Задържаха певицата ЛиЛана и брат й SkilleR за злоупотреби с европари

0

На 25 април 2020 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“, съобщиха от прокуратурата.

Те са задържани вчера при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и наззора на Специализираната прокуратура. Сред задържаните са певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана и брат ѝ Александър – бийтбоксърът SkilleR.

При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност. Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г.

Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност.

Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми. На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа.

Днес Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.