Божков лъсва в делото на Лилана

0

Името на Васил Божков е част от делото за злоупотреба с милиони еврофондове, водено срещу певицата Лилана, брат й Александър Деянов-Скилър и съдружника й Мартин Димитров. Това става ясно от коментар на адвоката им Николай Хаджигенов пред сайта Дневник. Юристът отказва да коментира подробности за криминалната връзка между Божков и сочената за емоционално близка до него певица. От думите му се разбира, че в книжата присъства „лист хартия, където е посочена собственост от 50% на Васил Божков във фирма „Декарт“.


Работата на самата фирма „Декарт“ от години се преплита с бизнес и финансовата дейност на Лилана и съдружника й Мартин Димитров. Включително и при проекти за усвояване на еврофондове. Това кара прокуратурата в момента детайлно да проучва дейността на фирмата на Божков в търсене на следи към други евентуални афери, свързани с еврофондовете, като на тези при Лилана, разкриват близки до разследването.
За момента Лилана и съдружникът й Мартин Димитров се разследват за злоупотреби с няколко европроекта. В тях фирмите им декларират, че са купили от чуждестранно дружество софтуер, и така оправдават усвояването на огромни суми пари. В същия момент проверка на прокуратурата показва, че подобни сделки на практика няма, но парите са прибрани. Проверка в документацията показва, че основен доставчик на софтуер по проектите на Лилана и Димитров е английската компания „Телерайз лимитед“. Неин собственик е бившата половинка на Лилана в поп дуета „ЕлЕй“ Ася Йочева, която по неофициална информация също е задържана при акцията на спецпрокуратурата.


Дейности със софтуер има и посочената в делото фирма на Васил Божков „Декарт“. През 2015 г. дружеството печели конкурс на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 751 хил. лв. без ДДС. Срещу парите фирмата на Божков трябва да разработи мобилно приложение, което да дава на шофьорите актуална информация за пътната обстановка в страната.
На официалната церемония по представяне на приложението специални гости са Лилана и Мартин Димитров, който дори разяснява пред журналисти функциите на софтуера. Певицата и съдружникът й са представени пред медиите като консултанти на фирма „Декарт“, без да са пояснени точните им функции.
Още тогава софтуерни специалисти коментираха, че в цялата процедура има доста съмнителни елементи, включително и съмнения за солидно завишение на парите за разработката. За това подсказвало и името на приложението LIMA. По думите им същото име и почти аналогични функции носи и приложение, разработено от фирмата на Лилана и Мартин Димитров „Нованор“.


Пред медии тогава компютърни експерти коментираха, че реалният създател на приложението много вероятно е „Нованор“, а фирмата на Божков е използвана само като лице за участие в конкурса заради забраната това да направи дружеството на Лилана. Освен нарушение на закона според изчисление на компютърни спецове с използването на готовото приложение разходите на фирмата на Васил Божков са по-малко от 100 000 лева, а не впечатляващите и платени 750 хил.

Впоследствие се оказа, че напук на огромната цена мобилното приложение е доста нефункционално и днес то на практика не се ползва.


В същото време фирмата на Лилана и Димитров „Нованор“ впоследствие печели и други европроекти за над 2 млн. лева. При тях отново се купува софтуер от фирмата на Ася Йочева „Телерайз Лимитед“.

Следени са месеци наред

Близо четири месеца е продължило разследването срещу престъпната група на Лилана и съдружника й Мартин Димитров, научи „България Днес“. Началото му съвпада със съдебните проблеми около хазартния бизнес на близкия до певицата Васил Божков. Близки на Лилана от своя страна коментират, че причина за проблемите й е именно избягалият в Обединените арабски емирства олигарх. Според тях в стремежа си да се разправят с Божков властите удрят и негови близки, без значени дали има основание за това.
От спецпрокуратурата категорично отхвърлят подобни обвинения, наричайки ги изфабрикувана защитна теза. По думите на разследващи Лилана и Мартин Димитров се проучват от дълго време след поучена конкретна информация за злоупотреби. През последните седмици те денонощно са подслушвани и следени от ченгета под прикритие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.