Братя Галеви закриляни заради специалния си статут на инвеститори в ОАЕ

0

Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, са в Обединените Арабски Емирства, както Васил Божков и се ползват с особен статут на инвеститори там. Това потвърдиха двама коренно различни източници, запознат историята на бегълците от правосъдието.

В миналото Галеви и Божков са били бизнес партньори

в пътното строителство, заедно с Христофорос Аманатидис- Таки, който дълго време също беше там, докато имаше обвинения. ОАЕ  е топъл пристан и за още няколко други родни богаташи.

 Тези дни се навършват осем години от мистериозното изчезване на бившите барети.

На 3 май 2012 година Върховният касационен съд потвърди наказанията им от 4 години за Христов и 5 за Галев по дело за изнудване на таксиметров бос от Дупница. Следващите дни полицаи и служители на затворите ги търсиха на няколко адреса и основно в убежището им в село Ресилово. Оказа се, че е пусто. На 8 май същата година вече ги издирват с Интерпол, а снимките им и досега стоят с червена бюлетина в компанията на най-търсените бандити по света.

Когато разследването срещу тях започна, вътрешен министър беше Румен Петков, а когато избягаха Цветан Цветанов.

Тогава МВР се оправдаваше, че докато чакат окончателното решение на съда, двамата са били с мерки за неотклонение „подписка”, която е най-леката и не може да се контролира. Така и не се разбра как и кога Братя Галеви са духнали, напускайки страната.

Най-разпространената версия е, че са си тръгнали с джиповете през Кулата с куфари  пари малко преди да започнат да ги издирват. Всъщност най-вероятно са избягали с полет под дипломатически чадър, разказва източници на „Галерия”. Като  бивши барети,а после бизнесмени двамата имали солидни контакти в чуждите служби за сигурност. Слуховете ги свързват с производство и контрол на каналите на амфетамини, както и за оръжия за Близкия изток.

 След Бягството на Братя Галеви срещу тях започна разследване за пране на 35 милиона евро, които са превеждани в чужбина по сметки на контролирани от тях фирми. Разследването беше безславно прекратено от съда заради липса на престъпление. Осем години след изчезването им никой в Дупница и дори службите за сигурност не вярват, че отново ще се появят или ще бъдат заловени. Близките и роднините им продължават стария си начин на живот.

 Най-любопитна е историята на дъщерята на Пламен Галев – Светослава. Тя е най-голямото от трите му деца от официалната му съпруга Емилия. Светослава завършва образованието си във Великобритания вече е гражданин на Обединеното кралство, като официално развива бизнеса си там. Тя е регистрирала компаниятаSPG& Рartners. Живее в кокетен имот в град Тънбридж в графство Кент, което е в югоизточна Англия. За разлика от нея децата на Ангел Христов Елен и Виктор живеят в България и още следват висшето си образование в София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.