90% от иззетата колекция на Божков – фалшификати (Оригиналите изнесени в чужбина)

0

Иззетата антична колекция на милиардера – беглец Васил Крумов Божков се състои на 90% от фалшификати, пише Lupa.bg, позовавайки се на служител на Националната художествена галерия, включен в екипа по оценката на експонатите. В колекцията на хазартния бос има над 3000 предмета на древното изкуство, но голямата част са добре направени реплики, твърди нашият източник.

През 2005 г. артколекцията на Васил Божков с експонати от древна и Римска Тракия бе представена в каталог. Консултанти бяха Светлин Русев и проф. Иван Маразов. „В годините след това предметите вероятно постепенно са заменяни с фалшификати. Предполагам, че отдавна истинската колекция стои заключена в някой швейцарски сейф“, твърди специалистът.

Според него е изключително трудно да се датират подобни експонати, като това се прави предимно според стиловото им изражение. „Продължителността на употреба на сребърните и златни съдове, която произтича не само от трайността на благородните метали, но и от високата им стойност, превърнала ги в съставна част на царски, храмови или други съкровища, показва тяхната възраст“, твърди арт експертът. – „Не е обаче толкова трудно металът да се „състари“ изкуствено, за да изглежда ползван“, допълва той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.