Банев не търка наровете в килията, уреди се с ортопедичен матрак

0

С ортопедичен матрак се сдоби в килията арестуваният милионер Николай Банев! За отпуснатата екстра за бизнесмена се разбира от определение на апелативния спецсъд, научи „България Днес“.

Специалният матрак е поискан заради болежки в кръста. Известният арестант е изведен от кауша за преглед с невролог. Медикът препоръчал използването на дюшек, който да помогне за елиминирането на болката, а затворническата управа е позволила Банев да го внесе в ареста към Централния софийски затвор.
Богаташът се оплаква и от проблеми в сакралната област – долната част на гръбнака. Затова е воден за високотехнологични изследвания в няколко клиники за образно изследване. То показало липом – доброкачествен мастен тумор. Във връзка с образуванието магистратите назначават тройна медицинска експертиза. Лекарите препоръчват операция в планов порядък. С оглед обявеното извънредно положение в страната и липсата на данни за планирана операция, съдът посича мераците на Банев да излезе от килията.


Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария са обвинени като организирана престъпна група за длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.
Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им съпрузите източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 милиард лева.
Според спецсъдиите има достатъчно доказателства за престъпленията. Освен това има и опасности бизнесменът да се укрие или да извърши престъпление, ако е на свобода. Рискът от това се формира от дългия инкриминиран период, който обхваща над 10 години, от обстоятелството, че подсъдимият вероятно е съпричастен към деятелност и извън територията на страната, от големите размери на щетите. Едно от обвиненията включва няколко отделни престъпления, като едното от тях е за 65 отделни деяния, мотивират се магистратите.


Те изтъкват, че делото срещу Баневи е с голям обем и сложност, предстои разпит на над 150 свидетели в съдебната зала. Прокуратурата с внесения обвинителен акт и приложението към него е поискала да се разпитват много свидетели, чийто разпит е ненужен и ще допринесе единствено за удължаване на съдебния процес извън общовъзприетите стандарти, жалва се защитата. Оспорват се и част от обвиненията, като се отбелязва, че Банев не е знаел за осъществяваната счетоводна отчетност в търговската дейност на представляваните и управлявани от него дружества.


За опасността ВИП-каторжникът да се укрие съдът се позовава на задържането му във Франция и издадената европейска заповед за арест. „Друго доказателство във връзка с опасността от укриване е обстоятелството, че в периода на задържането му с най-тежката мярка за неотклонение, подсъдимият е нарушил условията за ограничение на прилаганата мярка, доколкото е провеждал комуникация с лица извън страната. С тези противоправни действия той е демонстрирал, че не възнамерява да се съобразява с наложените му ограничения“, посочват съдиите. Коментира се и възможността, ако е на свобода, Банев да получи евентуален достъп до материални активи извън страната. С предишно определение Темида загатна, че Банев вероятно има офшорни сметки, които биха му позволили да се покрие зад граница.
Защитата контрира, че опасността от укриване се извежда от думите на полицейски служител от сектор „Издирване“, разпитан като свидетел. Освен това е голословно, че Николай Банев притежава огромен финансов ресурс в чужди сметки, обяснява адвокатът. Защитникът се възползва и от извънредното положение заради коронавируса, за да поиска освобождаването на милионера. Обяснява се, че във връзка с епидемиологичната обстановка в страната са възникнали затруднения у служители на ГД УИзпълнение на наказаниятаУ за осигуряване на адекватна медицинска грижа на задържания. Това допълнително увреждало здравословното му състояние. Този аргумент също е отхвърлен от магистратите.

„Наведените доводи на защитата, свързани с противоепидемичните мерки в условията на пандемия, също са неотносими към исканията за изменение на мярката за неотклонение в по-лека. Известно е, че препоръката за лична изолация е отправена към всички членове на обществото за преодоляване на пандемията и се основава и на Закона за извънредното положение“, уточняват съдиите от столичната ул. „Черковна“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.