СКАНДАЛ: Служител на община Стара Загора върти далавери с дезинфектанти

0

Общинският служител Александър Чалъков, началник отдел на звено „Градска мобилност“ в община Стара Загора, действа като търговски представител на частно търговско дружество, произвеждащо почистващи препарати – най-вече търсените в условия на пандемия дезинфектанти. Дружеството, което се занимава с производството на химически препарати, от 31 май 2019 г. е собственост на съпругата му Катерина Чалъкова. Предишният собственик е майката на Александър Чалъков – Надя, бивш служител на МВР.

В момента общинският служител е основният преговарящ за продажбата и пласирането на продукция, с което влиза в сериозен конфликт на интереси и злоупотребява със служебното си положение.

Дружеството има малка производствена база в Лясковец и в този момент, когато търсенето на дезинфектанти е особено голямо, се опитва да се наложи на пазара с помощта на връзките на Чалъков и служебното му положение. Преди да стане общински служител, той е работил няколко години в реномирана фирма от бранша.

Трябва да бъде установено от прокуратурата в какъв размер са реализираните злоупотреби със  служебно положение на Александър Чалъков в община Стара Загора, където освен служител той е и доставчик на продукция от собствената си фирма.

Чалъков спекулира с близостта си с кмета на Стара Загора и според нашето журналистическо разследване е успял да излъже и други общини в Южна България, както и да окаже натиск на търговски фирми и дистрибутори да зареждат от неговата съмнителна стока.

Гаражната му фирма подвежда потребителите и се представя като производител на спирт, умело подправяйки оригиналните документи на „Захарни заводи” АД от гр. Горна Оряховица.

Новосъздаденото дружество в Лясковец не разполага с необходимите според българското законодателство регистрации за работа в сектора и практически всички дезинфектанти, произведени в цехчето в гр. Лясковец, са незаконни и дори опасни.

Редакцията на BIG5 разполага със снимки на хора, пострадали от тяхното използване, които ще покаже в следваща публикация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.