Подсъдимите за стрелбата по Митьо Очите и убийците на Сашо Водолаза са освободени от ареста

0

Стрелците от „4U“ Георги Иванчев и Тодор Славов са вкъщи с електронни гривни

Потресени и обезкуражени сме от това решение, казват близките на убития Сашо Водолаза

Подсъдимите за стрелбата по Митьо Очите и убийството на сочения за негов гард Сашо Водолаза са освободени от ареста! След като прекарват почти 4 години зад решетките, Георги Иванчев и Тодор Славов са пуснати под домашен арест и вече са си вкъщи с електронни гривни, научи ексклузивно „България Днес“.


Двамата отговарят пред Темида като част от бандата на Божидар Кузманов – Божо Кравата за наркоразпространение, изнудване, унищожаване на вещи, побои и палежи. Иванчев е подпукан за раняването на несебърския бос Димитър Желязков при патакламата в заведението на Слънчака „4U“ на 8 юни 2016 г. и за незаконно държане на оръжие. Славов отговаря пред Темида за убийството на Александър Алексиев – Сашо Водолаза, спряган за гард на Очите.

https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/931/Image_8528931_128_0.jpg

Тодор Славов и Георги Иванчев са в кауша от почти 4 години


Заради тежките престъпления Славов и Иванчев са оставени да търкат нара от инцидента насам. Магистратите от спецсъда няколко пъти в последната година решават да ги пуснат вкъщи, но колегите им от горната инстанция отменят решенията. Развръзката идва в последния ден на март, когато за пореден път спецсъдиите постановяват домашен арест. На Иванчев указват да се сложи гривна за наблюдение.
Окончателното решение идва на 16 април. С определението си съдиите Аделина Иванова, Емилия Петкова и Венелин Иванов потвърждават, че Славов и Иванчев трябва да напуснат Софийския централен затвор, където са заточени. Апелативните спецмагистрати приемат, че срещу двамата има достатъчно доказателства за престъпленията, за които са подведени под отговорност. Затова се мотивират с показанията на пострадалия Митьо Очите и още петима свидетели на престрелката. Служителите на Темида не се съгласяват обаче с тезата на прокуратурата, че подсъдимите могат да се укрият или да извършат престъпление, тъй като тя е голословна и не е подкрепена от данните по делото, става ясно от определението на Апелативния специализиран наказателен съд.

Митьо Очите още е в болница и не му дават да се чува с близките


В него се изтъква, че двамата имат постоянни адреси на територията на страната, както и семейна и социална ангажираност. Тези обстоятелства намаляват опасността от укриване, обосновават се съдиите. Според тях този риск се елиминира напълно от възможността за електронно наблюдение чрез поставянето на гривни.
Отчита се, че Славов и Иванчев са погнати за тежки престъпления срещу личността, от които се извежда риск от извършване на престъпление. „Интензитетът обаче на тази опасност е изключително занижен с оглед изминалия значителен период на изтърпяване на мярката за неотклонение, който за Славов датира от 11 юни 2016 г., а за Иванчев – от 18 юни 2016 г.“, коментират съдиите. Те изтъкват, че Тодор Славов сам се е предал и още тогава е дал подробни обяснения, което означава, че е съдействал на разследването.

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/906/Image_8528906_128_0.jpg

Божидар Кузманов – Божо Кравата


Магистратите уточняват, че по време на процеса няма максимални срокове за задържането под стража, но все пак този период трябва да е разумен. Тук в помощ на двамата стрелци идва и пандемията от коронавирус. „В случая се установява, че съдебното производство се провежда регулярно, но до момента на обявяване на извънредното положение в страната във връзка с установената епидемиологична обстановка. Към момента на постановяване на първоинстанционния съдебен акт срокът на извънредното положение не е бил удължен до 13 май 2020 г., но към днешна дата това е факт и доколкото горното обстоятелство действително води до забавяне на наказателното производство и не се дължи на виновното поведение на подсъдимите лица, посочените обстоятелства следва да бъдат преценявани в техен интерес“, се посочва в определението на съда. За по-сигурно съдиите решават да сложат гривна и на Тодор Славов.
Освобождаването на двамата авери на Божо Кравата хрърли в ужас роднините на убития Александър Алексиев. Потърсени за коментар, те заявиха за вестника, че са потресени и обезкуражени от решението. Ядосани са и близките на Очите, който едва оцеля от травмите си. Към момента той е в болницата към Софийския затвор, но заради мерките срещу епидемията не му позволяват телефонни разговори или хранителни пратки. Несебърският бос е погнат по дело за престъпна група за рекет и палежи. И двата процеса срещу Очите и срещу кръвните му врагове засега изчакват отменянето на извънредното положение.


Пребиват кримигерой

Побой срещу известния кримигерой от бургаския ъндърграунд Георги Джендов може да запали нова гангстерска война, опасяват се запознати. Преди броени дни Джендов е пребит жестоко в Морската градина в Бургас. Приет е в болница в тежко състояние. Според представители на подземния свят до инцидента се стигнало след скандал между пострадалия и негов доскорошен авер. Джендов е бил атакуван от упор с електрошоков пистолет – тейзър. Докато се гърчел, нападателят извадил нож тип късо мачете и с дръжката му е започнал да го удря по главата. Медиците зашили над 10 рани по главата на пациента и успели да стабилизират състоянието му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.