Ултрасите с татуси на руските затворници

0

Татуировки с надписи „Смърт на шпионите“ увековечават телата на някои от задържаните преди броени дни футболни хулигани от фракцията „София Запад“. Те бяха заключени при спецакция, ръководена от главния прокурор Иван Гешев във връзка със зверския побой над главния редактор на „168 часа“ Слави Ангелов и участие в престъпна група.


Наред с изписване по телата на знаменитата фраза тя присъства и в много фенски артикули на „синия“ отбор, продавани в магазина на „София Запад“. „Смърт за шпионите“ личи като надпис и емблема с окървавен нож върху шапки, тениски, суитшърти.


Какво точно означава изразът и откъде вероятно е заимстван?
Веднага след 9 септември 1944 г. в България се настанява една от най-зловещите служби на съветската репресивна машина – СМЕРШ. Много от кървавите й деяния в България обаче продължават да тънат в забрава.

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/102/Image_8529102_128_0.jpg
Павел Георгиев (вляво) и Любомир Делев пред знамето на „София Запад“


Година по-рано по идея на Сталин е създадена печално известната съветска служба за сигурност и контраразузнаване СМЕРШ (съкращение от „Смърт за шпионите“) . Първоначално тя се занимава с разследвания и екзекуции на съветски войници, офицери и генерали, обвинени в предателство.
По сведения на американския изследовател Вадим Бирщайн половината от 417-те хиляди души, проучвани от СМЕРШ, са разстреляни. Над 600 хиляди пленени от германците съветски войници по-късно са издирени и изпратени в ГУЛаг. „В Източна Европа СМЕРШ прочистваше завладените от Червената армия територии от всякаква заплаха за тяхната съветизация“, допълва Бирщайн. България се оказва една от удачните илюстрации на това твърдение. На фона на масовите убийства след деветосептемврийския преврат тайнствените изчезвания на много белоемигранти остават сякаш незабелязани.

По предварително изпратени от Москва списъци и с унизителното съдействие на марионетното правителство в София се издирват и събират „за разпит“ в СССР стотици белоемигранти и други „шпиони“, обвинени за врагове. Те никога повече не се завръщат в България. По данни на експертите в крайна сметка жертви на кървавото отмъщение на болшевишкия режим стават над 3000 български граждани, родени в Руската империя, отбелязва „Дойче веле“.
Информацията допълва и журналистът Иво Инджев. „Това е българският Катин, в който за разлика от полския роднините на жертвите на съветската империя никога не намират и следа за трагичния край и гроба на своите любими хора. И докато в трагедията на полските офицери са замесени единствено Сталин и неговите убийци, то за съдбата на погребаните в незнайните гробове на българския Катин вина носят и мнозина български слуги на Москва“, резюмира случилото се Инджев.


Интересни съвпадения се откриват и в останалите татуировки на заловените футболни ултраси и ММА бойци с тези на руски престъпници, изтърпяващи присъди за тежки деяния в мрачните затвори на огромната страна. Освен с татус „Смърт за шпионите“ Павел Георгиев има татуирани две осмоъгълни звезди на гърдите под ключиците. За руските бандити този татус означава, че те са професионални престъпници.
Такива звезди Павел има и на коленете. Това показва, че собственикът им има неприязън и ненавист към властта, не се прекланя и не пада на колене пред никого.
Над осмоъгълните звезди Георгиев си е татуирал надпис „Съ нами Богъ“. Девизът е християнски боен вик от късната вече християнска Римска империя и после Византия. На латински звучи като“Nobiscum Deus. Оттам преминава в старобългарския, преведен като „Съ нами Богъ“. Смята се, че от нас го заимстват руснаците и е тяхно имперско мото до 1917 г. Който и да е първи в използването му, то и тук руската връзка е видима.
Разбира се, неизменно присъстват и християнските символи и кръстове върху кожата. Такова е разпятието на Христос върху Павел Георгиев. Татуировките на свети хора и ангели на гърдите и гърба означават знак за привързаност към традициите на крадците. Те символизират, че човекът, който ги носи, не е способен на предателство и е чист пред другите. Поне при руските пандизчии.
Освен това точно такова разпятие на гърдите и корема в руската затворническа система означава „Принц на крадците“. Това е най-високият ранг, който руски престъпник може да получи и затова е носен обикновено от наистина лошите момчета.

Прободен череп с нож значи убиец

Татуирани очи на гърдите означават „аз виждам всичко“ или „аз те наблюдавам“.
Според неписаните правила на затворниците без татуировки се гледа високомерно. Татусите са паспорт, биография – те говорят за интересите на затворника и за неговите възгледи за света.


Изображенията на църква или манастир означава, че руският затворник е крадец. А броят на камбанариите означава броят на получените присъди или излежаните години зад решетките.
Рисунките на очи на гърдите показват, че това е високопоставен престъпник. Ако очите са в долната част на корема, значи бандитът е хомосексуалист. Причината е, че половият орган под очите прилича на нос и така се оформя цяло „лице“.


Изображение на гривна на китката означава, че затворникът е лежал повече от пет години в зандана. А татуировката на череп с преминаващ през него нож означава, че носителят й е убиец. Ако татусът е на гърлото, значи това е килър, който си търси работа като професионален наемен убиец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.