Осъдиха авери на Жоро Шопа за трафик на хора (Иво Яйцето и Кирил Стоилов със 7-годишни присъди за каналджийство)

0

Преди 3 години Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в съда по досъдебно производство № 65/2016 г. и прокурорска преписка № 457/2015 г., в която се настоява да бъдат съдени 7 лица, обвинени в престъпление за трафик на хора. Това са Роза Петрова, Валери Митев, Ивайло Генков, Кирил Стоилков, Атрина Табиби, Калоян Макнев, Метин Ахмед. Двама от тях са били осъдени преди дни от Специализирания наказателен съд, научи „Уикенд” от свои източници в съдебната система.

С присъди са вече Кирил Стоилов и Ивайло Генков, които в последните години са поддържали тесни връзки с кокаиновия бос Георги Семерджиев, по-известен с прякора си Жоро Шопа. Смята се, че Кирил и Ивайло са въртели част от сделките му и са превеждали бежанци през граница. Делото се проточи във времето, защото групата заложи на стабилни адвокати, които винаги намираха вратичка в закона, през която да преведат клиентите си. Въпреки всичко, двамата са осъдени на по седем години лишаване от свобода, което според юристи е доста солена присъда.


Кирил Стоилков и Ивайло Генков са обвинени за престъпления по чл. 321 ал. 3 НК за образуване на престъпна група и по чл. 280 и 281 от Наказателния кодекс – превеждане през границата на групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта. Разбира се, преведените през границата не са български граждани.


Мотивите на съда за тежките осъдителни присъди на двамата са описани на над 60 страници. Ивайло Генков по прякор Иво Яйцето е представил 12 болнични листа и многобройни медицински епикризи в опит да избегне правосъдието. Кирил Стоилков се е опитвал чрез неявяване също да саботира процеса. Съдия Лилия Георгиева била озадачева от многобройната медицинска документация, която лавинообразно нараствала след всяко поредно отложено съдебно заседание. Така Специализираният съд разпорежда принудително довеждане в края на януари 2018 г. на Кирил Стоилков, който дълго време не бил намиран на посочените от него адреси, а когато това ставало, се опитвал по други начини да влияе на съда, за да избегне поредната осъдителна присъда.


До момента той е с четири предишни осъждания. По дело №374/2017 г. получава 7-годишна ефективна присъда. При Ивайло казусът бил по-сложен, защото досието му било по-пъстро от дъгата . В него влизали побоища, грабежи, рекет, изнудване и заплахи, отправяни публично към десетки лица. Останалите подсъдими от групата се разминавали с леки присъди, повечето от които условни.


Според източник на „Уикенд”, осъдените каналджии изпълнявали разнообразни поръчки за Жоро Шопа и вероятно са били част от неговата структура за наркотрафик. В опит да ги спаси, Семерджиев, който пък от години е дясната ръка на Брендо, на няколко пъти развързвал кесията и негови хора разнасяли „подаръци” на заслужили юридически лица. Имало дела, по които номерът минавал, но и такива, при които наркобосът удрял на камък, въпреки сериозните връзки, които притежавал. Така се оказало и този път.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.