Наследникът на Косьо Самоковеца се откупил с 1 млн. лв. (Вече цяла година няма ни вест, ни кост от Антон Арабаджиев, но и никой не го търси)

0

Контрабанден бос №1 в България на цигари Антон Арабаджиев очевидно е разрешил проблемите си с правосъдието. В юридическите среди усилено се говори за дебел подкуп от 1 млн. лева, предоставен на важни фигури в съдебната система. Това разкриха пред „Уикенд” наши източници от ъндърграунд средите, близки до престъпника.

На това навярно се дължали и факта, че вече повече от една година скандалния Антон Арабаджиев не е арестуван, дори не е и издирван. Почти 12 месеца няма и никакъв напредък по досъдебното производство, което се води срещу него, че е лидер на организирана престъпна банда, която произвеждала нелегални цигари.


На 4 юли миналата година при мащабна операция, която беше ръководена лично от премиера Бойко Борисов и тогавашния главния прокурор Цацаров в с. Труд беше разбита фабрика, бълваща милиони фалшиви папироси.

Във фабриката бяха открити 7 украинци, един молдовец и трима българи, ангажирани с производството. Работниците са нямали право да излизат от халето, храна и вода и им се носили на място. Получавали заплати от по 2000 евро на месец. В село Труд са се произвеждали цигари с марките „Роял” и „Мурати”, установиха тогава властите.


Прокуратурата беше обявила, че Антон Арабаджиев е купил машини за 500 000 евро за производството на папиросите.

От Агенция „Митници” изчислиха, че щетите за държавата възлизат на колосалните 18-20 млн. лева на месец от неплащане на дължимите данъци и акцизи.


Очаквано, Антон Арабаджиев беше обявен за издирване.

Същото се случи и с приближения до него Ивайло Костурски. До ден-днешен обаче от тандема няма и следа!


Според информация на „Уикенд” в момента Антон Арабаджиев е в Испания, където също има нелегални цехове за цигари.

Това е основния му бизнес още от началото на века. През 2011 г. афериста за първи път е официално разследван. Тогава МВР разбива фабрика в село Патриарх Евтимиево до Пловдив.  Арабаджиев е арестуван, а през 2012 г. е осъден на 3 години условно след споразумение с прокуратурата.
В ъндърграунд средите е публична тайна, че Антон има контакти по високите нива в йерархията на МВР. Така успява да сключва изгодни сделки. Дава информация за конкуренти в сивия сектор на цигарения бизнес, срещу ангажимента службите да него закачат.


В началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпления срещу паричните средства чрез изпраща сигнал до българските служби. В него англичаните настояват за обстойна проверка на дейността на група от няколко човека, ръководена от Антон Христов Арабаджиев от Пловдив, свързана с производство и разпространение на незаконни цигари. Част от тази продукция се пласира на Острова и това е поводът англичаните да анализират и проследят канала от Пловдив. Разработката им е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев, с адреси, с използвани коли, както и разположението на нова фабрика за незаконни цигари в пловдивското с. Оризари.

Британците посочват и партньорите на Арабаджиев – Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов.

По сигнала от Великобритания са работили две специални служби в България. Антон Арабаджиев не е арестуван, но вместо това преди две години бяха ударени 5 други фабрики – свързаната с Миню Стайков в Карнобат и 4 под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му.
Антон Арабаджиев е наследника на Косьо Самоковеца в контрабандата на цигари и най-силния фактор в този бизнес. Контактите му са в цял свят, цигарите му се продават на 3 континента. Самият той обича да се хвали, че раздава рушвети на над 100 човека месечно в 10 държави по света.
Според информация на „Уикенд” единият от висшите полицаи, които е правил чадър над Арабаджиев у нас, е бил бивш шеф на  областната дирекция на МВР в Пловдив. Източници от средите на спецслужбите разкриха, че през 2010 г. този полицейски шеф е бил разработван след постъпили данни, че има участие в контрабанден канал на цигари, заедно с дипломат – високопоставен полицейски служител аташе от съседна страна. Засечено е как този дипломат със служебен автомобил под специален режим пренася през границата мастербоскове контрабандни цигари.
От тази специфична информация са се интересували и службите на съседната страна, от която е и дипломата. В рамите на разработката срещу ченгето е документирана със специални разузнавателни средства среща между него и бандит, за който има данни, че контрабандира цигари и наркотици от Гърция и Турция и ги пренася в Румъния през България.
На рандевуто, провело се в пловдивска кръчма, родния висш полицейски служител и бандитът се забавлявали под звучите на оркестър и в компанията на засукани оскъдно облечени танцьорки.


Антон Арабаджиев, освен че е контрабандист, има и сериозен легален бизнес. Името му стои във фирмите „Стенимахос” ЕАД-Асеновград, „ВИП Пропърти” ООД „Ейнджъл Пропърти” ЕООД, „Тони-М” ООД, „ЕвелинаТрейд” ООД в Пловдив.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.