dragon”, “King Long United Automotive Industry Co.” Ltd. и “Higer Bus Company” Ltd. са част от “King Long Motor Group” (KLM Group), с официално наименование в Китайския Търговски регистър – “Xiamen King Long Motor Body Co.” Ltd.

Това лесно се забелязва още на интро (заглавната) страница на корпоративния сайт на “KLM Group”: http://www.xmklm.com.cn/, където са изобразени логотипите на всички три горепосочени марки и производители. (Документ 2)

При справка в Търговски Регистър на компаниите в КНР се установява, че “Xiamen King Long Motor Body Co.” Ltd. (KLM Group) е собственик на дялове и в трите дружества: “Xiamen Golden Dragon”- 15%;“ Higer Bus Company” Ltd. – 60%; “King Long United Automotive Industry Co.” Ltd. – 100%. (Документ 3)

Чл. 55 от Закона за обществените поръчки в България обаче е ясен в това отношение – свързани лица или предприятия не могат да бъдат участници в една и съща процедура.

Това, естествено, не притеснило изобщо чиновниците от „Тролейбусен транспорт Враца“, които с радост приели и допуснали до по-нататъшно участие в процедурата офертите и на трите свързани с Юлиан Димов фирми.

Подмамени от щедрите обещания на Юлиан Димов, който, според присъствали, се похвалил, че бил заделил два милиона лева за кмета от тази поръчка, чиновниците на Калин Каменов дори пренебрегнали скорошното решение на КЗК (Документ 4) с което беше доказано, че едното от дружествата на Димов („Авто Инженеринг Холдинг Груп”) трябва да бъде автоматично отстранявано от всички обществени поръчки заради провален договор с Министерство на отбраната и деклариране на неверни данни. Това, ако се спазва законът, който във Враца е врата в полето.

Потърсен за коментар, кметът на Враца Калин Каменов категорично отказа да коментира случая и избяга, за да не отговори на въпросите за срещите, контактите и отношенията си с далавераджията Юлиан Димов.

Вече е ясно, че печелившата оферта ще е на една от трите, свързани с Юлиан Димов фирми, като останалите двама участници са просто част от миманса, признаха и общински служители от Враца, възмутени от очевадните престъпления в един от най-бедните градове в България.

Според запознати, след последните разкрития на прокуратурата, община Враца и общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ са заплашени от налагане на финансови корекции и загуба на европейско финансиране общо за над 26 милиона лева именно заради скандалните обществени поръчки по трите процедури, станали нарицателно за наглост и потъпкване на закона.

Докога ще продължават скандалните опити за кражба на евросредства от фирмите на Юлиан Димов с помощта на врачанския кмет, предстои да разберем.

Тепърва ще научим и ще фалира ли най-бедната българска община заради грандиозните измами и опити за източване на евросредства, чрез манипулирани поръчки. Последната дума има прокуратурата, която вече пое фрапиращите измами на особен отчет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.